破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 哈密瓜

新工作入職審查有問破產-事

Part time job declaration   ******** I declare that (*Please delete as appropriate) 本人聲明:《刪去不適用音) 1. 1 *have / have not been convicted in any place of a criminal offence; 本人*有/無 在香港或其他地方被裁定或被控犯任何刑事罪行; 2. 1* have / have not been involved in any civil litigation; 本人*有/無 涉及任何民事訴訟; 3. 1 *have / have not been declared bankrupt or involved in any bankruptcy proceedings; and 本人 有/無被產紀錄或涉及任何破產法律程序;  ***The information and statements given in this Application Form are complete, true and correct and I have not withheld any information which will adversely affect my application. I authorize Chickeeduck Retail (Hong Kong) Limited to conduct investigation wi any relevant organizations/persons for verification of such information and statemerits and provide my personal data to the relevant organizations/persons for such purpose. I understand that if I give any false information or withhold any information, I shall render myself liable to dismissal.***
當時我-看呢declare ,深受打擊,極度情緒不安:唔係嘛,我見份part time ,時薪$50/60都要聲明有冇破產,未講請唔請你返工。咁我以後點搵工?
其實大家睇呢樣野睇太重啦。十個HR九個份application form都係上網抄,只不過循例問下,除非專業人士或管理層,而你瞞報而令公司蒙受損失。如果唔係其實唔會有人知有人check。即使無意中發現你你破產人士,公司亦唔會浪費金錢時間去向你提告。唔明白點解大家咁緊張同重視做乜。利申,我做過大型企業hr head。
哈密瓜 發表於 25-5-2023 21:51
我好誠實架
開始由$50/hr part time 搬貨,捱別依家有份長工啊。

我段野你留意到“試实” 兩个字       咁同受託人的经歷順利?
tony浸信會 發表於 27-5-2023 13:15
我段野你留意到“試实” 兩个字       咁同受託人的经歷順利?

順順利利過咗三年。
Yuyuyuu 發表於 27-5-2023 13:11
其實大家睇呢樣野睇太重啦。十個HR九個份application form都係上網抄,只不過循例問下,除非專業人士或管理 ...

我當時真係啱啱舉手,又疫情等開庭,又冇錢又冇工作,極度驚恐,諗住要係咁附近shopping mall求其搵份part Time job 頂住先,不斷申請不斷石沉大海,見到呢份application form 上declaration 梗加係徬徨無助
哈密瓜 發表於 27-5-2023 00:43
我想借呢件事比其他人都有個參考。

你自己做虛假文書冇人阻止你。但唔好比其他人參考或要人哋認同。
Stanyan1229 發表於 27-5-2023 15:05
你自己做虛假文書冇人阻止你。但唔好比其他人參考或要人哋認同。

我只是將我所見所歷所思所想貼文。
都係同一句⋯⋯你呢份工冇問題,唔代表其他工一樣。你自己心目中已經有答案!無需要將呢啲所謂所見所聞分享!
我心中并沒有答案。我純粹講出自己經歷什麼。我自己都反反覆覆思考。我亦相信我見份part time 當時所受到不安,徬徨無助,其他人亦會有相同感受。
哈密瓜 發表於 26-5-2023 16:33
入職聲明重點摘要如下 ***** I declare that the information above given is accurate and complete to th ...

呢段嘢係話你(即時解僱),公司無須承擔任何責任,唔係(你)無須承擔。自己呃自己!
Stanyan1229 發表於 27-5-2023 21:51
呢段嘢係話你(即時解僱),公司無須承擔任何責任,唔係(你)無須承擔。自己呃自己! ...

師姐:唔好理佢啦!佢想點咪點囉!唔好累人就得啦
Stanyan1229 發表於 27-5-2023 21:51
呢段嘢係話你(即時解僱),公司無須承擔任何責任,唔係(你)無須承擔。自己呃自己! ...

師妹。。。我們一起去念經吧啦。。。
Carman1216 發表於 27-5-2023 22:12
師妹。。。我們一起去念經吧啦。。。

呢排好耐冇念經,一黎就2單。
Stanyan1229 發表於 27-5-2023 23:52
呢排好耐冇念經,一黎就2單。

我加你好友呀,,你收到嘛?
呢d會搵第三方去background check先 check完先比入職
已經安排入職日期。我工作就是-般會所Customer Service冇分別。如果check criminal record 都要等成個月時間。講明要過到criminal record checking。
通常高高層入職先會搵第三方去做background checking。普通薯仔職員,turnover高,個個做background checking唔係咁化算。間公司講緊香港一般職級員工都過幾千人以上。
我普通員工-名,要好似政府做vetting咁,我人工package不符合。