破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

聽日頒令 好緊張

我就搵XX做嘅 想問問其實成個流程係點 我聽日仲要返工我係咪唔使出席 之後係咪即刻會有封信通知我係搵邊個外判或者破產官? 之前佢已經凍結咗我個出糧戶口 我要拿拿聲搞解凍戶口 11月嗰份差唔多出 想睇下要搞幾耐。
麻煩曬麻煩曬
ken022285 發表於 21-11-2022 16:41
XX唔洗自己出席 正常下午會通知你結果

唔該曬 我而家都唔知嗰啲乜嘢做我都係見步行步 睇咗啲文章 有一啲外判痴線到睇返一年前人哋攞mpf還債 要人地文代番d錢要做咗啲乜嘢 似乎都幾麻煩 我就有啲頭痛
Anmi2019 發表於 21-11-2022 20:33
你係直接外判咗(唔會跟到李周/石仔),預今個星期五至下星期內會再分別收到破署同外判公司信,到時聯絡噃 ...

唔該師姐 而家喺度等緊三姓嗰邊通知我結果 之後就應該係等收信搞嗰個26頁 想問問師姐有啲乜嘢文件我要預備定 之前爬文話要銀行攞番近一年嘅銀行紀錄 係咪需要咁長? 同埋我近呢一年基本上啲收入都係攞嚟還畀朋友或財仔 入不敷支 即係話續借或者問朋友借返錢都係為咗還財仔 都冇乜嘢所謂大嘅收入 到時係咪照直講就得

麻煩師姐解答 謝謝
Anmi2019 發表於 22-11-2022 15:04
收到律師樓短訊通知結果未? 未就打電話去問吓。
留定銀行交易記錄只係怕受託人之後唔知隔幾耐先要你解釋 ...

唔該師姐 我喺2018年攞個mpf 咁我都有啲心理準備
yello 發表於 22-11-2022 20:24
Danny 哥 我都今日正式入學 希望4年後大家都順利畢業

大家咁話
3c 星期二颁令到今日我都仲未收到佢嘅訊息 收咗錢㗎大佬 畀啲責任咁啦
我已經send咗whatsapp問 今日等佢覆 唔係咁不負責任下話 就算有乜嘢意外都應該通知聲呀
痂膠布 發表於 28-11-2022 13:36
感耐都未覆你真係直接打過去問下穩陣.    我都係搵佢地攪. 睇黎等到我頒令日都要跟緊d先得. ...

佢哋真係十問九唔應㗎 收到錢就神仙
Anmi2019 發表於 28-11-2022 15:46
問奇怪? 我當日下午點幾就收到短訊通知成功咗,仲提我跟破署封信去交文件喎。打爆佢電話,問到有答案為止 ...

佢啱啱whatsapp咗我 已經確認頒咗 但佢有啲乜鬼法庭嘢破產人證需要四個禮拜後先寄到我手上我唔係好明而家仲問緊
法庭破產人證書 我都未聽過係啲乜 我而家最緊要問佢銀行解凍嗰度點
明白 要聽朝打去問呀麻煩曬你師姐 如果再有唔明就要麻煩你幫手唔該曬你先
痂膠布 發表於 29-11-2022 08:05
可以先上返去上門條link查返邊個主任暫時跟你case然後聯絡佢去拎左信開戶或解凍戶口先 早前百萬兄都係感分 ...

已經搵到聯絡邊個主任 麻煩曬師兄
已經收埋信 黄關 呢間好似係呢度冇見過 有冇師兄師姐有啲乜嘢評語對呢間? 試下約佢星期五睇下得唔得
Anmi2019 發表於 28-11-2022 16:38
破產令呀,要等法庭出喎。
解凍銀行就梗係問噃破署/受託人啦,依家律師樓無權幫你去解㗎,你收到破署信未 ...

師姐有關26頁有啲部分 唔係點識填想請教你
H關於無力償還債項的資料

有一題係問什麼時候最先察覺沒有足夠資產償還所有債務及停止供款係咪會寫返申請破產嗰一日

跟住問我有冇繼續借貸 最理想應該係點樣答呢 坦白講我都唔係太記得 六個月之前我係借個邊間財務公司因為有好多都係直接畀現金 我淨係記得我借嚟做乜一定係為咗數冚數

跟住佢仲有一條問有冇通知任何一位債權人停止償還債務係咪即係話申請破產之後通知佢哋 我搵律師做 係咪就咁寫交託律師管理?

呢份嘢好似有啲深奧 麻煩師姐幫忙
zxcvbnm199 發表於 30-11-2022 00:34
我跟佢呀,好易話為。都幾鬆手。人好好

師兄我想問問 有部分我真係唔識填如果我留空佢上去同佢傾點樣填其實可唔可行呢 問返呈清前三個月嘅借貸紀錄邊記得呀 好多都係現金 仲要有啲真係千零二千蚊都照攞 好似旺角今x財務嗰啲 真係唔識點填 完全喺銀行月結單睇唔到資料嘅多如銀河沙數
朝頭早一放工即刻衝去稅局攞返報稅單 果然非常快手 之後打去嗰間嘢完全冇人聽電話 留咗言留咗電話睇下佢覆唔覆 跟住而家就衝去銀行攞埋啲月結單
魔人布歐 發表於 30-11-2022 14:43
唔明點解破左產冇規定你唔准賭博,但係就唔俾你持有狗會戶口咁得意既? ...

我估係名義上破咗產你就唔準賭錢 但佢控制唔到你買手飛嘛 但係佢都要名義上做出嚟話俾人知已經盡力控制你等你賭唔賭錢 咁唔畀你持有狗會戶口咁咪算做咗嘢囉 就算破咗產咁如果你買外圍佢都控制唔到㗎啦係咪先