破產聯盟

入學好辛苦

amberfung1983 發表於 10-9-2022 08:38
有屋企人支持你好好吖,好難得有屋企人體諒同鼓勵你!其實我覺得呢破產唔係污點。肯入學唔走數,承擔錯誤 ...

走數,個底依然會花晒,我見d人都係去左外國避.........我爭既係銀行數,如果走數,銀行都會交去收數公司....

師兄,我依家就係諗緊去外國東山再起 (唔為東山再起,可以搵份工掂得生活我都會好感恩,珍惜)

依家錢又無,但諗頭依然又大,呢d就係庸人自擾掛.....

記得師兄解破左,係咪都對你日常生活無任何影響? ( 排除銀行戶口少左,無左信用卡既因素)
kaichung 發表於 9-9-2022 23:56
我也剛入左學二個月,日子開頭係難過D,但諗起現在不用再跑數就鬆曬個人,人也開心左,同家人關係也好左, ...

師兄可唔可以分享一下,上繳佔你既人工幾多%.....我都想儲錢....

無債一身輕,家人由細開始講,點解一定要痛過先明?道理好多都知,但硬要次次都要痛完之明,人生好苦,我指我既人生...........
你太執著了,人生唔係只有錢同事業。我當時係自己定左個目標,無論幾攰幾辛苦,都一定每日要做30分鐘運動,以家已習慣每晚抽30分鐘,去跑步(除非打風),你要定下一個目標,同埋學習(斷捨離)
Stanyan1229 發表於 10-9-2022 10:32
你太執著了,人生唔係只有錢同事業。我當時係自己定左個目標,無論幾攰幾辛苦,都一定每日要做30分鐘運動, ...

又見到師姐,真係好

依家岩岩初期,我的確仲諗緊身外物既野,eg 10個bank account 無晒....個名臭晒...事業無左,錢無晒....無自由 ....我盡量調整......等我安頓晒.....我會去佛堂靜心一下............

返工壓力大,以前我都有跑步習慣 (平時跑步期間個腦個諗好多野,只係跑完步之後先會鬆),最近無跑,因為我驚跑步個腦會亂諗野........不過我會試下假期跑下步,搵返以前既節奏

同埋,返工辛苦,我一直有睇物理治療,職業病嘛,長期坐......希望第日生活費會計我物理治療費....

師姐,你經過3年,你依家有咩小目標?
yello 發表於 9-9-2022 23:07
刨左破聯幾百個帖文 有2大總結
1:破得太遲 蝕左....
2:4年轉眼即逝

呢2點,係我羨慕各師兄師姐既睇事既態度。。。。

今朝有酒今朝醉,我一直都羨慕呢種性格。點解我會羨慕? 因為我自己唔係呢種性格,所以就好想係呢種個性

我要向大家學習......
小小則 發表於 10-9-2022 09:18
走數,個底依然會花晒,我見d人都係去左外國避.........我爭既係銀行數,如果走數,銀行都會交去收數公司 ...

完全冇影響,過得非常開心。其實多得入學,個4年學習量入為出,改左以前大洗嘅習慣,得閒又去學下嘢自我增值下,草到少少錢又可以去下旅行。解破後我等多5年先申請信用卡,而家每次用都mark低,唔會洗過龍。而家只係睇下過兩年點做按揭買樓咁,我見好多師兄都做到,我諗我應該問題唔大嘅。
amberfung1983 發表於 10-9-2022 13:52
完全冇影響,過得非常開心。其實多得入學,個4年學習量入為出,改左以前大洗嘅習慣,得閒又去學下嘢自我 ...

聽師兄咁講,感覺入學都唔算咁差....

我一直都係疑惑緊,後悔緊,當初係咪應該努力做DRP,唔好入學......(做DRP 我知道會無生活費,即係條路唔work,但始終都係忍唔住諗)......如果會有努力問親人朋友借,或者唔會搞到要入學 (最後我都唔好意思問.........我知人地都唔會願借)

庸人自擾,我都係唔好煩咁多好......疊埋心水..... 能夠離開HK就離,去唔到就香港求其打份工,餓唔死就算....

師兄,想問多一樣野,如果做到DRP,你當其時會唔會揀 DRP......? 定係都係好果斷入學....?

如果身邊有人借幾十俾我,我會揀做DRP, 辛苦我都會捱架........ (如果有得揀既話)
小小則 發表於 10-9-2022 14:38
聽師兄咁講,感覺入學都唔算咁差....

我一直都係疑惑緊,後悔緊,當初係咪應該努力做DRP,唔好入學...... ...

師兄唔好話我潑你冷水,其實睇你的文咁耐你做會計對於風險管理好似比較弱些⋯⋯ 有時候點解做會計唔可以發達係有原因⋯⋯ 成功做生意的人係要有頭腦去風險評估。你應該係自少讀書唔差的人,有時候人仲係要接受失敗嘅經驗先會成長,你咁後生唔怕跌低咗再地返身,人生唔一定只做死一行,我做左廿幾年工作,做過好多行先知道咩先比較適合自己。
John2628 發表於 10-9-2022 15:47
師兄唔好話我潑你冷水,其實睇你的文咁耐你做會計對於風險管理好似比較弱些⋯⋯ 有時候點解做會計唔可以 ...

師兄,你講得無錯

我呻嗰陣,我屋企人都會心煩,會鬧我要睇風險,睇後果

呢段理間諗返起讀書既理論,又諗返書中讀既知識,又諗起列根總統總講過既話,其實道理我都明。當自己做主角嗰陣,就迷失左⋯⋯唉

我就係因為仲後生,呢個後果對我完全承受唔到,但我無第二條路。

我犯呢個錯,已經否定咗我既聰明。就好似一人犯左法,就否定佢既好。呢個係社會既枷鎖,係擺脫唔到

我多謝各師兄師姐安慰,同對我既包容

魔人布歐 發表於 10-9-2022 08:25
咁貓女你呢四年經歷過咩難關?

一個都無

我破左後好快就覺得輕鬆哂...我而家有時間就同另一伴入球場睇波...
上星期我同另一伴過左去英國玩仲入左奧脫福球場睇曼聯主場對阿仙奴...

曼魚羸左3:1 我幾乎開心到裸跑
小小則 發表於 10-9-2022 09:01
師姐,多謝你講返你既經歷同鼓勵

我既世界都係黑色,臨近中秋佳節,見人輕輕鬆鬆,反而令我更愁緒.....

尼個世界有一樣好重要既野叫吸引力發則....所以一定要心態正面,唔好諗咁多負面野, 唔好咁悲觀....

相信我啦...正面D 好快會雨過天晴...

我係跟主任..我書面通知佢,同交代邊個比錢我過去, 邊個比生活費..留電話,地址, EMAIL 就得...
年報我EMAIL 交

John2628 發表於 10-9-2022 15:47
師兄唔好話我潑你冷水,其實睇你的文咁耐你做會計對於風險管理好似比較弱些⋯⋯ 有時候點解做會計唔可以 ...

岩呀....特朗普都破左4次啦...XDDD
貓女 發表於 10-9-2022 16:34
尼個世界有一樣好重要既野叫吸引力發則....所以一定要心態正面,唔好諗咁多負面野, 唔好咁悲觀....

相信 ...

師姐,我盡力,我會盡力

我想問一頒左令,未開債權人會議情況下,知唔知可否通知破處講自己會離港⋯⋯?

小小則 發表於 10-9-2022 16:48
師姐,我盡力,我會盡力

我想問一頒左令,未開債權人會議情況下,知唔知可否通知破處講自己會離港⋯⋯? ...

尼樣唔知...你要問主任..
貓女 發表於 10-9-2022 17:02
尼樣唔知...你要問主任..

吸引力法則,驚嗰樣黎嗰樣........

保險我買2份,一份向同事介紹既經紀買,一份向同學買.........愈唔想人知點知都會通晒天

依家唯有就見步行步,得閒睇下書,強身健體......等頒令.....

師姐,我希望好似你咁,順順利利咁去第二度生活......

師姐,當時你係咪一頒令就通知離開HK, 需唔需要講幾時返港?
小小則 發表於 10-9-2022 17:13
吸引力法則,驚嗰樣黎嗰樣........

保險我買2份,一份向同事介紹既經紀買,一份向同學買.........愈唔想 ...

大半年後先同主任講....唔需要講幾時返可能我主任好...
佢只提我記得交年報同埋有咩E貓聯絡..

話咁快我就有半年多少少就畢業
貓女 發表於 10-9-2022 17:29
大半年後先同主任講....唔需要講幾時返可能我主任好...
佢只提我記得交年報同埋有咩E貓聯絡..

多謝師姐既資料.....

你主任真係好..........用得email 聯繫即係代表好少野要跟..........

到時我再睇下email 通知抑或書面通知.......

下面就係之前師兄/師姐俾既離港template....

——————————————————
引用: 本人xxx,破產案xxx年第xxx宗,現通知受託人,本人於下列日期離開/進入香港
之有關情況:
離港日期:
回港日期:
目的地:
離港原因:
使費支付者姓名:
小小則 發表於 10-9-2022 17:40
多謝師姐既資料.....

你主任真係好..........用得email 聯繫即係代表好少野要跟..........

你想去邊??
有正能量每一個難關也會比較容易過亦唔駛令自己咁辛苦...
既成事實既事無必要日日夜夜咁沉淪係負面情緒中, 咁樣會令自己萬劫不復...
人係求生的...唔好放棄自己..

我係尼度3年幾我真係好少講咁多野....

加油

原本就北美....依家多數係UK........唉....

講真我唔死都無用, 爭銀行百幾,另外又蝕左屋企幾十
依家屋企更依賴我,講得我更無能力走.......我成世都還唔到俾屋企人,佢地想我之後點,我都會照聽

原本順順利利,大好青年,依家就.....我都唔知可以再講咩,垃圾

愈講愈想喊,但又喊唔出, 好辛苦阿...................