破產聯盟

破產大量問題求解

除開左又唔係實際幫我支付到 咁我到時咪破多次都唔掂
加上照你地返講計 我計過我揾25000 太太有做野要除2佢比得萬頭生活費我 可以扣我1萬一個月 太太先揾萬幾可以叫佢唔洗做?
欠一百萬 發表於 26-5-2023 22:19
分擔的意思係所有共用的開支, 如果伴侶有收入, 要除2,
如果還有其他成年有工作的家庭成員, 都要加埋一份去 ...

再爬下係共用開支 例水電煤?仔女生活費洗唔洗除2?
你到底一個月要用幾錢?你破產就唔會再係以前嘅生活方式。
airmax 發表於 27-5-2023 08:27

唔係我要用幾錢 係小朋友唔係要過個垃圾童年?一百蚊一日食飯?仲要太太份糧會令到上繳多左既咁不如連太太都舒服啲唔好做
airmax 發表於 27-5-2023 08:27

同埋行得呢步都無理由比佢克扣令全家人一齊受吧 例如太太本來養緊佢父母用曬份糧 咁呢道要同我平分佢父母邊個養?就係咁
Nam112233 發表於 27-5-2023 08:55
同埋行得呢步都無理由比佢克扣令全家人一齊受吧 例如太太本來養緊佢父母用曬份糧 咁呢道要同我平分佢父母 ...

你講到好似有人迫你入學?入學依家係受監管就冇得你話晒事,如果你唔想比人追數就要受破產主任安排,你最多同佢再商議有冇得再多的生活費。
Nam112233 發表於 27-5-2023 08:52
唔係我要用幾錢 係小朋友唔係要過個垃圾童年?一百蚊一日食飯?仲要太太份糧會令到上繳多左既咁不如連太 ...

你覺得唔值未叫佢唔好工作專心湊仔⋯⋯ 不過以你人工2萬3 要養三個都唔會舒適得好多⋯⋯ 你專心同主任商討一啲小朋友開支可否計入生活費好過。
俾左個生活費你,點用你自己安排,個個都係攪唔掂先入學,生活方式一定冇以前咁豪咁理想㗎啦,你唔係諗緊入左學之後個生活模式,消費模式都可以好似之前咁樣吖嘛??
John2628 發表於 27-5-2023 09:04
你講到好似有人迫你入學?入學依家係受監管就冇得你話晒事,如果你唔想比人追數就要受破產主任安排,你最 ...

同意呀師兄
John2628 發表於 27-5-2023 09:12
你覺得唔值未叫佢唔好工作專心湊仔⋯⋯ 不過以你人工2萬3 要養三個都唔會舒適得好多⋯⋯ 你專心同主任商 ...

唔係fake左都唔會入 本來話唔會搞到太太 宜家咁唔係搞到?仲有個問題係令到佢養唔到佢家人
Carman1216 發表於 27-5-2023 09:41
俾左個生活費你,點用你自己安排,個個都係攪唔掂先入學,生活方式一定冇以前咁豪咁理想㗎啦,你唔係諗緊入 ...

同埋我點計份糧都要繳成半走 唔係生活方式豪唔豪 係如無一半都係個句 洗乜返工
Nam112233 發表於 27-5-2023 08:52
唔係我要用幾錢 係小朋友唔係要過個垃圾童年?一百蚊一日食飯?仲要太太份糧會令到上繳多左既咁不如連太 ...

破左產佢唔會理你小朋友本身係咪讀國際學校定津校,佢批我供養個囡得3000,我囡讀私幼每月都5000,冇辦法架喇,係第度r多啲,自己慳啲。破左產都唔可以用返你以前生活方式去洗費
自己分析啦!講贏我地無用嘅,起碼你有心理準備,外判會咁計生活費,老破唔係俾你走數再安穩生活,要記住你走咗條數無還㗎,你欠人,唔係人欠你
講到咁唔忿氣,當初就唔好衰儍豬豬俾人fake到爭錢爆煲攪到要入學囉。。
回復 支持 1 反對 0

Nam112233 發表於 27-5-2023 10:34
唔係fake左都唔會入 本來話唔會搞到太太 宜家咁唔係搞到?仲有個問題係令到佢養唔到佢家人 ...

其實你都冇得揀都要入學⋯⋯如果好彩唔駛判比兩大外判商未好彩有機會傾多的生活費,其實你擔心都冇用面對現實吧四年時間都唔係好長,人生苦短正面去走果四年。
Carman1216 發表於 27-5-2023 11:24
講到咁唔忿氣,當初就唔好衰儍豬豬俾人fake到爭錢爆煲攪到要入學囉。。

其實人唔係貪心唔會比人fake,投資蝕錢好正常只不過要風險管理得好,好多人破產或者跳樓都係因為高估自己能力去過度風險。或者係比朋友親戚呃左一大筆錢,只不過都係借錢前真係諗下自己得還錢能力⋯⋯
John2628 發表於 27-5-2023 11:31
其實人唔係貪心唔會比人fake,投資蝕錢好正常只不過要風險管理得好,好多人破產或者跳樓都係因為高估自己 ...

其實真係唔想講呢句說話,只不過見到佢咁樣不停拗。。忍唔住。。。哈哈
老婆咪比少d父母,父母要靠個女養,應該都有資格拎綜緩啦
再唔係搵份現金工,唔好報囉,唔洗人教啦
2萬3養咁多人本身都要慳架啦,無錢還仲多多要求,想拗乜姐
就係想睇下你班過來人意見睇下點樣可以扣小啲