破產聯盟

查看: 8684|回復: 264
打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

4年冇你想像中難過,反而你慢慢會覺得輕鬆左 唔使好似之前咁日日諗點交錢點搵錢,,,唯一一樣野我覺我有少少唔方便就係只可以有一個戶口,咁我so far又冇諗住轉工,直到而家過咗4年,,我都係做緊呢份工,用緊呢個戶口
小小則 發表於 9-9-2022 13:01
我有7-8個銀行戶口,得返一個,係真係好唔方便

仲有依家無晒錢,如果返工做得唔開心,又係無得走⋯⋯無 ...

無錢有無錢嘅生活方式,呢個心態唔係一時三刻調節到,最難過嘅時候都會過去,試諗下你以前成日俾人追數,月頭變月尾嘅生活,而家變成有番正常錢喺戶口做生活費,咁唔係已好好多咩?

同埋我想講,入學之後,你會知道邊d係真正朋友,我當初入學好怕俾人知,但直到我鼓起勇氣同我最好嗰個朋友講,佢只講咗句,唔緊要啦,而家都好多人係咁,我同佢到而家都重好好朋友架
gordon199871 發表於 9-9-2022 12:53
唔洗咁睇唔起自己wor 如果唔係專業人士或者做金融行業 普通公司唔會無啦啦查冊睇你有冇破產 頂盡只會查你有 ...

係㗎,正常都冇人會理你係咪破產,,最緊要自己唔好睇唔起自己
小小則 發表於 9-9-2022 17:00
我成日諗,當初唔借錢,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽就好

針唔拮到肉唔知痛。d人未經歷過,可能覺得好少事 ...

你係執著左啦⋯⋯
小小則 發表於 9-9-2022 17:13
你一開始要幾耐時間先收拾好心情⋯⋯?

其實我除咗入學有信寄到屋企,知道阿媽同家姐相量話幫我還等我唔使入學嗰陣,心情有少少爭扎之外,我心情反而係冇乜特別,因為嗰陣我係把心一橫從新開始,直情由以前做餐廳轉行,去一個新環境從頭黎過~~
小小則 發表於 9-9-2022 18:14
你當時爭幾多錢,如果屋企人幫到,我都唔想入學

如果有人借百幾萬俾我,又可以攤十年還,我都唔會揀入學 ...

前面都有師兄師姐講過,其實除咗某些職業會查有冇破產外,正常人都唔會理身邊同事係咪破產囉,唔好俾無謂嘅面子,自尊廹自己埋一邊,呢個過渡期要靠自己㗎⋯⋯
有時間掃下再前啲嘅post,,好多師姐師兄經歷嘅情況,你個心會釋懷好多,,,入咗學有份生活費,扣減正常開支,重有少少錢儲或者買下自己想要嘅嘢,如果冇入學,,只有不停輪迴諗點還點盛,,,
yello 發表於 9-9-2022 21:22
條係大路通羅馬 師兄唔好再轉牛角尖..
諗黎都無用 順其自然啦....
4年好快過嫁炸

x2….師弟加油呀!
魔人布歐 發表於 9-9-2022 22:45
其實呢度有幾多人係破到第二或第三次?

前排有人開post話自己預備破第二次,問左個幾月問題都好似未入學,之後佢發脾氣話以後都唔問問題,,,唔知佢入咗學未嚕,,,
貓女 發表於 10-9-2022 17:56
有正能量每一個難關也會比較容易過亦唔駛令自己咁辛苦...
既成事實既事無必要日日夜夜咁沉淪係負面情緒中,  ...

我有印象你嗰期重有個同學仔叫萬念俱灰同之前comment過嘅Stanyan1229,唔知佢而家過成點呢?
小小則 發表於 10-9-2022 18:07
原本就北美....依家多數係UK........唉....

講真我唔死都無用, 爭銀行百幾,另外又蝕左屋企幾十

爭屋企嘅,你生生性性俾心機從新做人,揾到錢慢慢還都唔遲,,

我臨畢業前家姐幫我開咗支票交哂欠嘅上徼,,,佢唯一要求我每月按時俾返家用,再慢慢還
小小則 發表於 10-9-2022 22:17
師兄,你講緊我既行業既話,個底花左去到邊都唔未必都可以重新黎過嗎?

如果你係指呢樣既話,的確係,去 ...

你個底又可以會有幾花?花得過有案底?

根本冇人會無端端同其他人講,喂,講樣野你知丫,我破產呀⋯⋯
只不過你份工較敏感,
前面都有人講過,至多咪轉行再黎過~
我由10幾歲一直做飲食10幾年,入學嗰年連工種都轉埋,從新學過所有野咪又係咁,
你重細個,做唔返本行咪試吓轉行囉,
冇嘢係行唔返出嚟,

我係你,而家就乜都唔諗住,處理好入學嘅嘢先再諗下一步,同埋,真係唔好再諗埋一邊
John2628 發表於 10-9-2022 23:13
樓主係放唔開之前努力得到的會計專業資格,因為自己的過錯失去左大好河山。人生就係咁當你以為一心專心投 ...

我理解,所以好希望佢可以慢慢接受返同唔好亂諗嘢,,,可以調節好心態

Stanyan1229 發表於 10-9-2022 23:35
今日中秋節,祝各位師兄、姐、弟、妹。中秋節快樂呀!師弟,你以家最大問題係放唔低過去,其實4年真係好快 ...

真係咁啱,,,剛掃電話,話mirror嗰件事嘅阿Mo爸爸話阿Mo都接受左打後長時間要訓床同接受治療⋯⋯佢都好努力咁去生存,師弟師妹師兄師姐而家定將來都要加油呀!

中秋節快樂
Stanyan1229 發表於 10-9-2022 23:50
我貓女係同期,萬念遲我哋少少。
我結咗婚啦!過啲平淡生活,計劃畢業後先生小朋友。 ...

恭喜哂呀~~~
cacawong 發表於 12-9-2022 20:54
你講的真,入左學無得先洗未來錢,其實係好事,張卡比你幾大簽帳額有咩用?D 錢都唔係自己。破左後反而洗 ...

係㗎,,,未入學乜嘢都買都碌,,,4年過後,,慣咗有錢先買,,,好好多
amberfung1983 發表於 13-9-2022 21:21
完全同意呀!入學個4年真係學習理財嘅好時機!

係㗎,未入學,每個月唔好話買嘢俾自己,連基本生活費都窄窄地又要諗點交錢,,,
amberfung1983 發表於 13-9-2022 23:48
而家諗起以前係咁亂買嘢,都唔記得啲錢使左去邊。喺入學時限住用錢,每次都要計過度過,精打細算後,反而 ...

我都係咁樣,真係唔知d錢用左去邊,到而家畢咗業2年,,有返自己社交圈子,起碼唔使驚朋友約食飯貴,放假都摺埋喺屋企,,,過去4年我會當係俾自己一個重生嘅機會,同埋真係老土啲講,真係知邊個係真心朋友㗎
唔好成日諗以前幾好幾成功,要望嘅就望將來,冇人會知將來會係點,但現實世界大把例子你睇,,,
想講嘅大致同其他師兄師姐一樣,,我想補充一句,,,從來冇人睇唔起你,但如果連我自己都睇唔起自己,講幾多,諗通幾多都冇用,,,爬文都知有幾多同學直情財仔打電話去公司,拉屋企人入群,,嗰啲同學仔情況重悪劣,咪一樣咁樣捱緊,,我哋呢度幾個女人仔都係咁捱過咗,你男仔無理由唔得㗎,,,加油啦,,,