破產聯盟

查看: 1237|回復: 10

考慮緊做IVA 定試下自己傾DPR好

.

本人月入28000 (已扣MPF), 另有雙糧。
現有:
信用卡卡數:
痕身50K
強國銀行40K
星冼銀行 50K

每月分期:
痕身1) 1460 X30 = 43800
痕身2) 3070 X22 = 67540
星冼7700 X32 = 246400
城市銀行 3500X45 = 157500  (新借,借48, 只還了3期)
天*銀行 6300X58 = 365400  (新借,借60, 只還了3期)

總數都102萬…新借個兩條先2-3個月, 仲做唔做到?
我應該做IVA定可同銀行傾? 呢度D 銀行做唔做到IDPR?
我怕我自己打去銀行問, 佢REJECT 左我之後會CALL我LOAN.

計過做IVA, 律師話預4-6萬係費用. 同埋息口8-9%. 要到時D 債權人開會批左先CONFIRM 到個還款計劃, TOTAL要3.5-5 個月時間。 呢幾個月我要繼續供款. 但我信用卡個14萬如果我只找MIN PAY, 條數加息每個月會愈滾愈大.

我計過我條數咁大, 我分96 OR 108 期, 8-9% 呢個息口, 總共有4-50萬係息黎…..
我知食得咸魚抵得渴, 借咁多就要還, 我唔想入學, 咁就一世. 同埋其實最緊要係唔可以比屋企人同公司知.
做drp應該做到痕仔 星星。依兩間我之前自己傾過做到。你可以試下自己傾。都係唔得咪iva 最後咪入學。入學又唔係慘既。我自己drp iva 到入學都試過。到依一刻家人都唔知道。
師兄 我都申請緊idrp 爬咗咁耐文 比少少意見你 你堆數 各自申請drp有D煩 未必間間得 同埋對你長遠還款幫助唔大 idrp 你D數好似得恒生做 恒生同埋你其他債權人都相對麻煩 仲有你大數係天星 虛銀以我所知係唔做 所以呢條路行唔到 唔入學 IVA 似乎係最好選擇 但你40倍數 可能好辛苦
其實係咪無論drp or iva, 都係會cut哂卡?冇欠數既唔cut得唔得?因為我怕冇信用卡屋企人會懷疑
星星打過上去佢話佢地冇做呢啲…痕身打左去佢比左個電話我,但我未打,怕問左佢,佢遲啲會call我loan..
同埋,息呢樣野,都係好甘,本身已經有息,再息加本做iva又多8-9%,擹長8-9年,幾十萬。但我唔想入學,唔想一世有底,同埋我覺得成世流流長,而家屋企人唔知,遲下都會知,始終入左學好多野都唔做得
Kinda 發表於 2-11-2022 12:02
其實係咪無論drp or iva, 都係會cut哂卡?冇欠數既唔cut得唔得?因為我怕冇信用卡屋企人會懷疑 ...

係 如果drp就只係drp果間
Kinda 發表於 2-11-2022 12:03
星星打過上去佢話佢地冇做呢啲…痕身打左去佢比左個電話我,但我未打,怕問左佢,佢遲啲會call我loan.. ...

你果堆係得恒生有 個別drp就唔清楚 但你最大果條天星應該兩樣都無
所以如果你真係想找情重新做人 只有iva 除非家人幫啦
Kinda 發表於 2-11-2022 12:06
同埋,息呢樣野,都係好甘,本身已經有息,再息加本做iva又多8-9%,擹長8-9年,幾十萬。但我唔想入學,唔想 ...

係呀 我都係咁 不過去到呢個位都已經唔可以再計較息 係睇長遠生活到 找到 唔好再有壓力先 重新做人 無計 買個教訓
星星係有做既 我果時都有做比我。同埋過百其實入學係最好。
Kinda 發表於 2-11-2022 12:06
同埋,息呢樣野,都係好甘,本身已經有息,再息加本做iva又多8-9%,擹長8-9年,幾十萬。但我唔想入學,唔想 ...

IVA唔清楚,我喺細貓做左IDRP,分享少少自己case經驗
當然間間銀行處理手法唔同,建議師兄問返自己有數果d銀行

息會重新計過
例如呢分期數
痕身1) 1460 X30 = 43800
43800入面可能本金係40000,3800係分期利息
銀行計你債務本金時會計40000

card果d就喺申請時總共欠果d本金+當期利息

將你全部債務本金加埋之後,銀行會再計一個息口
所以唔會出現2次息

由銀行開始受理申請之後,到出結果之前,可以停供款

至於卡,銀行同我講幫我搞IDRP嘅前提係不能有新債務(信用卡都係借貸)
不過喺虛銀開到debit card,可以當credit card咁用