破產聯盟

入學好辛苦

一切都係整定....
yello 發表於 9-9-2022 21:20
一切都係整定....

條係大路通羅馬 師兄唔好再轉牛角尖..
諗黎都無用 順其自然啦....
4年好快過嫁炸

yello 發表於 9-9-2022 21:22
4年好快過嫁炸

x2….師弟加油呀!
我剛畢業。其實無乜話難過。好似打麻雀甘。一手爛牌。我寧願推牌再來過。下舖摸唔到。咪唔好出衝。守住個櫃桶。四圈後可能舖舖自摸呢?,趁呢四年。戒左因乜導致入學既原因。唔好重轁覆切。時間過得好快。我,儲下錢。
yello 發表於 9-9-2022 21:22
4年好快過嫁炸

師兄你都係岩岩入學............

咁咁咁睇得開既...........好多師兄師姐都好睇得開........好明顯係我性格有問題........真係整定,上天要我改變呢個性格.........
Carman1216 發表於 9-9-2022 21:40
x2….師弟加油呀!

師兄/師姐,多謝支持.........

4 年唔算難過,我係難過我之後既人生,不過各師兄師姐都已經講定,諗黎都無用,都唔諗得咁多......理道我依家都明白,係要d時間,仲埋仍然會呻完又呻.........

得閒既話,多d上黎,因為破聯已經變左我聚腳地........無你地,我更捱唔住.....
CAT008 發表於 9-9-2022 21:50
我剛畢業。其實無乜話難過。好似打麻雀甘。一手爛牌。我寧願推牌再來過。下舖摸唔到。咪唔好出衝。守住個櫃 ...

我自己係性格累事......自以為是,以為自己賺硬錢,信自己眼光......借貸過度,結果就.....有眼你睇......

依家發覺有份工原來都好幸福 (我未試過失業,只係慾望大,不滿現狀,依家跌低左,總算學識左珍惜依家有既野)

因為我做會計,入學對我將來工作發展有好大影響。呢個代價對我好大,所以令我睇唔開係呢度。我依家學識珍惜工作,但醒覺得太遲,我已經無機會再犯錯.....

原來,有機會犯錯都係好事,但我已經無機會.....

暫時我只能夠處理眼前既事,學師兄師姐所言,食得訓得就好,唔好理咁多先........ (我有時需要搵個地方呻,否則會好唔舒服)
其實呢度有幾多人係破到第二或第三次?
小小則 發表於 9-9-2022 22:05
師兄你都係岩岩入學............

咁咁咁睇得開既...........好多師兄師姐都好睇得開........好明顯係我 ...

刨左破聯幾百個帖文 有2大總結
1:破得太遲 蝕左....
2:4年轉眼即逝
魔人布歐 發表於 9-9-2022 22:45

前排有人開post話自己預備破第二次,問左個幾月問題都好似未入學,之後佢發脾氣話以後都唔問問題,,,唔知佢入咗學未嚕,,,
我也剛入左學二個月,日子開頭係難過D,但諗起現在不用再跑數就鬆曬個人,人也開心左,同家人關係也好左,衹係現用現金同慳D使,但起碼到月尾時仲有錢剩,現在又不用靜靜雞打去績借,又不用上去旺角D二線財地方,真係有重新感覺
我已經兩年,過左一半,自問自己唔係賭都一身債,慘的時候,身邊人無人幫到。另一半有理想無錢,想佢發達,也曾風光過短時間,後來每月收入都去還卡數
比左A 卡, a 卡吐現還b 卡,兩年前新年問親人借兩萬都借不到,比唔到 min pay 只好去破產
最慘個時我打去 x 瑪利亞xx 會找人 傾訴。我覺得好有用
而兩年 機緣巧合 轉行 收入雖然唔穩定,但每個月人工都OK      
4 年好快過...我破果時係兩個月內經歷先失戀, 後失業, 再破產...
我仲要唔可以同任何人講...所有所有我自己一個人去面對...
當日入學果時就好似世界未日咁....世界係黑色...

我好記得我3年多前上破聯有位 flyping 師兄同我講過一番話,,,...就係尼番話令我振作...
我copy 返比你睇...亦希望你爬返起身...加油4 年真係好快過...唔好放棄自己

以下是 flyping  師兄當日給我的話

呢D野在乎你點諗!!!
李白講過, 棄我去者昨日之日不可留.
即係留黎都SIDE GAS,要走的,早走早著.
至於失業,香港地,轉下新工有幾奇??? 東家唔打打西家.
你唔好以為一世都搵唔到工!!! 呢個世界,邊有咁著數,可以永遠唔駛番工呀!!!
最後破產,我都諗唔到有咩機會,可以搞幾粒鐘,或者兩三日,可以WRITE OFF 幾十萬債務 .
頂多所謂4年老破,真係4年都應付破署咩???? 咪一年花幾粒鐘準備下報表,覆下外判咁.
真正慘,唔係你,係債主.
真正慘,唔係破產,係欠人錢無得破產!!
到時收數超煩,你屋企,你親戚,你公司......真係邊度都唔駛去喇!!!!

樂觀與悲觀,只在一念之間.

貓女 發表於 10-9-2022 02:12
4 年好快過...我破果時係兩個月內經歷先失戀, 後失業, 再破產...
我仲要唔可以同任何人講...所有所有我自己 ...

咁貓女你呢四年經歷過咩難關?
小小則 發表於 9-9-2022 21:07
多謝你阿師兄。我屋企都係咁樣鼓勵我.......

不過我唔能夠同地呻,佢地聽得多會好心煩,亦會好擔心我。 ...

有屋企人支持你好好吖,好難得有屋企人體諒同鼓勵你!其實我覺得呢破產唔係污點。肯入學唔走數,承擔錯誤,為自己嘅行為埋單,先係負責任嘅行為!特朗普都破幾次啦,咪又可以東山再起。跌低唔緊要,最緊要識得爬返起身。得閒咪上黎呻下囉,咁多師兄師姐陪你呻。
魔人布歐 發表於 9-9-2022 22:45

我爬文都見到有幾個
貓女 發表於 10-9-2022 02:12
我仲要唔可以同任何人講...所有所有我自己 ...

師姐,多謝你講返你既經歷同鼓勵

我既世界都係黑色,臨近中秋佳節,見人輕輕鬆鬆,反而令我更愁緒.....

知道師姐去左外國,小弟覺得自己以後留喺香港都會好壓抑,想問師姐,當其時你同外判要移民,係咪只係知會一聲,寫封聲明書,留德國電話,地址咁就搞掂?其實係咪會面都唔需要?

我依家錢又無,乜都無,想離開一下去外國,由0開始打工,就算唔使上繳,去到外國我亦會比香港更辛苦。點解我想咁揀? 因為,我做專業工,破左對我前程好大影響........4年後對我未必係重生,可能去到第二度,先做到重生.....我唔知道,只係我想試.....

我自己心態又比較悲觀,所以就日呻夜呻,日愁夜愁....