破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

小妹無知一問

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
Jenny288 發表於 23-5-2023 19:26
有供樓啦,舖頭租金,貨錢,睇醫生啦手術錢啦⋯手術加打針用左四十幾萬⋯ ...

尼d男人。。。。
Jenny288 發表於 23-5-2023 07:00
因為擔心兩老嚇唔起,因為我本身有試過遲一兩日還x錢包同晉x和森 煩到爆 會狂打wts 及比公司,而g記 會寄 ...

驚呢D 不如搬去離島住一排.   一句佢冇係度住就     不过你冇份工就租唔到地方
tony浸信會 發表於 23-5-2023 20:23
驚呢D 不如搬去離島住一排.   一句佢冇係度住就     不过你冇份工就租唔到地方 ...

因為冇錢搬呀,因為又要按金又要盛,同埋冇理由要全家同一齊搬㗎嘛,因為呢間公
屋住咗好耐喇20幾年
Jenny288 發表於 23-5-2023 19:26
有供樓啦,舖頭租金,貨錢,睇醫生啦手術錢啦⋯手術加打針用左四十幾萬⋯ ...

個男人冇屋企人冇朋友嘅咩。。。?要個女朋友幫,
而家人走咗去,錢就你上身,重要入學。。。

鄧你心痛呀女。。。
Carman1216 發表於 23-5-2023 20:54
個男人冇屋企人冇朋友嘅咩。。。?要個女朋友幫,
而家人走咗去,錢就你上身,重要入學。。。

佢同我講 細個爸媽走左 婆湊,佢都走咗冇晒親人⋯我會覺得 我唔幫佢 冇人可以幫到佢,咁佢話佢戶口解凍可以比返我 咁所以我一直幫住佢⋯但我目前 可能重會比佢累到有刑事⋯
同埋我已經用晒所有資源,去到幫佢借得都借咗⋯所以我依家仲擔心緊破產嘅錢同埋生活嘅錢
甘係唔還喇,留番錢傍身喇,間間得個靠嚇,企硬,電話全部block咗距,努力捱到頒令
同你还二線不如比錢你去租间房住啫      不过公屋有管理員咩咁容易入去滋擾     妳只要肯做甚至擔得抬得要捱过呢段日子唔難     回頭看反而為过去鼓励自己    依家寫低所有債主名、地址、電話      明天就自己去破處取表格   約時間宣誓啦       告訴自己以後简單做人      我哥哥女朋友倫敦金比人扼左好多錢     聽講佢最後精神病     哥哥話一年探佢一次咋
如果我係樓主會叫家人幫手還二線,4萬唔係太多錢,等妳4年後解除破產令先再還俾家姐。.
CKC 發表於 24-5-2023 00:52
如果我係樓主會叫家人幫手還二線,4萬唔係太多錢,等妳4年後解除破產令先再還俾家姐。. ...

我都會咁做,有能力咪俾4皮清曬二線,之後剩低一線舉左手家人都一定不受影響
咁哥叫我聽日問清楚二線 提早清還要幾錢,星期四會同我去交,咁之後就會去破產(已wts三姓律師樓 未覆),咁但係我仲有兩個問題,想查詢吓大家
1.水電媒 欠兩期未交。尋日發現原來個名留咗係我嘅電話號碼,唔係我亦都唔知係邊個號碼,咁因為嚟緊執達理會收樓,我冇錢俾,需唔需要通知佢哋我暫停服務?

2. 寬頻問題同樓上一樣啦,都係差兩期錢,但呢個係我本人登記有身份證,因為兩年約嘅問題,呢間應該只係試用咗三個月,咁我另一個貼到有師兄回覆我,水電煤呢啲可以同破產官講,咁因為我嚟緊我會清走晒屬於我嘅嘢離開,咁因為網上寬頻,我唔知應唔應該cut咗佢?因為好似話好難cut,因為我需要呢幾日就清酒晒屋企所有嘢,咁我係咪應該照樣淨係掹走部機先?定係照樣同香港寬頻講呢個狀況?

3.因為我DBx 上個月本身minpay 應該要俾$6000,只還了1600, 理應23/5要交下一期,咁我依家立心係準備破產,但佢一直電話打嚟煩我,我可唔可以同佢講我有準備破產呢個決定?(預計今星期或星期一會破),以及我恒生 委托在一間收數公司向我追收信用卡款項(友聯)我可以先跟他說,我有破產嘅準備 佢地會停手嗎?(已上門拍門派信 剛好我在家)
銀行唔使理佢啦
ccwa 發表於 24-5-2023 06:21
銀行唔使理佢啦

因為我係擔心恒生嘅,因為我前男朋友之前一直同我講恒生處理緊,咁我就一直都冇聽電話啦,咁依家依家追數公司呢其實係已經係第二間喇⋯咁係佢最近同我講有俾咗錢還過  原來都係假, 所以我有啲驚
恒生都出咗追數,你唔洗驚二線啦
iambroken 發表於 24-5-2023 08:03
恒生都出咗追數,你唔洗驚二線啦

因為其實追數公司只係派信上門,同埋我見啲人話如果銀行就算收數公司都唔會做過份行為,因為佢都只係派過兩次信,每日一次電話嚟
大部分師兄師姐都建議你唔好還錢,留返d錢入學,,,理解你唔想煩到屋企人,但真係交左2線嘅就ok,平安等到入學?銀行都交左比收數啦喎,,,,你自己諗清楚啦,,,祝好運
你屋企知唔知你差人咁多錢先,知既話就乜都唔好還,你冇返工緊加唔洗驚打上去公司追你