破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Vivi2313
打印 上一主題 下一主題

填報表一問

Anmi2019 發表於 30-5-2023 21:12
梗係要填大支出,當你6月開始供噃2千,到年尾都係得萬4,買防疫用品最多咪用到千零,諗吓買到咩家品/屋企 ...

謝謝Anmi姐,我知點寫啦﹗
欠一百萬 發表於 30-5-2023 21:20
收入點會大過支出啊, 來來去去都係個舊錢, 你無供款, 但D錢同左第2到姐, 用左邊你自己想想, 砌下佢咪得囉 ...

明白了,唔該曬百萬哥,我想我明白點處理了。
欠一百萬 發表於 30-5-2023 22:03
現在銀行開戶口, 都要預約的. 去邊間你自己問下開戶存款間間唔同.

至於你見到呢到去總行開, 個D係頒令後 ...

師兄,我問左6c了。佢話唔可以呈破後等頒令中時再去暗地里開銀行戶口,否則佢又要補番資料俾法庭、到時仲麻煩,佢建議我唔好博,話好多試過凍左戶口公司出糧依然仲入到,就凍左就變左有入無出,車錢飯錢血汗錢都倒貼 白做,建議1.一系就唔好做野住 等到頒令後拎信開左戶口先(聽講 頒令後 交完資料 約時間搵主任拎開戶信 短則2日至一星期先拎到,然後預約開銀行戶口好似都要搞半個月,聽到都心煩),建議2.一系就搵啲出現金工做住先。
唉,我夠知,現今邊有甘容易搵到出現金糧 ,手停口停,其他師兄既經歷系點熬過,例如申破前到申破後都做緊同一公司,但銀行過數,呈左至頒令戶口都凍左 公司仲依舊出自動過數入左去已凍既銀行戶口後拎唔拎到番。
仲有一問題,26頁有一頁要填 公司資料 僱員合約 薪資等等,但我目前工作都未有 留空定填呈破前一間,拎開戶信都要填呢啲資料先俾信我開戶口
七月中有消费卷出    希望幫到你少少   会為你祈禱     我無親無故   深知道等领之前的傍惶    疫情時浸信会和社署有大大小小的幫助   甚至試过有几萬蚊    我估我是比較幸運吧
我_重新做人 發表於 1-6-2023 05:43
師兄,我問左6c了。佢話唔可以呈破後等頒令中時再去暗地里開銀行戶口,否則佢又要補番資料俾法庭、到時仲 ...

1. 依家(呈請後頒令前)去開新戶口係靜鷄鷄去開(係灰色地帶),去到銀行唔需要同職員講申請梗破產,更加唔需要同律師樓講。你同律師樓講開咗新戶口,佢程序上係要去法庭更新噃你份#資產欠債書,而頒令日期又會延期。你真係開咗,喺#26頁P.9第12c(i)填噃新戶口資料落去就得喇。

2. 你律師無講錯,戶口凍咗係有機會有入無出/出入都唔得。你去試吓入1百落去,咪知邊個戶口有入無出,邊個戶口連入都唔得。到時真係返工,公司問你拎戶口號碼,你開咗新戶口就畀新佢,唔開新戶口咪畀個入唔到錢嘅戶口公司。到真係出糧時(你可能已經頒咗令),到時再睇情況點做/呃公司話戶口有問題,可唔可以出支票(最好現金票)畀你先。

3. 你搵到邊間銀行畀你開普通存款戶口未? 去搵咗/預約咗先,開完先再講啦!

4. 你見成工/公司話請你返工未? 又話手停口停,唔係因為無戶口而停喺度呀?

5. #26頁要填公司d資料,你咪等到頒令後要交文件前1晚先填。呈請前果間你都無做,唔可以填落去!到時未搵到嘢做,就要填失業,但#每月收支表可照現況填咗先。傾唔傾生活費要睇受託人,就算係傾可能只批你膳食,幾百蚊交通費,個人雜費同電話上網費。到你真係有工返時,可再填過份#每月收支表畀受託人,佢到時就會重新批個生活費畀你(計埋租水電煤,家庭雜費……)。而拎開戶信係要提供公司合無/員工証/公司信寫嘅工作証明先拎到。

你吓次再有問題,自己開個新帖同分點問,自己搵噃嚟睇都方便d啦。
回復 支持 1 反對 0

Anmi2019 發表於 1-6-2023 09:38
1. 依家(呈請後頒令前)去開新戶口係靜鷄鷄去開(係灰色地帶),去到銀行唔需要同職員講申請梗破產,更加唔 ...

唔該曬師姐
1.明白了。
2.我上過登入e-banking 轉出同收錢都唔得,今晚試下去各銀行入錢機試入100睇下。
3.未搵/未約,想搵間簡單易開啲。
4.舊公司老闆叫我番,正正因為佢政府工程一定要自動轉帳 ,我入職時個銀行戶口凍左怕有入無出,問過話不能出現金或現金票。
5.舊公司大工程,應該有合約個啲,詳細要問番負責人了解可否send番俾我,否則都幾麻煩,開戶信都拎唔到,日薪/工 計算,每月都浮動,有時番24日,有時番18日。(地盤銀行過數)
但有時調我出去啲鋪頭,寫字樓 做裝修野,乜證明都無 無拍卡記錄,人去到做野 夠鐘走人,出糧就到時俾現金轉數快或入現金票去我戶口(裝修野)
明白,唔該anmi 師姐,下次我開貼
唔一定局限做裝修、    需要起黎短暫做吓飲食都可以的