破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我都終於畢業了!講一講個跟李周嘅情況同解破情況

我係19年5月入學,23年5月畢業
我係跟李周嘅,上繳大慨3X% 左右,途中加過人工,打過上去揾李周,象徵式加咗$500。
一開始同李周傾上繳嘅時候,我有提過我係做sales ,人工會有多有少,佢就話如果上落大嘅要同佢地講再傾上繳。我最後無理會到,因為有時爆數,人工係多咗好多,但我都係照上繳佢講嘅數。咁當然,我係準時上繳。
另外消費券我係無上繳過,我有打過去,佢話要比返佢地,我就話,要比你地我就唔拎啦,佢地回覆話,破產人士有義務盡力去還債喎,最後我都係無理會到,照拎但無上繳。
途中有偷雞去旅行但無話比李周知。佢地基本無打黎揾過我,只係會係年尾嘅時候打黎問有無出bonus,同埋要比糧單佢地睇!
年報每年準時交,好幾次都要寫大咗個支出,even 個支出係之前一開始就agreed 咗,盡量寫到無多無少。
最後無驚無險完咗4年。
感想係,你乖乖地,佢地都唔會煩你。唔太過份嘅都算數。

最後想講一講個去高院嘅流情
建議一朝早去,否則排隊排死
先去LG1 105室,有啲難揾,要穿過條後行之類嘅地方。
拎form 填,如果無身份證copy 就可以係嗰到影印,但只收實體八達通。
填完去LG3 151室宣誓。佢會比返份form 你。
最後去返LG1 ,有一間房仔,門口寫住drop Box 咁上下到,交比個職員。三星期後就可以去拎啦!

想請問等左幾耐先有不反對通知書,我十二月頭畢業了,都係跟李周,而你所講禸容同我現況完全一樣
我等咗差唔多兩個月左右,我有打過去去問佢地,可能咁樣快咗
閪多個like 發表於 15-11-2023 12:29
想請問等左幾耐先有不反對通知書,我十二月頭畢業了,都係跟李周,而你所講禸容同我現況完全一樣 ...

我11月畢業,打左去問要等2個月才會出到不反對通知書
donald16 發表於 12-12-2023 11:14
我11月畢業,打左去問要等2個月才會出到不反對通知書

我都係11月畢業,好緊張
請問下不反對通知書有冇格式填寫