破產聯盟

查看: 1205|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

收到信寫住會委任兩名私營機構從業員

13/6先頒令,封信咁寫係咪即係俾硬外判?
有受託人3個字就係
唔該晒
欠一百萬 發表於 16-5-2023 16:03
有受託人3個字就係

係咪都要打定輸數?
fukufuku 發表於 17-5-2023 01:32
係咪都要打定輸數?

直接派受託人個D, 通常係好易話為喎, 唔係開大會個兩個喎.
欠一百萬 發表於 17-5-2023 02:59
直接派受託人個D, 通常係好易話為喎, 唔係開大會個兩個喎.

原來係咁,因為真係咩都唔識,多謝晒百萬兄解答
欠一百萬 發表於 17-5-2023 02:59

百萬兄, 可唔可以講解多少少, 唔該晒你
fukufuku 發表於 17-5-2023 19:08
百萬兄, 可唔可以講解多少少, 唔該晒你

有咩講, 信入面咪講左妥任邊間做你受託人囉. 你參考下其他跟佢的咪知咩料.
欠一百萬 發表於 17-5-2023 19:17
有咩講, 信入面咪講左妥任邊間做你受託人囉. 你參考下其他跟佢的咪知咩料.  ...

佢無寫呀

咁寫住妥任邊個邊個呀?
欠一百萬 發表於 17-5-2023 19:32
咁寫住妥任邊個邊個呀?

我封信叫我13/6 上庭頒令,信裡面信寫住會委任兩名私營機構從業員, 下面署名係破產署處長........
fukufuku 發表於 17-5-2023 19:36
我封信叫我13/6 上庭頒令,信裡面信寫住會委任兩名私營機構從業員, 下面署名係破產署處長........ ...

呢D直接派的要到你頒令後先會再有信比你, 到時先知係邊個.
大約, 一兩天就會收到, 再收唔到就打去問主任, 因為你都要約佢交文件.
fukufuku 發表於 17-5-2023 19:36
我封信叫我13/6 上庭頒令,信裡面信寫住會委任兩名私營機構從業員, 下面署名係破產署處長........ ...

你已直接外判咗,你預16號星期五至23號果個星期內,先會分別收到破署同直接外判信。
你用電腦上破聯,就去網面睇#破產需知>破產期間,睇帖名#頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩別嘅內文 B部~直接外判跟(A部係暫時主任跟)
如你用電話睇,就直接撳入去睇 http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
Anmi2019 發表於 18-5-2023 02:43
你已直接外判咗,你預16號星期五至23號果個星期內,先會分別收到破署同直接外判信。
你用電腦上破聯,就 ...

唔該晒, 不過我睇完都有D唔明白, 想問下頒令後正常戶口會凍結, 係咪可以即時申請開戶信?因為俾公司出糧,同埋想問下如果要開大會, 開大會前係咪最好留定錢之後要供番?
唔好意思, 咁多問題, 已經好努力扒文, 但係都唔係好了解, 因為我單親要照顧老人家同有自閉症女女, 因為申請破產好多野唔識,已經好頭痛, D錢係之前借黎幫媽咪醫病, 我總數欠40萬左右, 一個月大概$18000人工, 請問估唔估計要上繳幾多?
fukufuku 發表於 18-5-2023 15:37
唔該晒, 不過我睇完都有D唔明白, 想問下頒令後正常戶口會凍結, 係咪可以即時申請開戶信?因為俾公司出糧, ...

你已經係直接外判受託人, 無大會要開啦.
一切戶口生活費事宜, 等你頒令後, 破署有信通知你係邊個受托人,你就找佢啦,4年都係佢跟你的.
欠一百萬 發表於 18-5-2023 16:29
你已經係直接外判受託人, 無大會要開啦.
一切戶口生活費事宜, 等你頒令後, 破署有信通知你係邊個受托人, ...

唔該晒百萬兄
fukufuku 發表於 18-5-2023 15:37
唔該晒, 不過我睇完都有D唔明白, 想問下頒令後正常戶口會凍結, 係咪可以即時申請開戶信?因為俾公司出糧, ...

到時破署封信會講你知跟邊間直接外判,而某d直接外判封信會夾埋開戶信,年報同破產期注意事理文件畀你。
你收到後先睇清楚d文件,之後打電話去直接外判度約時間上去交文件(#26頁同#每月收支表),順便問埋佢你想申請開戶信,佢會話你知要點做。
到時上去交文件時,佢會睇#26頁問你破產原因同傾埋生活費,得閒搵定醫病嘅証明/收據去解釋。
法庭有無要你前夫畀贍養費? 如無,供養囡囡同媽咪各填4千,如每月要交租應該唔駛上繳,總之無收據嘅支出合理d填大少少,預受託人壓價。
記得全部要交嘅文件(特別#每月收支表)要影多份留底,日後被人再問都知自己寫過咩。
Anmi2019 發表於 18-5-2023 19:07
到時破署封信會講你知跟邊間直接外判,而某d直接外判封信會夾埋開戶信,年報同破產期注意事理文件畀你。
...

多謝你地咁詳細解答, D錢係2,3年前開始借我一路好努力還, 媽咪舊年走左, 而家得返爸爸, 之前都主要靠哥哥俾家用, 但係最近佢太太都出左事, 自己覺得都希望盡量做返阿女責任, 最大條數係兄弟每個月還1萬,其實仲有11個月還完...... UB因為分左好多條數, D息好貴攪唔掂先申請破產
唉.....希望順順利利處理好, 可以留返多少少生活費照顧屋企人
40萬, 借2,3年破又幾慘.
4年好易過好快過, 放心.