破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於填年報一問

我就未到期填年報的
但想問下填年報你地係點填架??
姐係例如係唔係填反大概用左幾多+啲apps/alipay佢地會自己計好每個月用左幾多+有keep收據
到時係唔係咩收據都寄俾佢就得,會唔會check反我地用左幾多架?
係咪跟住抄反就OK,有冇啲咩注意同技巧?

會報如:
批1000雜費, 會報1000
水電媒會報實數

只keep水電媒, 電話費單據

盡量報支出多過收入, 如果唔係就多左既收入要加埋上繳既數比外判

P.S. 我舊年2月已經畢業

黎緊我都要填年報先問下作准備
Yik1121 發表於 13-3-2024 22:15
黎緊我都要填年報先問下作准備

補充內容:失業跟破處主任末批生活費。從破產開始除佐電話費單。其餘果啲單都冇。應該怎麼樣填年報表?另一半只俾5000每月作生活費。請各位師兄師姐指教,多謝!
Yik1121 發表於 13-3-2024 22:23
補充內容:失業跟破處主任末批生活費。從破產開始除佐電話費單。其餘果啲單都冇。應該怎麼樣填年報表?另 ...

你自己諗5千用係邊度,自己分配返d數,單據唔使比主任。如果你唔識填你搵返你交文件果間會計果陣比果4份年報同其他資料果度,果度有份野會教你點填。正常如果有盈餘就要上繳,如果你有盈餘既你就打電話問主任使唔使上繳。我果陣盈餘填1百蚊問主任,主任話咁小唔使上繳。
欠幾十萬元 發表於 13-3-2024 23:43
你自己諗5千用係邊度,自己分配返d數,單據唔使比主任。如果你唔識填你搵返你交文件果間會計果陣比果4份 ...

單據唔使俾主任。但我不知交幾錢。如果係水電果度填0得唔得?
Yik1121 發表於 14-3-2024 08:23
單據唔使俾主任。但我不知交幾錢。如果係水電果度填0得唔得?

可以填0!總之盈餘唔好咁多就多數唔使上上繳。
lumimi 發表於 13-3-2024 20:59
會報如:
批1000雜費, 會報1000
水電媒會報實數

可否PM問多小小詳情?佢當我15000供1400,我換左工上報左,佢仲未覆,因為新工有佣金但應該暫時唔多,都可支出多過收入?
Yik1121 發表於 13-3-2024 22:23
補充內容:失業跟破處主任末批生活費。從破產開始除佐電話費單。其餘果啲單都冇。應該怎麼樣填年報表?另 ...

你失業, 收入即係0啦. 咁你有咩支出先?
根本上你的支出都係由別人支援的. 咪就係咁簡單.
欠一百萬 發表於 14-3-2024 21:41
你失業, 收入即係0啦. 咁你有咩支出先?
根本上你的支出都係由別人支援的. 咪就係咁簡單.  ...

師兄~想問下,我15000供1400
但我換左工應該會多左錢同佣金,不過頭3個月我估佣金唔會多好多
但1月頭見完主任未有任何消息~包括供款no都未俾