破產聯盟

查看: 3182|回復: 47

聽日頒令 好緊張

我就搵XX做嘅 想問問其實成個流程係點 我聽日仲要返工我係咪唔使出席 之後係咪即刻會有封信通知我係搵邊個外判或者破產官? 之前佢已經凍結咗我個出糧戶口 我要拿拿聲搞解凍戶口 11月嗰份差唔多出 想睇下要搞幾耐。
麻煩曬麻煩曬
可以搵代表出席法庭舉手。舉完手成功頒令咪等破產署寄信睇下邊個主任跟。想開戶咪即刻去破署申請囉。

你搵301律師做,聽日盼令你今日都唔知你要唔要出席?點解唔直接問佢地。

301唔洗自己出席 正常下午會通知你結果
ken022285 發表於 21-11-2022 16:41
XX唔洗自己出席 正常下午會通知你結果

唔該曬 我而家都唔知嗰啲乜嘢做我都係見步行步 睇咗啲文章 有一啲外判痴線到睇返一年前人哋攞mpf還債 要人地文代番d錢要做咗啲乜嘢 似乎都幾麻煩 我就有啲頭痛
你去政府排精神科話壓力好多 跟著係生活費入面報每次覆診80蚊連埋覆診紙上交 佢哋即刻唔敢迫你
dannylau 發表於 21-11-2022 20:03
唔該曬 我而家都唔知嗰啲乜嘢做我都係見步行步 睇咗啲文章 有一啲外判痴線到睇返一年前人哋攞mpf還債 要 ...

你係直接外判咗(唔會跟到李周/石仔),預今個星期五至下星期內會再分別收到破署同外判公司信,到時聯絡噃外判公司,佢就會教你點樣申請開/解信同幾時上去會面交文件傾埋生活費
唔便講明邊間既..
Anmi2019 發表於 21-11-2022 20:33
你係直接外判咗(唔會跟到李周/石仔),預今個星期五至下星期內會再分別收到破署同外判公司信,到時聯絡噃 ...

唔該師姐 而家喺度等緊三姓嗰邊通知我結果 之後就應該係等收信搞嗰個26頁 想問問師姐有啲乜嘢文件我要預備定 之前爬文話要銀行攞番近一年嘅銀行紀錄 係咪需要咁長? 同埋我近呢一年基本上啲收入都係攞嚟還畀朋友或財仔 入不敷支 即係話續借或者問朋友借返錢都係為咗還財仔 都冇乜嘢所謂大嘅收入 到時係咪照直講就得

麻煩師姐解答 謝謝
dannylau 發表於 22-11-2022 11:58
唔該師姐 而家喺度等緊三姓嗰邊通知我結果 之後就應該係等收信搞嗰個26頁 想問問師姐有啲乜嘢文件我要預 ...

收到律師樓短訊通知結果未? 未就打電話去問吓。
留定銀行交易記錄只係怕受託人之後唔知隔幾耐先要你解釋某d借貸嘅錢點樣用咗,到時銀行戶口被取消哂/凍咗就睇唔噃,要畀錢銀行先拎到。
而文件方便,基本上照#26頁同#每月收支表要求嘅就得(MPF最新帳目報表,過去3年報稅表,租屋單,水電煤單……),其他額外可以等受託人通知要先畀佢。如你近5年內有提取過MPF/取消過保險,最好有心理準備要提供贖回記錄,到時可以問噃相關公司免費拎噃。
Anmi2019 發表於 22-11-2022 15:04
收到律師樓短訊通知結果未? 未就打電話去問吓。
留定銀行交易記錄只係怕受託人之後唔知隔幾耐先要你解釋 ...

唔該師姐 我喺2018年攞個mpf 咁我都有啲心理準備
Danny 哥 我都今日正式入學 希望4年後大家都順利畢業
yello 發表於 22-11-2022 20:24
Danny 哥 我都今日正式入學 希望4年後大家都順利畢業

大家咁話
3c 星期二颁令到今日我都仲未收到佢嘅訊息 收咗錢㗎大佬 畀啲責任咁啦

呢間呈請時,有張流程俾你睇話頒令後2至3日先收到短訊通知。收唔到通知,自己whatsapp問佢可能會快d
師兄想問你係咪要等左6c通知先去解凍户口?
dannylau 發表於 25-11-2022 13:14
3c 星期二颁令到今日我都仲未收到佢嘅訊息 收咗錢㗎大佬 畀啲責任咁啦

唔係衰咗呀?打電話過去問佢啦
Anmi2019 發表於 25-11-2022 16:17
唔係衰咗呀?打電話過去問佢啦

會呈請後,盼令前衰架咩?唔係要到盼令個日先知唔比你破?
Kinda 發表於 25-11-2022 16:59
會呈請後,盼令前衰架咩?唔係要到盼令個日先知唔比你破?

呈咩請呀,佢咪啱啱依個星期二上庭頒令囉
Anmi2019 發表於 25-11-2022 17:39
呈咩請呀,佢咪啱啱依個星期二上庭頒令囉

睇錯左添