破產聯盟

查看: 1245|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

收到信寫住會委任兩名私營機構從業員

fukufuku 發表於 17-5-2023 19:36
我封信叫我13/6 上庭頒令,信裡面信寫住會委任兩名私營機構從業員, 下面署名係破產署處長........ ...

你已直接外判咗,你預16號星期五至23號果個星期內,先會分別收到破署同直接外判信。
你用電腦上破聯,就去網面睇#破產需知>破產期間,睇帖名#頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩別嘅內文 B部~直接外判跟(A部係暫時主任跟)
如你用電話睇,就直接撳入去睇 http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
fukufuku 發表於 18-5-2023 15:37
唔該晒, 不過我睇完都有D唔明白, 想問下頒令後正常戶口會凍結, 係咪可以即時申請開戶信?因為俾公司出糧, ...

到時破署封信會講你知跟邊間直接外判,而某d直接外判封信會夾埋開戶信,年報同破產期注意事理文件畀你。
你收到後先睇清楚d文件,之後打電話去直接外判度約時間上去交文件(#26頁同#每月收支表),順便問埋佢你想申請開戶信,佢會話你知要點做。
到時上去交文件時,佢會睇#26頁問你破產原因同傾埋生活費,得閒搵定醫病嘅証明/收據去解釋。
法庭有無要你前夫畀贍養費? 如無,供養囡囡同媽咪各填4千,如每月要交租應該唔駛上繳,總之無收據嘅支出合理d填大少少,預受託人壓價。
記得全部要交嘅文件(特別#每月收支表)要影多份留底,日後被人再問都知自己寫過咩。