破產聯盟

查看: 1202|回復: 21

舉手問題

搵律師同埋自己做最大分別係乜嘢?
自己仲有啲乜嘢注意?
山窮水盡
如果交俾律師就冇錢使 . . .
自己舉手,仲有少少錢使
如果被凍結戶口
幾時可以解凍?
唔該晒,咁多位
-自己填表, 自己交表, 自己去破署宣誓, 自己出庭
-小心填表, 唔好填少填錯填多
-自己去申請排期解凍戶口, 你去排期就會知幾時可以解凍信.
除左代通知 同埋差多多資料唔夠會話你知 基本上冇分別 但佢通知債權人用律師行名義好
律師 搞 3-5日 舉手 6-7星期有令
欠一百萬 發表於 27-3-2023 21:40
-自己填表, 自己交表, 自己去破署宣誓, 自己出庭
-小心填表, 唔好填少填錯填多
-自己去申請排期解凍戶口,  ...

明白
即係最好都係俾律師搞?
whysocrazy 發表於 27-3-2023 21:41
律師 搞 3-5日 舉手 6-7星期有令

如果唔想俾人追數
應該都係要搵律師。
失敗的爸爸 發表於 27-3-2023 21:49
明白
即係最好都係俾律師搞?

無話最好係6C搞, 大把人自己搞啦, 一日就排到期, 快過6C樓添.
6C又唔會幫你擋住去追你數, 咪又係你自己去應對.
欠一百萬 發表於 27-3-2023 22:05
無話最好係6C搞, 大把人自己搞啦, 一日就排到期, 快過6C樓添.
6C又唔會幫你擋住去追你數, 咪又係你自己 ...

係咪話我呀...百萬兄
貓女 發表於 27-3-2023 22:08
係咪話我呀...百萬兄

不過自舉真係好快..我宣誓交表攞埋no....連埋fax 比銀行財仔...共用左3小時..
之後...一切就風平浪靜了...

真心見意急既真係要自舉....6c 行你急佢唔急
如果唔想俾人追數
應該都係要搵律師。

你只差銀行,,, 大財..自舉得啦...
佢地收到no 唔會再追架啦....
如果唔想俾人追數
應該都係要搵律師。

如果欠二三線財仔搵邊個都無用,通知完佢哋個no.後日日電話關心吓你
貓女 發表於 27-3-2023 22:26
不過自舉真係好快..我宣誓交表攞埋no....連埋fax 比銀行財仔...共用左3小時..
之後...一切就風平浪靜了...{ ...

因為唔係好熟悉嗰個流程?
律師同自己攪,仲有啲乜嘢分別?
銀行、信用卡。
冇其他
欠一百萬 發表於 27-3-2023 22:05
6C又唔會幫你擋住去追你數, 咪又係你自己 ...

填表嗰度有乜嘢要注意呢?唔該
失敗的爸爸 發表於 28-3-2023 11:11
因為唔係好熟悉嗰個流程?
律師同自己攪,仲有啲乜嘢分別?
銀行、信用卡。

http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=50

我四年幾前就係度搵資料自己舉手...尼版會教哂你點做, 唔明再問...
但我係自己早幾天去破署網下載表格慢慢填先去, 因在破署先填好有可能心會好亂又比較趕....

你銀行,信用卡一有no 即停追數啦....真係唔駛經6c 的....touch wood 我仲有幾日就畢業我家人係唔知我破左既..
6c 同自己攪分別只係....乜都自己做.同埋一日攪掂唔駛唔知要等幾多日....日日擔驚受怕銀行出收數....而最大分別係慳幾千....
貓女 發表於 28-3-2023 12:20
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=50

我四年幾前就係度搵資料自己舉手...尼版會教哂你點 ...

須知嗰度冇晒資料

須知內..有好多分頁(子版塊)
..自己爬下文...

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1724&extra=page%3D1
貓女 發表於 28-3-2023 12:20

我四年幾前就係度搵資料自己舉手...尼版會教哂你點 ...

就係唔想出庭 同埋 有律師通知財仔點都好過自己嚟
whysocrazy 發表於 28-3-2023 15:05
就係唔想出庭 同埋 有律師通知財仔點都好過自己嚟

你話律師通知財仔點都好過自己嚟..尼樣跟本無分別...
係你自己感覺比較好而已...過來人身份講你又唔信

又話比6c 會無哂錢, 又乜又物...唔好又怕痕又怕痛啦...
自己上法庭跟本好無野既..坐係觀眾席...叫你名你叫聲到就係咁簡單....
貓女 發表於 28-3-2023 15:09
你話律師通知財仔點都好過自己嚟..尼樣跟本無分別...
係你自己感覺比較好而已...過來人身份講你又唔信

因為我啲數好亂好多資料上要問 自己一定會漏 律師起碼保證順順利利