破產聯盟

查看: 1118|回復: 14

好失敗,求助

炒股票已經輸咗層樓,而家仲欠銀行成70幾萬,日日以淚洗面,好想跳落去就算⋯⋯
好唔想破產,但係積蓄只能夠還三個月數,我可以點做?請各位ching, c姐比D意思,thx
Iva> drp>破產   大把人東山再起 最近要有人扶持
輸咗層樓? 幾時的事, 樓幾時賣>?
欠一百萬 發表於 27-3-2023 18:11
輸咗層樓? 幾時的事, 樓幾時賣>?

上年1月份
破產好閒事, 唔需要睇得有幾失敗. 不過你CASE 會問你層樓賣時的細節, 例如幾錢賣, 賣左的錢又點處置.
命就只有1條,錢無咗可以再搵過喎。如果你係高收入,咪去搵銀行傾吓重組囉。如低收入/失業,就梗係即刻去搞律師樓舉手啦
欠一百萬 發表於 27-3-2023 18:26
破產好閒事, 唔需要睇得有幾失敗. 不過你CASE 會問你層樓賣時的細節, 例如幾錢賣, 賣左的錢又點處置. ...

Thx 百萬兄,我嘅case係比較麻煩,層樓係我+媽個名,但賣樓所賺嘅錢, 大部份還咗比我屋企人,因之前借咗佢都成百幾萬,幫我買債….
但我同佢又冇簽過欠單,破產處會唔會告我資產轉移?
另外,我宜家租緊暗盤完全冇租約,水電煤都仲係業主個名,我破咗之後會唔會申請唔到呢D開支生活費?我好懊惱唔知點算⋯⋯

我好擔心破處會揭發因為我租暗盤而告我…..
cbk 發表於 27-3-2023 19:29
Thx 百萬兄,我嘅case係比較麻煩,層樓係我+媽個名,但賣樓所賺嘅錢, 大部份還咗比我屋企人,因之前借咗 ...

賣樓你有名有一半業權,你屋企人要嘔返一半出來。你要同你屋企人講,因為你唔交返出來就可能比人話你資產轉移唔俾你破產
cbk 發表於 27-3-2023 19:35
我好擔心破處會揭發因為我租暗盤而告我…..

咩叫租暗盤? 即係你賣樓比人但買家平的租返比你住?
John2628 發表於 27-3-2023 19:49

暗盤大約意思,有公屋自住,但放租比朋友住
John2628 發表於 27-3-2023 19:49

暗盤即係冇打厘印租約,同業主私下deal的鬼鼠租盤,最常見係未補價公/居屋出租或者高成數按揭物業出租。
如果你收入高,同銀行傾IVA啦。因為你嗰case破產,層樓D錢,正路要嘔返一半出嚟。
租地方住, 無租約就好難納入生活費, 水電煤呢D唔係你名單的, 本來如果有租約就問題不大. 但連租約都無就又係好難確認係你的使費.

賣樓個到其實仲煩啦. 唔好話你無借據, 就算有都要證明借比你的錢從那裡來. 好啦, 又比你找到有根據的借款源頭, 但你賣左樓賺到的錢, 又點可以一大筆都係還比屋企人. 仲要成百幾萬.
師兄唔好死,不如問吓律師。