破產聯盟

查看: 1263|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

之前借朋友錢,一定要上報?

朋友唔會追,但過去一年每月有分期還,銀行有紀錄,咁是否在26頁問訊時一定被問?所以要報落債權人一欄?
好多師兄討論生活費最困惱,但最大壓力不是問訊嗎?成年銀行紀錄逐條解釋?驚唔記得好大壓力。係咪破之前要溫書...?

唔會條條問。 我銀行紀錄流水實多過你 十幾萬 出入。問都無問
Ps: 係一條過數十幾萬 起碼有幾十宗交易
大家覺得傾生活費最困擾係因為大家想爭取多啲錢用
反而上去交26頁都無咩困擾
問唔問都係睇邊個,唔係大數唔記得都無可厚非,唔會有事。至於報唔報朋友債,就睇你個人決定。
後會有期 發表於 25-3-2024 19:03
唔會條條問。 我銀行紀錄流水實多過你 十幾萬 出入。問都無問

竟然咁好!
爬文說會審查有冇資產轉移,轉錢比人唔會被懷疑嗎?

朋友錢3月起先停還,每月一萬,無借據,而家驚唔報,被人告資產轉移。
我呢個月驚到去超市買超過500蚊日用品都分幾次買,一家人食飯都要問酒樓可否分單。但唔簽卡唔得,真係冇錢生活。
借家人錢minpay, 盡拖時間,拖到條大loan月底到期,係咪好on9?

已填定表,捱多個月…
真係驚嘅就填埋落去
記住填落去要同朋友講聲,因為有信通知佢成為咗你嘅債權人
日常開支唔駛咁驚,破產都要生活架嘛
但係你已有破產決定仲用信用卡就有啲危
借屋企人錢去還min pay,不如借嚟做生活費
一個傻人 發表於 25-3-2024 22:13
真係驚嘅就填埋落去
記住填落去要同朋友講聲,因為有信通知佢成為咗你嘅債權人
日常開支唔駛咁驚,破產都要 ...

諗住一旦搵到工就唔破產,事實上一直有工見(提供證據),所以一直唔打算破產,一直捱直至大新loan到期都未搵到工的話,又無法再問家人借,先被逼破。咁解釋主任會否接受?
後會有期 發表於 25-3-2024 19:04
Ps: 係一條過數十幾萬 起碼有幾十宗交易

每筆10幾萬?咪幾百萬,咁有米?
cftong 發表於 25-3-2024 22:04
朋友錢3月起先停還,每月一萬,無借據,而家驚唔報,被人告資產轉移。
我呢個月驚到去超市買超過500蚊日用 ...

仲借家人錢還做乜,有錢都用黎生活啦
銀行拖一兩個月唔係問題,有no就通知佢地
破得產筆數都唔細啦,有工都未必做得長,又要還錢比家人
接受破產既事實啦
cftong 發表於 25-3-2024 22:04
我呢個月驚到去超市買超過500蚊日用 ...

呢啲正常數目都唔明你驚乜,你了解下咩叫轉移資產先啦。唔係話有過數俾人就叫轉移資產。
a981142 發表於 26-3-2024 15:37
仲借家人錢還做乜,有錢都用黎生活啦
銀行拖一兩個月唔係問題,有no就通知佢地
破得產筆數都唔細啦,有工都 ...

係,計過,有工都要還5-6年…

銀行係咪會日日打來?會唔會打家居電話?我從未試過拖數,唔知咩時候舉手最合適。
Yuyuyuu 發表於 26-3-2024 17:05
呢啲正常數目都唔明你驚乜,你了解下咩叫轉移資產先啦。唔係話有過數俾人就叫轉移資產。 ...

法律上明嘅,只係驚壓力。唔知幾錢先會被留難,有啲師兄講到主任好似審犯咁。雖然最終未必會告。

如果一家7口食飯食左1000蚊係咪算奢侈,會唔會被問?或者問佢地有冇比返錢我?「點解唔AA?」
家人話返大陸拜山順便玩幾日,飲飲食食住酒店都一兩千,我應唔應該去?會唔會話「明知有可能破產仲去玩?」「拜完山點解唔返屋企?」

本來想8000蚊買部mac air想接job做嘢已經唔敢買,申破後先用現金買,係明智定傻仔?

插曲:我一直拎部5年前用9000蚊買嘅2.5kg低階電競notebook去見客,被客笑…
cftong 發表於 27-3-2024 11:06
法律上明嘅,只係驚壓力。唔知幾錢先會被留難,有啲師兄講到主任好似審犯咁。雖然最終未必會告。

如果一 ...

人比人比死人,自己唔好睇唔起自己先
人誰無過,何況大把人破產啦,之後好好理財就得
你自己搞,即日有no可以通知銀行啦
a981142 發表於 28-3-2024 12:04
人比人比死人,自己唔好睇唔起自己先
人誰無過,何況大把人破產啦,之後好好理財就得
你自己搞,即日有no可以 ...

瘋狂爬文發現,破產好似睇彩數咁,位位師兄都有不同經歷,好似完全被代理人玩晒.  
cftong 發表於 28-3-2024 16:55
瘋狂爬文發現,破產好似睇彩數咁,位位師兄都有不同經歷,好似完全被代理人玩晒.   ...

還唔起只有破,唔好再諗咁多嚇自己啦
朋友錢都寫埋落去  都算人渣
frankie2022 發表於 8-4-2024 11:08
朋友錢都寫埋落去  都算人渣

樓主係怕被懷疑資產轉移,所以問還畀朋友D 數使唔使報。
即使你報欠朋友錢,你朋友都要有證據佢借錢畀你才能成立,如: 借據,通訊記錄,等等。