破產聯盟

標題: 急問IRDP/IVA/舉手 [打印本頁]

作者: suser123456    時間: 26-11-2022 23:54
標題: 急問IRDP/IVA/舉手

己到山窮水盡的地步,想集合大家的意見。我每月32000薪金(已扣MPF),先前不斷還MINI PAY及私人貸款,因下月起己無力支付,想從IRDP、IVA或舉手方式來解決

款項結下(全都是銀行數,沒新數,以下為未還款餘項):
痕生:卡數1000、分期92000、貸款257000
CITX:卡數18000、分期102000、貸款170000
星星:卡數24000、分期8000、貸款239000
祖國:卡數45900、分期164000
大NEW:卡數200000、分期10200
HXBX:卡122000、分28000
建X:卡27000、分77000
渣X:卡17500、分54000
ICXC:卡166000
總:約1,900,000

想請問各位,我去問痕生、CITX、星星、大NEW、HXBX去做IRDP或債務重組有沒有可能?
我去到走頭無路時只可舉手了
求求大家幫幫手

作者: suser123456    時間: 27-11-2022 00:00
另外以大家經驗,IDRP最多分幾多期(120?240?360?)
作者: linkinpark1989    時間: 27-11-2022 00:41
師兄 你哩個CASE太誇張
點解銀行會批咁多LOAN俾你
負債差不多60倍

以我哩幾日狂搵資料 加埋中介公司俾人水左一次既經驗
可以搵痕生/大NEW 傾IDRP 睇下邊間會接
直接打HOThkiva.org 話想做IDRP 佢地會EMAIL份野俾你自己填
不過師兄你負債差不多60倍
我諗佢地應該唔會接 一接左要揹曬你D債 個風險太大
驚你之後去老破

如果IVA 千企唔好搵咩事務所 直接搵會計師/律師樓
今日上一間中介話要收我15萬 之後搵另一間會計師5萬 可以搞掊
我月入$25000 負債100萬 40倍左右
IVA 已經要考慮最長120期 每月還$13000到 人工4成幾
好似冇得更長 你IVA都未必做到

破左好似舒服好多 你全部一線
已經唔使驚會有人上門追數
其次當你份工仲做緊 當你扣埋所有必要開支
人工一半用去還公 $16000*48 =$768000
直接找少120萬 仲未計你有機會 必要開支再多D 更加找少D
去老破直頭係人生嬴家......
作者: suser123456    時間: 27-11-2022 00:47
謝謝師兄解答,但係我一舉手,份工就會冇左,下個月開始還吾到錢,真係吾知點好。
作者: suser123456    時間: 27-11-2022 00:49
再加上舉手後生活費未必批好多,我單身、三無、同家人同住,我怕10,000都冇。
作者: suser123456    時間: 27-11-2022 01:07
linkinpark1989 發表於 27-11-2022 00:41
師兄 你哩個CASE太誇張
點解銀行會批咁多LOAN俾你
負債差不多60倍

師兄講,全部一線已經唔使驚會有人上門追數,但佢地吾係會將條數俾其他人追?
作者: linkinpark1989    時間: 27-11-2022 01:43
今日問過會計師個邊
一線銀行應該得渣打有機會會搵人上門送信
或者一線財務先有機會搵人上門送信
仲要佢地哩種搵人上門送信 唔同D 2線追數
基本上擺低封信就走
我見你全部都係BANK 應該問題不大啦...

你搵間專業會計師/律師 問左 睇下做唔做到IVA先
不過我估供款比例問題 應該做唔到
除非你搵多份工夜晚番 每月加埋45000~50000
我諗咁樣應該OK

自己傾IDRP 有排先知結果 問左IVA先會好D
IVA做唔到 IDRP 都一定唔得啦

不過都係咁講 老破一定最著數??
你做政府工? 如果你出去重新搵份人工$20000
當你扣埋所有必要開支 每月得番$5000 找數
5000*48 =240000 即頭慳番170萬...
仲未計你其實可以撈下D現金工 分分鐘4年內儲到D錢剩
作者: Harmonychow    時間: 27-11-2022 09:39
師兄甘大數,其實舉手仲有著數,始終係銀行數,有no.就停追。如果idrp4年都未必找得曬。
作者: suser123456    時間: 27-11-2022 12:15
看來各位師兄都是建議破產,但我吾想俾現職公司知,因宣誓後收NO.後幾日銀行會凍結所有戶口,果時一定俾現職公司發現。
另外,我見大家都吾建議破產期間離職,但我離職需要3個月,都吾知點好。
作者: linkinpark1989    時間: 27-11-2022 14:01
如果你堅持做IVA 努力加大自己收入 搵到一份夜晚Part Time 用你而家個收入去申請 好大機會未必批 搵到一份一萬蚊嘅part-time 成件事已經唔同晒
作者: linkinpark1989    時間: 27-11-2022 14:04
我今日先上左間會計師樓傾完 唔知呢度俾唔俾留個人聯絡方法 如果唔係我留個電話俾你 Whatapp 我講俾你聽
作者: Harmonychow    時間: 27-11-2022 18:53
suser123456 發表於 27-11-2022 12:15
看來各位師兄都是建議破產,但我吾想俾現職公司知,因宣誓後收NO.後幾日銀行會凍結所有戶口,果時一定俾現 ...

如果唔破,明天打去hsbx問下idrp大約做到幾多期,hsbx有佢idrp電話直線部門。
作者: 好好好    時間: 28-11-2022 16:27
大NEW - IDRP , 也可
作者: danzighill    時間: 28-11-2022 17:05
1900000,當你idrp 96期,月平0.3%,都月供25491,我真係唔知呢個idrp點批俾你,仲衰過舉手。
作者: linkinpark1989    時間: 28-11-2022 19:24
danzighill 發表於 28-11-2022 17:05
1900000,當你idrp 96期,月平0.3%,都月供25491,我真係唔知呢個idrp點批俾你,仲衰過舉手。 ...

岩啊 還死人咩 人工8成還款
好奇樓主 點差落咁多??
投資失利?
作者: linkinpark1989    時間: 28-11-2022 19:32
樓主 認真考慮IVA算

第一.你咁重數  IVA 利息一定平過IDRP
當你IVA月平息0.3 IDRP 月平息0.3
分120期去做
TOTOL 利息已慳 $684000

第二.搵專人幫手搞 所有野有曬時間表
一星期後宣誓完 已經可以唔使找數住  除左渣打要找
成本可能4~5萬.6萬 不過可以分期還

我唔推薦邊間 你自己搵 小心中介開你價 10~15萬就可以

最後 破左佢係最舒服 如果我係你 我簡破
作者: Windy0111    時間: 28-11-2022 20:17
IVA係咪多數都做到最長分還5年?
作者: linkinpark1989    時間: 28-11-2022 20:31
10年 120期
作者: Windy0111    時間: 28-11-2022 20:53
如果idrp銀行唔批,只可以做到短年期既話.轉做IVA機會會唔會大啲啲
作者: square3207    時間: 29-11-2022 18:13
成兩球野 舉手入學吧啦。
作者: 無心機    時間: 29-11-2022 19:25
你條數 iva都搞唔掂喎 有數得計 無為浪費左搞iva嘅錢啦

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3