破產聯盟

查看: 1629|回復: 38

入學問題 90後

準備好還下月尾入學
XX200k 還左一年多
XXX 98k 還左兩期 還左4萬(第3期打算還minpay)
XX 10k 還兩期
XXXX 40k卡數 兩2期 50k 還一期
XX 30k 已還3期
XX 25k 已還3期 minpay

月供 26500 月入23000 已頂唔順(衰網賭)

1.想問下 X記唔係TU財 佢係咪會玩到頒令 其他有number就會停

2.分別有兩個網賭帳號 1個被停左 睇唔到紀錄 而涉及銀行 XXXX  bank亦上年暫停左我帳戶,請問可以點處理係咪有幾多比幾多就得)

3.與家人同住 但母親有工開 細佬有工但唔比錢同好小番嚟屋企,屋企我可唔可以報(細佬 )有供養 佢多病痛唔係成日做得野 同埋平時有紀錄過錢比佢

4.借左朋友錢想還 係咪可以寫佢地做債權人?有whatsapp對話同過數比我證明

問題有啲多 希望師兄姐們幫幫手唔該曬

小弟30出口乜都冇曬希望重新出發 希望大家唔好學我賭博一定輸

一切從簡,呢度好多財仔老細來攞料架.  發表於 27-3-2023 19:17
花紅多數年年14個月 糧有冇機會批到 12-13k
細佬嗰度規定好似係一定要父母或者仔女先可以供養,你有過數記錄同醫生證明嘅話你咪試吓同佢講得唔得
至於還比朋友嗰part,你啲錢一定係還比政府銀行財仔先,最後先輪到朋友。如果唔想冇咗個朋友,我勸都係慢慢儲錢還比佢好
Alex97 發表於 27-3-2023 00:45
至於還比朋友嗰part,你啲錢一定係還比政府銀行財仔先,最後先輪到朋友。如果唔想冇咗個朋友,我勸都係慢慢 ...

收到你 但冇計
因為要還比親襯先
我打得唔好 我意思係屋企有佢名但佢冇比過錢屋企同好小番嚟住
你個case 應該冇得供養母親,家中的開支可能除三
除完3份可能上繳唔少 分分鐘一皮
咁大件事⋯如果係都冇計硬食。希望可以除2供養寫得1000得1000啦
我打得唔好 我意思係屋企有佢名但佢冇比過錢屋企同好小番嚟住…希望遇到好外判同埋保得住份工 聽講G記好辣但冇人再會幫我了唉
whysocrazy 發表於 27-3-2023 10:47
我打得唔好 我意思係屋企有佢名但佢冇比過錢屋企同好小番嚟住…希望遇到好外判同埋保得住份工 聽講G記好辣 ...

睇你公司做法,有的公司即炒有的公司好人就調走你話你冇再係果度做。財仔都係打電話去你公司追,打多幾次搵唔到你就唔打去公司,上你屋企門追數
555655 發表於 27-3-2023 02:16
柒頭

你講你自己啊on9仔
John2628 發表於 27-3-2023 19:59
睇你公司做法,有的公司即炒有的公司好人就調走你話你冇再係果度做。財仔都係打電話去你公司追,打多幾次 ...

想借錢還左呢間再破 希望銀行肯借 ⋯咁就安全啲
whysocrazy 發表於 27-3-2023 20:31
想借錢還左呢間再破 希望銀行肯借 ⋯咁就安全啲

你呢D做法真係...........
過來人經驗 年薪都差唔多有30萬 爭4x萬應該未需要破產 大前題係你要戒賭 搵多份一星期返一兩晚通宵果欄搬吓野捱左佢好過
破產帶比你既不便 唔係想像中咁簡單 未到絕路真係唔好咁做 加油
欠一百萬 發表於 27-3-2023 20:38

保住份工要緊⋯最多借完佢頂多幾期先⋯
賭唔係問題,網賭同埋大賭就輸硬。
Wong1985 發表於 27-3-2023 20:51
過來人經驗 年薪都差唔多有30萬 爭4x萬應該未需要破產 大前題係你要戒賭 搵多份一星期返一兩晚通宵果欄搬吓 ...

師兄呀 我未計比屋企人同食飯一個月要搵多萬2 ⋯冇可能㗎 分分鐘影響埋自己份工 破左產唔到錢賭呢啲情況可以先真係幫到我 賭左6年浮浮沉沉 屋企人連自己輸左150萬 公屋窮人 唔想再咁落去啦 ⋯比我挨到都會分分鐘賭番 4年唔長唔短 希望真係幫到我

欠一百萬 發表於 27-3-2023 20:38

啲師兄跑山都係咁 我都知唔理性但冇辦法⋯唔想冇左份工咩方法都試 除左犯法
係咪公務員。破產如果普通人好正。完全無壓力。