破產聯盟

查看: 1190|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

唉!始終要行到呢步,!

背景, 爭一間網上銀行 信用卡貸款$50萬,mini pay+月供=10,000

出糧自動轉賬用中銀

破產程序時間,點攪,我冇乜所謂,諗住搵6c.  我最在意係每月出糧,因為租私樓,交$8000蚊租。唔交好麻煩

我想問,攞到no. 是否所報銀行戶口即刻凍結,就算無欠款?

: 如凍結了,可否未取令之前解凍。(問6c ,佢話搵佢攪收2千,唔包成功)

:另外,6c提議,最好係取消所有戶口,破產令出之前叫公司出票(我夠知,就係唔方便做呢個動作)。等見主任拎到解凍信,才去重新開戶,最乾凈

.  :出no. 到攞破產令期間收入是否要計埋入去還款?

:其實我只希望繼續有戶口比我作為自動轉賬出糧戶口,請問師兄有乜好方法!
麻煩咁多位師兄師姐

推薦

1. 攞到no. 是否所報銀行戶口即刻凍結,就算無欠款?
~ 因你唔會fax #no.通知無欠款銀行申破中,無欠款戶口有機會用到頒令日,之後由破署通知金管局由佢幫你通天先會凍。
2. 如凍結了,可否未取令之前解凍。(問6c ,佢話搵佢攪收2千,唔包成功)
~ 可以,依個解凍係1次性,申請程序同申破一樣,都要去法庭入紙排期,頒佈後都要等法庭發出再寄到你手先用得,所以唔多人嘥錢去申請,索性去搵間無牙印開個新普通存款戶口,頒令後搵受託人拎解戶信解噃嚟用(只可解普通存款戶口,綜合戶口無得解凍)。
3. 另外,6c提議,最好係取消所有戶口,破產令出之前叫公司出票(我夠知,就係唔方便做呢個動作)。等見主任拎到解凍信,才去重新開戶,最乾凈
~ 取消所有戶口只係怕財仔果d債主,嘗試喺你戶口轉錢,你清空個戶口淨噃十幾廿蚊,無錢畀佢轉就得啦。另外你要趁戶口未凍結前,快d留定近入學前半年至1年嘅交易記錄,日後解話有用。仲有,等見主任拎解凍信係去解凍戶口,重新開戶係拎開戶信。
4. 出no. 到攞破產令期間收入是否要計埋入去還款?
~ 唔係,成功頒令果日先開始計。
回復 支持 1 反對 0

仲有問題,出破產令前會轉新工,應該程序上點報,麻煩咁多位
現時每月只係還1萬,咁都要舉手?
月入12000-15000咪要擧手囉
搵多份part time辛苦啲解唔解決到?

真係攪唔掂,mini pay >4000 要還2xx 個月,份工連車程每日15小時。人工18k,都還咗大半年。真係想禁埋啲循環貸款出嚟比6c費
另外點樣刪除自己啲舊貼
唔好以為破左唔使還,要睇返你情況,隨時你破完同你依家還min pay差唔多
大步走 發表於 25-5-2023 13:08
仲有問題,出破產令前會轉新工,應該程序上點報,麻煩咁多位

佢都係按返你申請時既狀況申報,頒令後傾生活費時會再填多次近況,到時再報新工人工
Anon 發表於 25-5-2023 18:19
佢都係按返你申請時既狀況申報,頒令後傾生活費時會再填多次近況,到時再報新工人工 ...

多謝解答,
非常感謝Anmi2019,
再問: 永0是否最好經app申請開戶,另外有冇提款咭
大步走 發表於 25-5-2023 21:40
再問: 永0是否最好經app申請開戶,另外有冇提款咭

去分行 即時有卡同戶口 但要放1萬,冇一萬上網搞連攞卡要半個月
whysocrazy 發表於 26-5-2023 01:32
去分行 即時有卡同戶口 但要放1萬,冇一萬上網搞連攞卡要半個月

請問呢一萬要唔要點解畫?
會唔會債權人、受托人會謀咗呢一萬?
呢兩日係咁睇Anmi2019師姐啲貼文,超有用,謝謝

不過我仲未舉手,有啲新問題

-攞完no. 去開個戶口用到頒令. 頒令是否攞開戶信好過解凍戶口, 睇文見師兄有信開戶即日攪掂,反而解凍就未必係。

-另外,搵到工,但啲舖頭仔又唔會話比到咩入職証明,咁點搞,點開户。

-見主任要咁多戶口紀錄,如果解釋得唔好,係咪會反對我破產,有冇咁嘅可能?