破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

宣誓後疑問

今日去左宣誓入左紙,4月上庭

已經搵左唔少資訊了解左
因為我係自行申請(無錢搵6C)

所以想問多少少,問清楚D,先感謝各位師兄師姐解答!!

1. 聽日或星期一打去銀行(dxs, aexn, 大貓, mxx) 問fax no同email,fax no比佢地
2. download定銀行/信用卡月結單(至少1年)
3. 所有銀行d錢都拎晒出黎
4. 取消馬會戶口
5. 準備定租金/水電煤/電話費上網費等支出單據

請問岩唔岩? 仲有其他步驟需要做嗎? 謝謝

以下係其他疑問:

支付寶/payme已認證, 已解除綁定所有銀行/信用卡, 請問都會有可能被凍結嗎?

用緊痕生做出糧戶口, 只係儲蓄戶口, 是否都會被凍結? 無欠痕生錢, 請問假設被凍結後可以再開一個痕生儲蓄戶口嗎?
因為中痕/X打都只有綜合戶口可以開, 唔知道仲可以咩銀行可以開

想盡量係出糧前通知顧主換出糧戶口

感激不盡!
Payment一定會凍架,有錢記得拎埋出嚟
支付寶就話唔埋,有人被凍有人可以一直用
銀行戶口會凍,凍結之後可以申請開個新不過批唔批係銀行決定
至於開其他銀行就睇你僱主有冇指定用邊間出糧
考慮開創x或者永0銀行,因下個月5號就出糧
如果我想繼續用返痕生做出糧戶口,係頒令果日申請埋解凍得唔得?呢兩個月可能叫公司出住現金票比我先
shin122 發表於 26-2-2024 11:56
如果我想繼續用返痕生做出糧戶口,係頒令果日申請埋解凍得唔得?呢兩個月可能叫公司出住現金票比我先 ...

打俾痕生問下戶口保留信解唔解到凍你個戶口先,我都煩緊,我想用永隆,唔想再開新戶口,等緊佢地覆

我仲有10幾日時間,因為3月中才上庭
好我打去問下先,始終唔想換黎換去咁麻煩,我4月頭先上庭
銀行同信用卡月結單需要一年?我都想自行申請,請問除咗表格以外,仲有冇其他文件需要準備?表格係咪需要自己print 出嚟填寫定係破署有表格攞?因為我可以係電腦填資料,最難係搵地方 print 出嚟,屋企冇printer????
PwP 發表於 27-2-2024 11:09
銀行同信用卡月結單需要一年?我都想自行申請,請問除咗表格以外,仲有冇其他文件需要準備?表格係咪需要自 ...

需要print表格3同28C,我係去圖書館print

我係預約左時間上去做申請,填好先上去,職員會幫你check多次(如果有唔岩有份sample比你跟住改)
shin122 發表於 27-2-2024 22:36

我係預約左時間上去做申請,填好先上去,職員會幫你check多次( ...

感謝解答,我下午去咗文具鋪 print 咗兩份表格出嚟
shin122 發表於 27-2-2024 22:36

我係預約左時間上去做申請,填好先上去,職員會幫你check多次( ...

想問係點預約?
Cici311 發表於 28-2-2024 20:33
想問係點預約?

網上預約債務人的破產呈請書見證服務
PwP 發表於 28-2-2024 01:53
感謝解答,我下午去咗文具鋪 print 咗兩份表格出嚟

破署個網站都寫得好詳細,你可以去睇下先,唔明再問