破產聯盟

查看: 1377|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

DRP問題

loan同卡數本金連息應該爭緊7x萬
人工得2萬4
想問呢個情況仲做唔做到drp?
同埋同屋企人有層聯名既居屋 仲供緊

如果做drp會唔會影響到間居屋
同埋做drp會唔會暫時凍結銀行户口?

心情好亂,打字打到一舊舊
希望有師兄明白同解答,感激不盡

只係爭一間銀行數?首先銀行要你計左你每月可以還副幾多俾佢,假如你還到起碼1萬,條數係計到,有得做。如果還得幾千就唔洗諗。
唔敢講間間銀行係咪都一樣,我個人經驗就理論上物業唔受影響,户口都唔會凍結,但所有借貸戶口同信用卡都會取消晒,係accept左offer之後既事。
Yuyuyuu 發表於 14-9-2022 23:17
只係爭一間銀行數?首先銀行要你計左你每月可以還副幾多俾佢,假如你還到起碼1萬,條數係計到,有得做。如 ...

唔係,大約4間
全部銀行黎
Yuyuyuu 發表於 14-9-2022 23:21
唔敢講間間銀行係咪都一樣,我個人經驗就理論上物業唔受影響,户口都唔會凍結,但所有借貸戶口同信用卡都會 ...

明白,唔該師兄
我以前欠46萬,人工都係得萬3銀行都批我做drp,銀行最主要係睇你份糧扣除必要開支後仲有幾多錢可以供落個drp到,樓主我估都係人工3x到,有心還應該可以做drp,不過可能辛苦
Lurver 發表於 15-9-2022 01:30
我以前欠46萬,人工都係得萬3銀行都批我做drp,銀行最主要係睇你份糧扣除必要開支後仲有幾多錢可以供落個drp ...

想問師兄用邊間銀行做?
係咪用返出糧銀行做會好啲?
我個時欠大貓同痕身兩間,我直接打去大貓講我還唔掂,有無咩債務攤長方案,佢就會叫你賣佢份drp申請表,申請表大約係要賣你有咩開支,可以分配幾多錢,再fax埋你啲糧單,佢就會按照你申報既去批你每個月還幾多,年息幾多etc..., 因為大貓同痕身有聯繫,我批完大貓佢直頭幫我pass埋個case比痕身,drp分兩間還
Btw,你有物業我本人覺得銀行未必比你drp, 或者可能加按層樓, 純粹本人估計
Lurver 發表於 15-9-2022 23:11
Btw,你有物業我本人覺得銀行未必比你drp, 或者可能加按層樓, 純粹本人估計

加按唔到
因為係未補地價既居屋黎
做到既。你欠邊幾間數同埋邊間最大。有啲可以做埋idrp 無既就要每間申請。自己申請已經得 唔洗比錢出面人幫你攪
square3207 發表於 16-9-2022 20:23
做到既。你欠邊幾間數同埋邊間最大。有啲可以做埋idrp 無既就要每間申請。自己申請已經得 唔洗比錢出面人幫 ...

痕生應該佔最大
但大貓都有數
如果搵大貓做idrp成功率高唔高