破產聯盟

小妹無知一問

Carman1216 發表於 24-5-2023 08:43
大部分師兄師姐都建議你唔好還錢,留返d錢入學,,,理解你唔想煩到屋企人,但真係交左2線嘅就ok,平安等到 ...

其實因為我唔想追數去到屋企啦,二來我阿哥同家姐都覺得如果四萬蚊可以解決到 就由佢啦,二線進取追數呢個危機,佢地覺得可以
同埋因為我覺得呢間友聯追數公司未至於好激烈,因為一個月入邊好似只派過兩次信及每日一電話(聽歌銀行委托不會太過進取及過份),至於我想問一下你哋所講留返入學係咩意思?因為今日同朋友及家姐佢地傾完,佢哋都會覺得,錢財身外物同埋四年之後你再慢慢還都無所謂,屋企人係一輩子
既然話到屋企人係一世,咁呢排就算追數大家有左個底,都冇咩可以輸,咁重乜要還2線呢?定怕追上門街坊知道冇面子?
Carman1216 發表於 24-5-2023 09:34
既然話到屋企人係一世,咁呢排就算追數大家有左個底,都冇咩可以輸,咁重乜要還2線呢?定怕追上門街坊知道 ...

怕追上門街坊知道冇面子 因為住左廿幾年,同埋因為其實我冇同媽咪爸爸講⋯其實家姐阿哥有少少想我瞞住父母偷偷地破產,唔好嚇親佢哋
Carman1216 發表於 24-5-2023 09:34
既然話到屋企人係一世,咁呢排就算追數大家有左個底,都冇咩可以輸,咁重乜要還2線呢?定怕追上門街坊知道 ...

原因好簡單就唔想父母擔心。
CKC 發表於 24-5-2023 10:03
原因好簡單就唔想父母擔心。

個仔破緊產,而家個女又破,,,都幾難唔令父母擔心,瞞得幾耐丫,,,

到頭來最後先知,佢哋一樣會傷心~
Jenny288 發表於 24-5-2023 09:18
同埋因為我覺得呢間友聯追數公司未至於好激烈,因為一個月入邊好似只派過兩次信及每日一電話(聽歌銀行委托 ...

如果追唔到好似可以再判出去比其他追數公司追?
如有錯誤請指教
你個男朋友仆街黎,飛左佢唔好心軟。幫還幫,你要睇住自己能力借錢先得架
Carman1216 發表於 24-5-2023 10:24
個仔破緊產,而家個女又破,,,都幾難唔令父母擔心,瞞得幾耐丫,,,

到頭來最後先知,佢哋一樣會傷心 ...

因為我哥 當初全一線。 呢家應該三年幾⋯我反而最尷尬係 我要搬返屋企 又冇返工 佢地問我點解 我都只可以話 個個男人拎晒我啲錢走左佬⋯佢地應該更心痛我⋯比人呃感情同錢⋯付出咁多捱咁多
a981142 發表於 24-5-2023 11:50
你個男朋友仆街黎,飛左佢唔好心軟。幫還幫,你要睇住自己能力借錢先得架 ...

佢已失蹤⋯佢一直講到自己幾間鋪 戶口被凍結 郁得返即刻還⋯成日同我講下星期得 推下又推下⋯我重要螞蟻搬家走
呢d真係仆街黎……樓主唔好傷心,一切穩定之後再搵過第二個….
妳都要揾返工作
Jenny288 發表於 22-5-2023 08:38
DBX 18萬。 minpay $5000 恒X 15萬。 比左收數公司收 安X20萬 分六十期 月供4064 匯X信用卡23000 minpay100 ...

雖然你寫得好詳細     但做起時有些不同    例如恒X 你寫15萬       其实將來最緊要你帶齐銀行信   法庭秘書问你恒X    你要答15萬x千x 百x 毫      ( 依家你以為自己好有責任心、但呢个世界要 less is more ,  你比人睇水蛇春人地只会覺得你好煩    犬其是min pay 根本唔駛寫      如果你將來一开口就話比人呃   呢4年都係好難行     要揾返工做    比破處見到你好堅強过呢4年   咁連宣誓官都会同情你(
Jenny288 發表於 24-5-2023 12:18
佢已失蹤⋯佢一直講到自己幾間鋪 戶口被凍結 郁得返即刻還⋯成日同我講下星期得 推下又推下⋯我重要螞蟻 ...

成個網騙咁既
貓女 發表於 24-5-2023 14:58
成個網騙咁既

甜言蜜語,氹氹下,扮可憐。。。。得左~

難為樓主上唒身。。。
樓主,破產呈序自己搞,不要找律師或什麼中介人。不知怎樣搞人便問Anmi姐。我曾委託中介人搞,覺得自己浪費了錢。自己搞快靚正。
樓主,如家人能付得起4萬元,而你又認為可以買個安心,便隨自己心意決定。無人知work 或不work.
樓主,勸你向父母坦白。破產在你家已有先例,估父母可承受得起。父母猜你發生什麼事?在暪他們什麼?更惨
樓主,我曾有4名晚上10 pm大漢上門叫囂,鄰居當然知曉,我翌日如常跟郯居点頭,生话如常。只要自己覺得無事,就無事。問題是你自己覺得鄰居會睇不起你,那你便心理有鬼覺得鄰居在笑你。放大自己的自信心,而活下去。如果真的有這些三姑六婆隣居,都是小人。你也不屑理層他們。
Carman1216 發表於 24-5-2023 15:13
甜言蜜語,氹氹下,扮可憐。。。。得左~

難為樓主上唒身。。。

係。。。。