破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: dannylau
打印 上一主題 下一主題

聽日頒令 好緊張

Anmi2019 發表於 30-11-2022 04:26
點解答No? 上1條問你於何時停止償還債務喎, 多數申破咗先敢停還, 拎到#no.仲唔即刻通知債主咩 ...

並沒有通知佢停止償還債務.

排期呈請後, 律師樓只係通知債權人他的客戶已遞了破產呈請. 給債權人資訊及留意. 這個步驟並唔係通知佢停止償還債務.

除非真係白紙黑字, 寫過去通知債權人停止償還債務.
欠一百萬 發表於 30-11-2022 04:38
你並沒有通知佢停止償還債務.

排期呈請後, 律師樓只係通知債權人他的客戶已遞了破產呈請. 給債權人資訊 ...

又係喎, 不過當日受託人又無話寫錯, 都唔知佢有無細心睇過, 淨係關心因咩事去破同d錢用咗去邊
朝頭早一放工即刻衝去稅局攞返報稅單 果然非常快手 之後打去嗰間嘢完全冇人聽電話 留咗言留咗電話睇下佢覆唔覆 跟住而家就衝去銀行攞埋啲月結單
dannylau 發表於 30-11-2022 02:09
師兄我想問問 有部分我真係唔識填如果我留空佢上去同佢傾點樣填其實可唔可行呢 問返呈清前三個月嘅借貸 ...

26頁我完全冇乜點經過手,係會計師幫我填,嗰時頒完令佢比左份野我叫我見外判時,比份野佢就得。
見外判前我有睇過下,發現馬會剩餘資金、保單價值比我填資產負債表時都有所變動,我就自己寫咗落去先。
26頁第九頁,12c(ii )
剩低嗰啲外判問我我答,答完佢填就完成了。
mirror0822 發表於 30-11-2022 00:26
最好去睇貝貝交文件,古生好快手又幫你填埋漏左。走果時仲可以係對面馬會買張六合彩,中左頭獎就可以即刻去 ...

唔明點解破左產冇規定你唔准賭博,但係就唔俾你持有狗會戶口咁得意既?
魔人布歐 發表於 30-11-2022 14:43
唔明點解破左產冇規定你唔准賭博,但係就唔俾你持有狗會戶口咁得意既? ...

我估係名義上破咗產你就唔準賭錢 但佢控制唔到你買手飛嘛 但係佢都要名義上做出嚟話俾人知已經盡力控制你等你賭唔賭錢 咁唔畀你持有狗會戶口咁咪算做咗嘢囉 就算破咗產咁如果你買外圍佢都控制唔到㗎啦係咪先
請問3C 同6C點解?
dannylau 發表於 30-11-2022 19:06
我估係名義上破咗產你就唔準賭錢 但佢控制唔到你買手飛嘛 但係佢都要名義上做出嚟話俾人知已經盡力控制你 ...

之前方向日報多年前新聞曾經提及有位破產人士中左六合彩頭獎三千幾萬,即刻好提早解除破產,然後話破產條例並冇規定禁止賭博