破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

聽日頒令 好緊張

我已經send咗whatsapp問 今日等佢覆 唔係咁不負責任下話 就算有乜嘢意外都應該通知聲呀
dannylau 發表於 28-11-2022 10:04
我已經send咗whatsapp問 今日等佢覆 唔係咁不負責任下話 就算有乜嘢意外都應該通知聲呀 ...

直接打電話會唔會快啲
感耐都未覆你真係直接打過去問下穩陣.    我都係搵佢地攪. 睇黎等到我頒令日都要跟緊d先得.
痂膠布 發表於 28-11-2022 13:36
感耐都未覆你真係直接打過去問下穩陣.    我都係搵佢地攪. 睇黎等到我頒令日都要跟緊d先得. ...

佢哋真係十問九唔應㗎 收到錢就神仙
dannylau 發表於 28-11-2022 14:29
佢哋真係十問九唔應㗎 收到錢就神仙

問奇怪? 我當日下午點幾就收到短訊通知成功咗,仲提我跟破署封信去交文件喎。打爆佢電話,問到有答案為止啦!
Anmi2019 發表於 28-11-2022 15:46
問奇怪? 我當日下午點幾就收到短訊通知成功咗,仲提我跟破署封信去交文件喎。打爆佢電話,問到有答案為止 ...

佢啱啱whatsapp咗我 已經確認頒咗 但佢有啲乜鬼法庭嘢破產人證需要四個禮拜後先寄到我手上我唔係好明而家仲問緊
法庭破產人證書 我都未聽過係啲乜 我而家最緊要問佢銀行解凍嗰度點
dannylau 發表於 28-11-2022 16:27
法庭破產人證書 我都未聽過係啲乜 我而家最緊要問佢銀行解凍嗰度點

破產令呀,要等法庭出喎。
解凍銀行就梗係問噃破署/受託人啦,依家律師樓無權幫你去解㗎,你收到破署信未? 未就直接打去破署問主任,你要聯絡邊間公司,點樣拎開/解戶信
快d入去搵噃主任問啦 https://www.oro.gov.hk/cht/about ... t_case_officers.php
就收工啦,再唔係直接打去查詢熱線 2867 2448問
明白 要聽朝打去問呀麻煩曬你師姐 如果再有唔明就要麻煩你幫手唔該曬你先
可以先上返去上門條link查返邊個主任暫時跟你case然後聯絡佢去拎左信開戶或解凍戶口先 早前百萬兄都係感分享 我遲下都係感跟主做
痂膠布 發表於 29-11-2022 08:05
可以先上返去上門條link查返邊個主任暫時跟你case然後聯絡佢去拎左信開戶或解凍戶口先 早前百萬兄都係感分 ...

已經搵到聯絡邊個主任 麻煩曬師兄
已經收埋信 黄關 呢間好似係呢度冇見過 有冇師兄師姐有啲乜嘢評語對呢間? 試下約佢星期五睇下得唔得
最好去睇貝貝交文件,古生好快手又幫你填埋漏左。走果時仲可以係對面馬會買張六合彩,中左頭獎就可以即刻去解除廢止破產令。但紀錄留一世。
dannylau 發表於 29-11-2022 09:30
已經收埋信 黄關 呢間好似係呢度冇見過 有冇師兄師姐有啲乜嘢評語對呢間? 試下約佢星期五睇下得唔得 ...

我跟佢呀,好易話為。都幾鬆手。人好好
Anmi2019 發表於 28-11-2022 16:38
破產令呀,要等法庭出喎。
解凍銀行就梗係問噃破署/受託人啦,依家律師樓無權幫你去解㗎,你收到破署信未 ...

師姐有關26頁有啲部分 唔係點識填想請教你
H關於無力償還債項的資料

有一題係問什麼時候最先察覺沒有足夠資產償還所有債務及停止供款係咪會寫返申請破產嗰一日

跟住問我有冇繼續借貸 最理想應該係點樣答呢 坦白講我都唔係太記得 六個月之前我係借個邊間財務公司因為有好多都係直接畀現金 我淨係記得我借嚟做乜一定係為咗數冚數

跟住佢仲有一條問有冇通知任何一位債權人停止償還債務係咪即係話申請破產之後通知佢哋 我搵律師做 係咪就咁寫交託律師管理?

呢份嘢好似有啲深奧 麻煩師姐幫忙
zxcvbnm199 發表於 30-11-2022 00:34
我跟佢呀,好易話為。都幾鬆手。人好好

師兄我想問問 有部分我真係唔識填如果我留空佢上去同佢傾點樣填其實可唔可行呢 問返呈清前三個月嘅借貸紀錄邊記得呀 好多都係現金 仲要有啲真係千零二千蚊都照攞 好似旺角今x財務嗰啲 真係唔識點填 完全喺銀行月結單睇唔到資料嘅多如銀河沙數
dannylau 發表於 30-11-2022 01:14
師姐有關26頁有啲部分 唔係點識填想請教你
H關於無力償還債項的資料

什麼時候最先察覺...... ~ 我寫去律師樓前兩個星期, 啫係還埋果期D數之後幾日.

有冇繼續借貸? ~依條係因上面果條去問, 你申破果日先察覺無錢再去還, 關6個月前D借貸咩事呢? 你察覺到無錢再去還而無再借, 剔無就得.

有冇通知任何一位債權人...... ~ 係, 你搵律師做可以寫經XXXX律師樓於呈請後當日(你收到短訊幾時會上庭果日)通知全部債權人.

緊係答NO.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

點解答No? 上1條問你於何時停止償還債務喎, 多數申破咗先敢停還, 拎到#no.仲唔即刻通知債主咩