破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新工作入職審查有問破產-事

入職聲明重點摘要如下 ***** I declare that the information above given is accurate and complete to the best of my knowledge and belief. Any misrepresentation in my part will be sufficient reason for instant dismissal without liability to the Company.   ***** 當我sign呢份declaration時,我以為我自己果-刻對份聲明文字理解都係我認知範圍同能力內認為係正確同完整,-個不是以欺騙和不誠實基礎上作自己最好認知內作出陣述。 ====== 相對應employment contract terms 如下  僱傭合約中的Summary Dismissal 解除合約 (A),(b)及(d)與工作內容表現有關 而以下這條 (C) fraud or dishonest acts 如果以(C)同我當時best knowledge 情況看,我沒有欺騙和不誠實。
虛假法定聲明及其他未經宣誓的虛假陳述 任何人明知而故意在非經宣誓的情況下,在下列項目中作出在要項上屬虛假的陳述 —— (a)法定聲明;或 (b)當其時有效的成文法則授權或規定他作出、核簽或核證的摘要、帳目、資產負債表、簿冊、證明書、聲明、記項、預算、清單、通知、報告、申報表或其他文件;或 (c)由或根據或依據當其時有效的成文法則規定他作出的任何口頭聲明或口頭答覆, 即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁2年及罰款。 既然你問得姐係擔心 咁你都做左選擇 唯有尊重
我不是明知故意,是sign份文件my best knowledge 令到我misrepresentation ,不在明知故意
你喜歡掩耳盗鈴,無人阻到你.
我經歷咁多,內心已強大。放少啲負能量。凡事有解決方向,下下label自己破產,-有呢declaration ,就淆底。可以主動take咗個offer,再諗解決方法。份declaration同employment contract 最嚴重字眼都係dismissal (解除合約)。呢啲二打六角色職位講乜追討liabilities 同indemnity 。咁情況下,點解我哋唔係去思考點樣解釋-個不是故意和不誠實基礎上做出錯誤判斷,引致一個無辜的misrepresentation 。係要下下衝出來講misrepresentation ,追討損失。
虛假陳述係一個中文意譯法律term,仲分好多唔同情況下的misrepresentation ,可以作出合理解釋
如果利用misrepresentation,引誘對方form contract比利益,呢啲有明確意圖引致人地有財錢損失,人哋梗係出律師信追討。
唔緊要啦,其實你都已決定左咁,之後如果真係有咩後果,閣下自理了,祝好運
其實真係普遍hr係入職表格到循例問下,現實你唔係管理層位置真係wfc。所以道理還道理,現實歸現實,你職位只係普通小薯真係唔洗擔心
Yuyuyuu 發表於 27-5-2023 00:05
其實真係普遍hr係入職表格到循例問下,現實你唔係管理層位置真係wfc。所以道理還道理,現實歸現實,你職位 ...

多謝你正面comments。

呢度大多一見度我做declaration 係否認破產item話咗YEs,就衝出話虛假文書。請留意份declaration問埋未來會唔會有plan做破產或IVA,所以份declaration 係預咗個員工財政狀況會有變化。因此佢用咗「my best knowledge 」去做入職果日果秒情況作出my best knowledge 。第二日情況可能有變化,已經超出果日「my best knowledge  ]認知下出份declaration。
而HR guide我簽份declaration ,HR 重點係指住criminal record 有冇同解釋,同埋接受查criminal record if taking this position offer。剩返破產披露果三項,HR根本冇理亦冇解釋。係咁冇足夠時間理解declaration ,我可以作出【my best knowledge]去提供咗一個冇故意冇欺騙冇不誠實基礎上有錯事實陳述。
我想借呢件事比其他人都有個參考。
我借此為-個例子。唔好下下label咗自己破產,-唔報就虛假陳述罪,又拉又鎖又被公司告又追討賠償。係乜嘢情況,自己做咗-個叫有錯事實陳述,係有得解釋。同埋,公司冇咁得閒,郁啲就告,要律師費。同埋,我二打六職位,解除合約再請一個,成本仲化算。
樓主都覺得冇問題,仲上來討論區問來有咩用? 咁多師兄師姐比左意見你,你覺得冇問題就go aheadXD
欠一百萬 發表於 26-5-2023 13:56
世界各地, 對於類似聲名,.有d公司就算知道, 唔會由公司提出, 會搵第三方提出,. 張件事無限放大,講到又损失 ...

百萬師兄:樓主自己都有哂答案,只不過上嚟求認同啫!有咩事都係佢自己嘅事。
哈密瓜 發表於 27-5-2023 00:49
我借此為-個例子。唔好下下label咗自己破產,-唔報就虛假陳述罪,又拉又鎖又被公司告又追討賠償。係乜嘢 ...

你都講到比人查到咪唔撈囉,查唔到就過骨嘅⋯⋯關咩label破產事,唔好講到咁偉大啦!比個例子其他人參考!你咁做冇事,唔代表其他人咁做冇事。萬一其他人真係出事,你負責呀?仲有你上嚟開post問其他人,唔係例子分享,你只不過搵人認同啫!
ONeal 發表於 27-5-2023 08:05
你都講到比人查到咪唔撈囉,查唔到就過骨嘅⋯⋯關咩label破產事,唔好講到咁偉大啦!比個例子其他人參考 ...

其實一間公司問得你有冇破產可能將來有機會工作上要涉及一些破產人士係破產其實不能涉及的工種。anyway,每個人都有選擇權利,有什麼事發生就要承擔後果。
ONeal 發表於 27-5-2023 08:05
你都講到比人查到咪唔撈囉,查唔到就過骨嘅⋯⋯關咩label破產事,唔好講到咁偉大啦!比個例子其他人參考 ...

真啊⋯前面好多師兄師姐都講。講完一個大話之後成日囉囉攣,驚有後續 或者有人色眼鏡睇你,咁倒不如老實作答,人哋請就請 唔請就算,萬一人哋真係追究,唔係兩萬蚊一個月嘅問題⋯
ONeal 發表於 27-5-2023 07:57
百萬師兄:樓主自己都有哂答案,只不過上嚟求認同啫!有咩事都係佢自己嘅事。 ...

係㗎,佢重要不停上黎打咁多字求認同。。。。
根本問得你有無破產,就係間公司介意呢樣嘢,仲虛報咁大膽? 都幾唔諗後果,做保安,清潔,司機,唔會問你有無老破㗎,因為唔關事嘛!
三年前,我去見-份賣童裝的part time shop assistant ,今次真係job application 已經要做有冇破產聲明。