破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

戶口有錢被凍 求救

係咁既 2月頭宣誓後其實好多銀行都凍晒我
唯獨有一間虛擬銀行一直都無凍(Lxvx)
咁自己又大安旨意 用黎頂住先啦
3月12號頒令 發現佢都無凍
好喇 3月13號我又貪方便用佢黎想轉一轉數 入左6000落去
佢即刻凍左 依家郁唔到
我想問下各位 呢6000係唔係大機率無得拎返
如果要拎返 應該點做同問邊個?

我係判左俾黃關 上星期已經見埋
開戶佢就叫我自己直接fax俾破署 但無教我解凍既野
首先你要搞清楚一樣野, 你話你已判比黃關,但佢叫你開户找破署. 究竟你係唔真的由黃關成為你破產案受托人?
佢個封解凍信最多都係解到一間銀行,你嗰$6000等解除破產之後交埋比TU先至有機會拎得返
欠一百萬 發表於 20-3-2024 12:33
首先你要搞清楚一樣野, 你話你已判比黃關,但佢叫你開户找破署. 究竟你係唔真的由黃關成為你破產案受托人? ...

係呀 肯定 因為已見埋面 佢叫我之後交野都係交俾佢

開戶搵破署既意思係佢叫我自己填完開戶表FAX俾破署
cmc903 發表於 20-3-2024 12:41
佢個封解凍信最多都係解到一間銀行,你嗰$6000等解除破產之後交埋比TU先至有機會拎得返 ...

收到...即係無望 唉 都怪自己
大安旨意,明知會凍仲入錢,唉
YO1314444 發表於 20-3-2024 15:16
係呀 肯定 因為已見埋面 佢叫我之後交野都係交俾佢

開戶搵破署既意思係佢叫我自己填完開戶表FAX俾破署 ...

咁就有D怪, 開戶信應該係由受託人寫比你.
我都係被獅子凍咗出糧戶口,宜家用唔到,4月頭先去上庭頒令,宜家仲有一個小新戶口,銀行話因為戶口好耐冇用過所以凍結咗,落分行櫃位問,我入咗十蚊激活返個戶口,但要等5個工作天先得,今個月27號出糧,我應唔應該轉用呢個小新戶口好呢?因為佢哋冇提過我係因為申破而凍結戶口
欠一百萬 發表於 20-3-2024 18:08
咁就有D怪, 開戶信應該係由受託人寫比你.

唔緊要啦 我先FAX之後再睇佢地點搞
PwP 發表於 21-3-2024 10:46
我都係被獅子凍咗出糧戶口,宜家用唔到,4月頭先去上庭頒令,宜家仲有一個小新戶口,銀行話因為戶口好耐冇 ...

真係睇你敢唔敢博..我6000蚊就話唔多唔少
你成份糧好貴下..

btw,
我個陣岩岩宣完誓
同恆X有牙齒印 即時凍左 入到錢拎唔到錢
我老友轉錢俾我又無睇清楚 轉左入恆X
我即刻打去恆X搵個小姐同佢講 佢又好好人幫我申請解凍 2個鐘唔洗即刻可以轉返錢走
之後我即刻DEL晒所有轉數快登記 以免D人轉錯錢俾我
唔奇怪。黃關只係幫破產處收文件,實際上係直接跟主任。所以你要直接FAX文件去破產處同打電話比負責你個case既主任。
tgvb 發表於 21-3-2024 14:04
唔奇怪。黃關只係幫破產處收文件,實際上係直接跟主任。所以你要直接FAX文件去破產處同打電話比負責你個cas ...

你錯喇, 睇噃破署2023年11月個招標公告, 黃關唔只係代破署主任收文件(為破產案提供服務以完成初步訊問程序) https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/t ... ontract_ORB2023.pdf, 仲係直接外判嚟(根據《破產條例》(第 6 章)第 12(1A)條接受委任擔任暫行受託人) https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/t ... ontract_ORC2023.pdf

YO1314444 發表於 21-3-2024 12:40
真係睇你敢唔敢博..我6000蚊就話唔多唔少
你成份糧好貴下..

我同你差唔多都係6千幾,原來諗住用嚟交稅轉帳所以冇㩒出嚟,可以打俾銀行要求佢解凍嗎?
原來可以打去銀行叫佢幫手解凍
但我兩個戶口都係入唔到錢+轉唔到錢出去