破產聯盟

查看: 8679|回復: 264
打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

小小則 發表於 9-9-2022 14:58
師兄原本做盛行阿?

大家既心態都咁放鬆,究竟係咪我太執著⋯⋯唉

無錯,你是太執著
Stanyan1229 發表於 19-9-2022 00:35
咪就係,其實做會計嘅人,真係唔會好似你咁,你可以講Audit 同Account 係比較容易搵工,但你要發達真係唔 ...

早知, 原來有咁多囡囡照顧, 關懷, 悉心回應, 喎心問候, 我當初都水牛一邊頸, 開個帖, 溫馨一下啦
貓女 發表於 19-9-2022 17:12
美國唔係你想像中咁好...我以前係美國生活過5年..
加拿大比美國好100倍..

好耐之前, 我工作到過NYC, 當地同事下午4點帶我坐地鐵, 嘩 , 真係一額汗. 個同事話佢自己夜晚都唔敢坐地鐵.

過幾天, 我自己晚7點坐的士去CHINA TOWN 食飯, 架的士停左係大馬路, 右邊CHINA TOWN, 左邊LITTLE ITALY, 唔轉入去, 死都唔入轉過去.

光天代日, 我同親戚行MUSEUM 買了幾本書好重, 放入私家車尾箱再逛, 15分鐘返來, D書比人偷哂.
Carman1216 發表於 19-9-2022 21:40
我哋要一齊去敲木魚平靜下|~~

Stanyan1229 發表於 20-9-2022 15:19
我就快冇氣講架啦⋯⋯
我都同樣冇左個牌,咁係自己做錯,就要自己承擔責任。佢講到破產好似殺人放火咁,T ...

你見佢243#,死都要比錢頒令前解凍戶口就知啦
小小則 發表於 20-9-2022 19:56
就係因為執著嗎?

師兄,我擔心⋯⋯創慶萬一凍左,我會好麻煩

首先, 你要明白個過程, 6C幫你出信去解凍, 並不是直接寫去銀行, 而係入紙高院排期要法官批, 即係要等. 唔知現在又等幾耐. 批到出來, 你又要去銀行搞, 又等. 好花時間.
其實你頒令排到幾時先?

你可以先去細銀行, 開個戶口做出糧用, 如果幾間細銀行都開唔到, 就表示破署已經通知了銀行, 你入了呈請破產, 然後先去排期解凍戶口.