破產聯盟

查看: 9646|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

終於收到追數信了

各位師兄好,小弟本身差幾個地方
1: 借就280,000但佢實際總共要我還440,000
2: 25000
3: 卡數同循環加埋100000左右
4:60000
5: 20000

剛舉手未有no.既時候日日不斷收到1,2同3既電話,有no.同send哂俾佢地後就得返1嗰邊搵我,不過係直接交收數,然後收數公司就寄2封信黎,全部都無寫我名就咁得手寫既地址,11號寄今日收到。

一封就話收到1委托發最後通知,唔將欠款全數繳付既話就會採取進一步催收行動,叫我打2字頭電話搵一個姓X既人傾計,下面仲有個email,係xxx@301,右下就Admin。

另一封信仲直接,欠債人XXX見字即覆一個5字頭既電話,請立刻與本收數公司X先生聯系,如無收到回覆會派專人到訪商討。

但最搞笑係嗰X先生上個禮拜四10號就已經直接whatsapp我,開頭我以為佢係1既人,成日講咩1財務既,係咁叫我還住啲先咁就可以幫我拖下。我覆返佢已經send哂no.同等緊頒令,6c嗰邊亦都話唔可以再還錢俾任何債權人,佢就由開頭叫還住幾期先,到今日就話再俾多幾日時間我入返2-3千等佢比到1交待。

想問師兄們我應唔應該將佢啲錄音同啲信儲哂佢留底for將來報案又好點都好?

唔使咁詳細,對你無乜益,對解答亦無幫助,
下次唔好喇.  

仲有
遲D搬走, 呢度唔係講追數.

我同你情況一樣,最好就係鴨寮街買部cctv裝係門口,因為我早兩日去警署報案,但佢地唔受理,除非佢地淋紅油、咁就可以打999,我星期六之前亦都收到佢哋嘅滋擾電話,但今日暫時未有
硬唔得佢地未軟 之後唔好話一兩千啦 2-300佢地都會叫你照入 佢目的係想頒令前收到幾多得幾多 你都入學 真係要堅持同忍受到佢地不斷滋擾先可以
301 發表於 14-11-2022 22:52
唔使咁詳細,對你無乜益,對解答亦無幫助,
下次唔好喇.  
仲有

好抱歉,會避免講得太白
man2258 發表於 14-11-2022 22:58
我同你情況一樣,最好就係鴨寮街買部cctv裝係門口,因為我早兩日去警署報案,但佢地唔受理,除非佢地淋紅油 ...

都係welxxd?好我都試下買個扮下野先,師兄一齊撐住呀
痂膠布 發表於 14-11-2022 23:00
硬唔得佢地未軟 之後唔好話一兩千啦 2-300佢地都會叫你照入 佢目的係想頒令前收到幾多得幾多 你都入學 真係 ...

好,因為係度睇過唔同師兄既分享,都預左唔會有no.就停哂手,不過到真係開始收到咁既相始終係少少唔知應該點樣點好,師兄你好似1月頒令,一齊加油呀!
joechao1124 發表於 15-11-2022 00:59
都係welxxd?好我都試下買個扮下野先,師兄一齊撐住呀

係驚佢地上門搞事,先捱到一月頭先領令
我都等緊頒都上左2次門. 同之前我自己同屋企人都收到佢地恐嚇相已報左警. 落埋口供. 佢地都有派人定期上黎洗樓. 聽返CID 講都呢排好多收數case.所以真係買返隻CAM 係門口穩陣.
痂膠布 發表於 15-11-2022 09:04
我都等緊頒都上左2次門. 同之前我自己同屋企人都收到佢地恐嚇相已報左警. 落埋口供. 佢地都有派人定期上黎 ...

佢地上門只係拍門?
係放低張大字報影張相交差就走. 門口cctv 影到曬. 俾左差人跟.
我都等緊頒都上左2次門. 同之前我自己同屋企人都收到佢地恐嚇相已報左警. 落埋口供. 佢地都有派人定期上黎 ...

咁師兄你知唔知係邊間咁大搞作…恐嚇相就係大字報貼係你門口?
痂膠布 發表於 15-11-2022 11:05
係放低張大字報影張相交差就走. 門口cctv 影到曬. 俾左差人跟.

師兄你係私樓?我公屋印象中唔可以自己裝cctv
大門眼仔位CAM黎.  

師兄幾時領令?
你可以電郵去公司註冊處(放債人註冊處)投訴,因為我今日收到回覆,已經比晒啲錄音同收數信佢地
痂膠布 發表於 15-11-2022 12:03
大門眼仔位CAM黎.

係喎嗰個位,平時都無咩理,但咁咪好細)
man2258 發表於 15-11-2022 13:38
你可以電郵去公司註冊處(放債人註冊處)投訴,因為我今日收到回覆,已經比晒啲錄音同收數信佢地 ...

師兄你介唔介意講成個程序?因為料既話睇黎我同你都差唔多
joechao1124 發表於 15-11-2022 14:35
師兄你介唔介意講成個程序?因為料既話睇黎我同你都差唔多

公司註冊處電郵crenq@cr.gov.hk
打好晒你所講嘅嘢,話XxLend追數及滋擾,比埋追數信及錄音就得,最好講埋你嘅no
好.今晚打埋個email 一次過投訴曬感多間先.