破產聯盟

查看: 4662|回復: 58

今日收到破署信,請教各位

今日收到破署信,內容係話批咗6xxx生活費,請問係唔係我已經唔會有債權人大會,直接跟破署主任?
無錯, 由破署出的信, 就你跟佢.
欠一百萬 發表於 28-11-2022 21:41
無錯, 由破署出的信, 就你跟佢.

多謝百萬兄解答
點解會批咁少嘅 我見呢度啲師兄師姐 全部都五位數字生活費 睇到你咁我好驚自己批唔到五位數 因為我阿爸阿媽係退休人士冇收入 屋租水電煤都係我 但係我有個細佬有家庭有樓有仔女要養 基本畀唔到家用屋企 如果佢淨係批我幾千蚊我應該會吐血
dannylau 發表於 28-11-2022 23:18
點解會批咁少嘅 我見呢度啲師兄師姐 全部都五位數字生活費 睇到你咁我好驚自己批唔到五位數 因為我阿爸阿媽 ...

應該要睇埋你收入同支出需要?
我自己就因為批左每個月有$3500比我睇醫生,生活費先有五位數
如果唔係都係得六千幾
傷膝青年 發表於 29-11-2022 00:13
應該要睇埋你收入同支出需要?
我自己就因為批左每個月有$3500比我睇醫生,生活費先有五位數
如果唔係都 ...

如果得幾千不如辭工去攞綜援好過啦
魔人布歐 發表於 29-11-2022 00:52
如果得幾千不如辭工去攞綜援好過啦

我就係咁諗呀 如果真係判得我六千蚊七千蚊嘅我真係踢咗份工 我咪去搵啲出現金糧嘅工囉 我真係戶口零收入四年後解破㗎
dannylau 發表於 29-11-2022 01:18
我就係咁諗呀 如果真係判得我六千蚊七千蚊嘅我真係踢咗份工 我咪去搵啲出現金糧嘅工囉 我真係戶口零收入 ...

睇你跟邊個咼
見過呢度有CHING比外判塞你搵工,如果唔係當你不合作加監
傷膝青年 發表於 29-11-2022 03:09
睇你跟邊個咼

冇問題呀我咪照搵囉 生活費佢批我6000嘅我做炒散淨係搵六千 其餘時間佢理得我做啲乜 佢有張良計我都有瀡滑梯
點解會批咁少嘅 我見呢度啲師兄師姐 全部都五位數字生活費 睇到你咁我好驚自己批唔到五位數 因為我阿爸阿媽 ...

因為我失業,封信話有工作後再從新計算生活費。
最緊要不合作無銀行戶口。想凍結都無得凍。

我單身 + 照顧一個已退休既母親
個陣生活費都批$13000(租佔$2000)
所以你唔駛驚啦
dannylau 發表於 29-11-2022 01:18
我就係咁諗呀 如果真係判得我六千蚊七千蚊嘅我真係踢咗份工 我咪去搵啲出現金糧嘅工囉 我真係戶口零收入 ...

現金糧都要揾D免報稅免供老強既工先有用,唔係佢會叫你自己去稅局攞份表出來,一樣查到你
傷膝青年 發表於 29-11-2022 03:09
睇你跟邊個咼

多餘啦,話揾唔到啱既工咪得囉
dannylau 發表於 29-11-2022 04:21
冇問題呀我咪照搵囉 生活費佢批我6000嘅我做炒散淨係搵六千 其餘時間佢理得我做啲乜 佢有張良計我都有瀡 ...

如果我一知道得果幾千生活費,我會即刻辭工轉去炒散
魔人布歐 發表於 29-11-2022 13:34

個個都識得咁諗,包括外判,你除左殘廢左,咁就唔使啦!攞綜援個主任都會俾你一直攞?冇傷殘佢都會迫你搵工同介紹工俾你。少年你太年輕了。
snk23 發表於 29-11-2022 16:11
個個都識得咁諗,包括外判,你除左殘廢左,咁就唔使啦!攞綜援個主任都會俾你一直攞?冇傷殘佢都會迫你搵 ...

要對方唔請你好易
finish2021 發表於 29-11-2022 13:16
所以你唔駛驚啦 ...

跟主任定外判?
魔人布歐 發表於 29-11-2022 13:34

你諗你啦 除左呢度嘅Ching,
我有舊同事都係冇合理理由唔做野而加監,加到5年幾
一份唔岩都正常,但份份都唔岩就到係你問題
主任/外判其實都識諗野嘅

我自己都係因為有醫生證明係傷殘先冇比人叫番工
finish2021 發表於 29-11-2022 13:16
所以你唔駛驚啦 ...

父母退左休就可以供養,未退休嘅會唔批