破產聯盟

查看: 1717|回復: 58

新工作入職審查有問破產-事

哎⋯⋯
我剛交完第三份年報,又搵到份工作。
點知要sign-份聲明:
       1)  冇criminal record in HK or elsewhere
        2) 冇破產order在身in HK or elsewhere
          3) 冇因為欠卡數被銀行cut credit card
            4) 將來冇計划破產程序或IVA

我唔理,全部話YES 。希望冇問題大步攬過去。
份人工成$20k -個月,做travel customer services ,同金融冇關係。

travel customer services 都要咁??咩公司
都係循例問姐,唔會特登check既
Don't take this job offer       其实旅游業仲会請人    ?   其实一直爬文都發觉大部分同學仔都太複雜   令呢4年过得苦     简單做一个誠实可靠的人     呢4年就唔会白过     你如果連自己都呃可能会加長年期架视
虛假文書好大鑊 唔建議 就算有破產又點 唔係死罪黎 只係一時理財失手 唔影響工作表現
tony浸信會 發表於 25-5-2023 20:12
Don't take this job offer       其实旅游業仲会請人    ?   其实一直爬文都發觉大部分同學仔都太複雜    ...

俾幾十蚊就可以check破產紀錄 唔應該俾自己日日提心吊膽 當然冒險係個人決定
Don't take this job offer       其实旅游業仲会請人    ?   其实一直爬文都發觉大部分同學仔都太複雜    ...

旅游業而家真係狂請人...
仲好旺tim
ericc 發表於 25-5-2023 20:32
虛假文書好大鑊 唔建議 就算有破產又點 唔係死罪黎 只係一時理財失手 唔影響工作表現  ...

係,查到就仆街,日日擔驚受怕去返工都無意思
要生活冇辦法啦。唔通餓死咩!最多咪冇咗份工。

我好誠實架
開始由$50/hr part time 搬貨,捱別依家有份長工啊。
ericc 發表於 25-5-2023 20:33
俾幾十蚊就可以check破產紀錄 唔應該俾自己日日提心吊膽 當然冒險係個人決定 ...

生人唔生膽!
呢D真係駁唔過
簽得呢啲聲明,擺明有手尾跟,無謂搏
到查到你破緊 到時又無左份工又要驚比人告 就真係會煩死你 唔好搏
我只見到聲明最尾講:if 我自己best knowledge 做咗misrepresentations, no liability to company and 即時解雇冇任何賠償。冇話要告我。求份工咋。if if出事,大家好來好去
做咩諗到咁複雜。我簽declaration 可能我個刻best knowledge 理解錯誤個declaration 引致我給予錯誤的misrepresentation
我要食飯要交租要養家,做得-日得-日。
世界各地, 對於類似聲名,.有d公司就算知道, 唔會由公司提出, 會搵第三方提出,. 張件事無限放大,講到又损失公司形象,又損失公司乜乜物物, 然後要求賠償, 人工都蝕埋.
吓,邊個第三方提出?我唔使對客對錢,邊度黎第三方提出?調我去國外工作?調我去第二間子公司工作?
賠償?我已經冇錢㗎,破產中再破產?