破產聯盟

查看: 1235|回復: 11

會見完,生活費問題,麻煩大家解答小妹

會見完,話個人生活費只有$15000用,但個主任又話個個月供$600 想問姐係如果我生活費小過$15000就不用供$600嗎?謝謝大家
批左供$600 就每月都要上繳$600 喇,揾$15000 供$600 咁少已經好好了。師姐係直接跟破署主任?唔洗外判?
外判黎 但我要養2個仔再加自己媽咪,$15000其實好唔合理
你人工幾多?
wingyi0430 發表於 29-5-2023 13:27
外判黎 但我要養2個仔再加自己媽咪,$15000其實好唔合理

生活費有好多唔同計算,如果你有兄弟姊妹,供養父母要對分,有另一半,屋企同小朋友支出都要對分㗎⋯⋯
我人工$16000-17000左右,但我想問 佢要我供$600,咁佢話我生活費係$15000,咁我係多左個D要全部交還嗎?
從新做人1000 發表於 29-5-2023 13:50
你人工幾多?

我人工$16000-17000 左右,但我唔係好明,佢話我個個月還$600,咁我生活費佢話只有$15000,咁我想問如果我過左係咪要全數交還?謝謝
多過$15000, 便要上繳餘數
小朋友可以嘗試 社会福利  教会   或赛馬会    有時一部二手ipad 已省回600 蚊    食物銀行也可以幫助
師姐每月15
wingyi0430 發表於 29-5-2023 14:03
我人工$16000-17000 左右,但我唔係好明,佢話我個個月還$600,咁我生活費佢話只有$15000,咁我想問如果 ...

如果受托人講左你的生活費係15000, 咁你多過呢個數就要上繳架啦.
至於佢話你供600, 可能係佢計你平均月薪已扣MPF係15600.
即系樓主來緊呢4年中途假如有轉工 人工有變既話,如搵少過15000就唔駛繳,如搵25k都要照上繳10k,甘意思