破產聯盟

查看: 8485|回復: 264
打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

見到人地輕輕鬆鬆,而自己每日抖啖氣都難受

無債一身輕,到呢刻先明白

我爭既都係銀行,雖然無再追我數,但一諗到前程,事業,我就不由自主咁愁起黎

好想喊,但喊唔出,反而更辛苦。其實大家係點捱過黎?
推薦
今日中秋節,祝各位師兄、姐、弟、妹。中秋節快樂呀!師弟,你以家最大問題係放唔低過去,其實4年真係好快過。人生就係咁,唔會一帆風順。古天樂都坐過監,你睇佢以家幾努力,幾多人鍾意佢。我明白係要啲時間,但千祈唔好放負能量,因為你越放得多,你就越多怨氣,睇每樣野都係負面架啦!
回復 支持 1 反對 0

推薦
貓女 發表於 10-9-2022 18:24
你咁傷春悲秋..做你身邊人會好辛苦同難過的...

為家人為至親至愛就唔好再日日夜夜咁沉淪係自己內心既悲 ...

師姐,知道......呻完我都好d......我會改好我d壞性格, 我會盡力做好眼前既野....

未出事之前,我鐘意做既野就係睇書....我一陣都會重新睇書......會跑返步 (Stanyan師姐提醒俾自己既小目標),我會慢慢做返呢2樣我平時會做既野

我多謝你抽時間上黎, 多謝你留言
回復 支持 1 反對 0

完全無影響,我又唔係做專業工。只係倉務文員。
mirror0822 發表於 9-9-2022 10:18
完全無影響,我又唔係做專業工。只係倉務文員。

師兄依家第幾年?

當初入學會唔會好辛苦?

我依家出街見到銀行招牌已經好辛苦⋯⋯

就算我做倉務文員,我都驚俾老世睇身份證,我心理出晒事啦已經⋯⋯

4年無你想像咁難過 初頭會自己睇唔起自己 但係你要好好記住 喺你低潮時仍然會有人支持你 唔好令佢哋失望 工作無咗可以再搵過 盡快搵番自信 加油!
舉手後我都冇做番本行.... 後來投靠全港最大公司...
唔係搵好多, 但勝在穩穩定定, 比以前開心
4年冇你想像中難過,反而你慢慢會覺得輕鬆左 唔使好似之前咁日日諗點交錢點搵錢,,,唯一一樣野我覺我有少少唔方便就係只可以有一個戶口,咁我so far又冇諗住轉工,直到而家過咗4年,,我都係做緊呢份工,用緊呢個戶口
小小則 發表於 9-9-2022 10:25
師兄依家第幾年?

當初入學會唔會好辛苦?

完全唔辛苦,交左比人幫我攪,已經攪緊解除破產令,律師已幫我同債權人傾掂,本來 連本加息要還40幾萬。依家只還20幾萬,7000幾一期,還三年。自由好d,還咪還囉
唔洗咁睇唔起自己wor 如果唔係專業人士或者做金融行業 普通公司唔會無啦啦查冊睇你有冇破產 頂盡只會查你有冇案底

明白事理嘅人有好多 只要唔影響到其他人 冇人會理你係咪破產人士
Carman1216 發表於 9-9-2022 11:20
4年冇你想像中難過,反而你慢慢會覺得輕鬆左 唔使好似之前咁日日諗點交錢點搵錢,,,唯一一樣野我覺我有少 ...

我有7-8個銀行戶口,得返一個,係真係好唔方便

仲有依家無晒錢,如果返工做得唔開心,又係無得走⋯⋯無晒自由
mirror0822 發表於 9-9-2022 12:44
完全唔辛苦,交左比人幫我攪,已經攪緊解除破產令,律師已幫我同債權人傾掂,本來 連本加息要還40幾萬。 ...

你個本金原本係幾多?

我本金一百幾,好驚以後要解除,都要食我一大筆。我想問4年之後如果想還錢,係咪仲可以分期還?
gordon199871 發表於 9-9-2022 12:53
唔洗咁睇唔起自己wor 如果唔係專業人士或者做金融行業 普通公司唔會無啦啦查冊睇你有冇破產 頂盡只會查你有 ...

我自己係做會計,係係好影響前程。

感覺上都係有個污點喺人生,會覺得「佢破過產」同「佢係監犯」既感覺都係分別不大
Wong1985 發表於 9-9-2022 10:36
4年無你想像咁難過 初頭會自己睇唔起自己 但係你要好好記住 喺你低潮時仍然會有人支持你 唔好令佢哋失望 工 ...

聽完你咁講,嗰刻有d動力返工

不過一見到同事心態咁輕鬆,而自己就⋯⋯有苦自己知⋯⋯⋯

好需要時間

師兄第幾年啦?
sygarden 發表於 9-9-2022 10:54
舉手後我都冇做番本行.... 後來投靠全港最大公司...
唔係搵好多, 但勝在穩穩定定, 比以前開心 ...

師兄原本做盛行阿?

大家既心態都咁放鬆,究竟係咪我太執著⋯⋯唉
小小則 發表於 9-9-2022 14:58
師兄原本做盛行阿?

大家既心態都咁放鬆,究竟係咪我太執著⋯⋯唉

無錯,你是太執著
欠一百萬 發表於 9-9-2022 15:28
無錯,你是太執著

我好辛苦,一得閒就上破聯...
放開d,每事有得必有失,與其執著過去,不如放眼將來
小小則 發表於 9-9-2022 13:01
我有7-8個銀行戶口,得返一個,係真係好唔方便

仲有依家無晒錢,如果返工做得唔開心,又係無得走⋯⋯無 ...

無錢有無錢嘅生活方式,呢個心態唔係一時三刻調節到,最難過嘅時候都會過去,試諗下你以前成日俾人追數,月頭變月尾嘅生活,而家變成有番正常錢喺戶口做生活費,咁唔係已好好多咩?

同埋我想講,入學之後,你會知道邊d係真正朋友,我當初入學好怕俾人知,但直到我鼓起勇氣同我最好嗰個朋友講,佢只講咗句,唔緊要啦,而家都好多人係咁,我同佢到而家都重好好朋友架
gordon199871 發表於 9-9-2022 12:53
唔洗咁睇唔起自己wor 如果唔係專業人士或者做金融行業 普通公司唔會無啦啦查冊睇你有冇破產 頂盡只會查你有 ...

係㗎,正常都冇人會理你係咪破產,,最緊要自己唔好睇唔起自己
mzrx7hk 發表於 9-9-2022 15:34
放開d,每事有得必有失,與其執著過去,不如放眼將來

唔知係咪入學呢個代價係咪可以改變我執著既個性

希望我都可以做到你地咁從容

始終都會不由自主咁諗。師兄解破完未?
Carman1216 發表於 9-9-2022 15:36
無錢有無錢嘅生活方式,呢個心態唔係一時三刻調節到,最難過嘅時候都會過去,試諗下你以前成日俾人追數, ...

我成日諗,當初唔借錢,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽就好

針唔拮到肉唔知痛。d人未經歷過,可能覺得好少事,如果主角係佢,可能佢都崩潰⋯⋯⋯

不過,朋友無當面奚落其實已經好好

即使人地唔知道,我自己係睇唔起自己~希望經呢件事,我識放低啦⋯⋯