破產聯盟

查看: 1605|回復: 19

困擾好耐 真心救助

爬左都幾個月文都知道破產要 負債月結單/糧單/銀行出入紀錄/MFP/保險

請教下因為佢要一年內紀錄有3間銀行都凍結左我戶口睇唔番紀錄(不包含出糧戶口)咁我係咪唔需要提供定點

因為有師兄講過破前取消曬啲戶口佢
但我係網賭好多出入數過嚟過去會唔會要求出示番

MPF係咪比我已整合嘅號碼就可以?因為暫時手頭上有嘅文件只有 出糧戶口 信用卡 交易紀錄

而負債合約 亦唔齊全 會唔會可以接受網上截圖
定係TU可以代替(但有一間G記唔上TU)

暫時太多新數2月借 今個月都有兩條 目標5月尾舉手 希望師兄師姐們帶一帶路
凍結左既戶口可搵銀行印番月結單,收費你可問番銀行。
做乜比人凍結戶口?
破產一定要比月結單,比錢就會有。網賭破產一定要你比銀行出入數佢睇。
月結單入學後受託人話要你提供,你先問相關銀行要幾錢先到(果時$50/月,$200/年),之後再問噃受託人係唔係真係要畀錢去拎
如果你係賭外圍又多出入數,而比銀行強制取消戶口,你就最好落分行問清楚點做。
因為兩間虛銀已被凍結,一間痕身21年已被凍 想知虛銀會唔會搵得番因為出入數大好多用幾個月就比人凍,另外兩間mox同welax用緊 ,大家建議唔刪除acc定刪左佢好啲?唔該曬
airmax 發表於 25-3-2023 09:24
做乜比人凍結戶口?

網賭出入數大 比銀行凍結
whysocrazy 發表於 25-3-2023 18:33
因為兩間虛銀已被凍結,一間痕身21年已被凍 想知虛銀會唔會搵得番因為出入數大好多用幾個月就比人凍,另外 ...

未凍就唔好理佢,凍咗就打電話或落分行問點做,我睇你應該連ebanking都入唔到。
[因為有師兄講過破前取消曬啲戶口佢]
欠一百萬 發表於 25-3-2023 19:02
[因為有師兄講過破前取消曬啲戶口佢]

有師兄提過話除左自己戶口最好舉手前取消曬佢包括馬會戶口?
我見律師時宣完誓,佢都有叫我取消定馬會戶口啦
比銀行凍結戶口,你記得破產中或破產後,都唔好再去呢幾間銀行開戶口
Lossmylife 發表於 26-3-2023 08:48
我見律師時宣完誓,佢都有叫我取消定馬會戶口啦

填#資產欠債表(你畀資料律師樓幫你整果份)時有無寫相關戶口落去? 如寫咗,你轉頭走去取消,頒令後受託人都會叫你提供噃取消證明
Anmi2019 發表於 26-3-2023 12:23
填#資產欠債表(你畀資料律師樓幫你整果份)時有無寫相關戶口落去? 如寫咗,你轉頭走去取消,頒令後受託人 ...

暫時未填 因為有新借貸款想還一兩期先 如果已凍結左可唔可以當冇左唔報?唔該晒

airmax 發表於 26-3-2023 10:42
比銀行凍結戶口,你記得破產中或破產後,都唔好再去呢幾間銀行開戶口

咁我而家出糧渣兜 舉左之後 就唔用得番?唔係會有解凍信? 如果我月尾出糧係咪一出完糧就同公司轉帳號出糧
whysocrazy 發表於 26-3-2023 13:44
咁我而家出糧渣兜 舉左之後 就唔用得番?唔係會有解凍信? 如果我月尾出糧係咪一出完糧就同公司轉帳號出 ...

呢個渣X戶口係咪因為賭外圍大多出入數而凍結?如果係就玩完,你嗰幾個因外出入數凍結嘅戶口,會列你入黑名單,因為有觸犯防止洗黑錢條例可能,死罪嚟。
渣兜冇凍 21年凍左嘅係恒生 跟手係22年ZA 同 livibank
咁恒仔,獅子,ZX,LIVIXXXX,就唔好再去開,LIVI同中銀有關,要問清楚先。
airmax 發表於 26-3-2023 19:30
咁恒仔,獅子,ZX,LIVIXXXX,就唔好再去開,LIVI同中銀有關,要問清楚先。

唔該師兄咁我月尾出完糧轉永隆先 聽講有no後有牙齒印會即結1-2個月 擔到冇飯食冇錢交租