破產聯盟

查看: 8392|回復: 203
打印 上一主題 下一主題

準備舉手

事隔一年, 家人幫忙清了債務後, 又欠過百萬, 想問下如果車一個月前以市場價賣左, 而在期貨市場上輸了, 是否不算資金轉移
近1,2個月D數不斷出出入入, 最終當然係失敗收場 ! 現在手頭上有6,7萬蚊, 但欠150萬左右!
打算今次家人幫到, 都唔要佢地幫了, 可能令自己老破過, 以後借不到錢先幫到自己, 4年可能專心照顧小朋友, 如果太太再次原諒我, 恐怕也很難 !
家人和太太都仲未知道, 有個小朋友本身讀私校會否受影響? 月入3萬左右, 估計會有多少生活費批到?
學費5000每月, 出面租親戚樓12000租每月, 太太收入係國內出糧戶口, 香港不用報稅 !

舉完手4年全心湊小朋友好定係繼續工作都係捻緊問一個問題, 求有經驗人士給點意見, 感謝

1線3間, 75萬 還22000左右
2線2間, 29萬 還40000左右
卡22萬 min pay都6,7千
朋友債2x萬 已告訴了我現時情況, 但真係無辦法
推薦
D先生 發表於 31-5-2023 20:11
老婆話叫我搬走,仔跟佢,最壞的結果都出晒嚟

你冇得怪你老婆,佢只想保護自己同個仔,你根本投機當投資咁玩,你玩咁多次都係輸就收手,你屋企人幫你清左咁大筆債,你都唔收手仲要去投機,散戶邊可以打贏大戶?比小小你贏就失去理智,FF 可以贏返之前輸果的錢。你屋企幫你清債只係想你可以重新做人照顧老婆仔仔,唔係想你係個市場贏返的錢還比佢地。一個人唔想面對自己接受自己的缺失只會令你屋企人更失望同傷心。你依家可以做係入學後要腳踏實地做人,比你老婆知道你做返個有責任感嘅人先有機會再接受你,這四年師兄努力加油
回復 支持 3 反對 0

另外, 聽講走澳門一轉, 就OK, 如果剩下既錢想比番有需要既家人, 反正之後都可能一支公生活下去
舉完手4年全心湊小朋友好定係繼續工作????
你想等老婆養?? 唔努力工作做返個人??
貓女 發表於 19-4-2023 17:43
舉完手4年全心湊小朋友好定係繼續工作????
你想等老婆養?? 唔努力工作做返個人?? ...

因為我名有請姐姐, 到時唔知仲可唔可以請? 同埋現時份工作應該都會無左
可能會搵D現金收入既工
因為太太收入都高, 但我衰過2,3次, 今次都唔想佢地再幫我.. 最終太太會點就唔知道了
已經捻左成2個月都未開口, 過埋今個月開始頂唔順了D2線數
慘,我2021年11月申破,將會2023年9月申請廢止破產令。
mirror0822 發表於 19-4-2023 18:10
慘,我2021年11月申破,將會2023年9月申請廢止破產令。

咁快?唔係四年咩
D先生 發表於 19-4-2023 18:10
因為我名有請姐姐, 到時唔知仲可唔可以請? 同埋現時份工作應該都會無左
可能會搵D現金收入既工
因為太太 ...

你本身工人應該會批,因為你同你老婆有工作,要工人照顧小朋友係合理
搵3萬欠150萬?唔破產都唔得啦 點可以借到收入50倍咁多?有資產? 衰咩?衰咁多次,仲咁大筆數既? 之前家人幫你全數清?幾多?有無還?
D先生 發表於 19-4-2023 17:29
另外, 聽講走澳門一轉, 就OK, 如果剩下既錢想比番有需要既家人, 反正之後都可能一支公生活下去 ...

過完後之後點自己識做啦,唔駛喺度劃公仔劃出腸呀
mirror0822 發表於 19-4-2023 18:10

大9鏡,你舊年唔係話申請咩?依家又今年呀?就算申請咗個底都會仲喺度,你唔係唔知吖
Anmi2019 發表於 19-4-2023 19:28
大9鏡,你舊年唔係話申請咩?依家又今年呀?就算申請咗個底都會仲喺度,你唔係唔知吖 ...

關我撚事?
大9鏡,你舊年唔係話申請咩?依家又今年呀?就算申請咗個底都會仲喺度,你唔係唔知吖 ...

心水清師姐唔好講個事實出來⋯⋯

Anmi 師姐,真係好鬼正。哈哈!
Stanyan1229 發表於 19-4-2023 23:17
Anmi 師姐,真係好鬼正。哈哈!

有鬼?

因為債權人好忙要搞好耐。我知廢止左都有紀錄又點,我又唔係要借銀行錢買樓,又唔係做專業人仕工。
Vans 發表於 19-4-2023 18:42
咁快?唔係四年咩

四年果d叫 解除破產令。不反對通知書。
mirror0822 發表於 20-4-2023 00:51
因為債權人好忙要搞好耐。我知廢止左都有紀錄又點,我又唔係要借銀行錢買樓,又唔係做專業人仕工。 ...

我唔撚想知啊on9仔
mirror0822 發表於 20-4-2023 00:51
因為債權人好忙要搞好耐。我知廢止左都有紀錄又點,我又唔係要借銀行錢買樓,又唔係做專業人仕工。 ...

債權人好忙!可能忙到4年都未得閒處理。
dannyalex 發表於 19-4-2023 18:47
你本身工人應該會批,因為你同你老婆有工作,要工人照顧小朋友係合理

太太係國內公司, 出大陸糧, 香港也不用報稅