破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

小小則 發表於 9-9-2022 17:00
我成日諗,當初唔借錢,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽就好

針唔拮到肉唔知痛。d人未經歷過,可能覺得好少事 ...

你係執著左啦⋯⋯
Carman1216 發表於 9-9-2022 17:03
你係執著左啦⋯⋯

你一開始要幾耐時間先收拾好心情⋯⋯?
小小則 發表於 9-9-2022 16:56
唔知係咪入學呢個代價係咪可以改變我執著既個性

希望我都可以做到你地咁從容

我解左喇,你都可以的,加油
小小則 發表於 9-9-2022 17:13

你有冇配偶同子女? 如果冇都冇太多問題,放低自己去接納事實
小小則 發表於 9-9-2022 17:13

其實我除咗入學有信寄到屋企,知道阿媽同家姐相量話幫我還等我唔使入學嗰陣,心情有少少爭扎之外,我心情反而係冇乜特別,因為嗰陣我係把心一橫從新開始,直情由以前做餐廳轉行,去一個新環境從頭黎過~~
mzrx7hk 發表於 9-9-2022 17:16
我解左喇,你都可以的,加油

多謝⋯⋯我爭成百幾萬。其實諗緊4年之後想還清⋯⋯其實有無必要還,我煩緊以後還錢,咁樣係咪都係執著⋯⋯?
John2628 發表於 9-9-2022 17:28
你有冇配偶同子女? 如果冇都冇太多問題,放低自己去接納事實

無....

係自己過唔到自己嗰關。

早知今日 何必當初,當初借錢不自量力,怪自己幼稚
Carman1216 發表於 9-9-2022 17:32
其實我除咗入學有信寄到屋企,知道阿媽同家姐相量話幫我還等我唔使入學嗰陣,心情有少少爭扎之外,我心情 ...

你當時爭幾多錢,如果屋企人幫到,我都唔想入學

如果有人借百幾萬俾我,又可以攤十年還,我都唔會揀入學

點解你當初入學既決心咁大?真係無咩人會想入學,又會無面,無自由,個底又花晒

好彩我同你一樣,屋企人好支持我,但錢銀太大真係幫唔到我⋯⋯⋯⋯⋯

你依家轉左咩行業?

我除左識做會計⋯⋯其他都唔掂⋯⋯⋯要轉行要好大勇氣架⋯⋯⋯一d都唔簡單⋯⋯
小小則 發表於 9-9-2022 18:08
多謝⋯⋯我爭成百幾萬。其實諗緊4年之後想還清⋯⋯其實有無必要還,我煩緊以後還錢,咁樣係咪都係執著⋯ ...

冇必要咁做,破產期間你都有還款的,有錢留返傍身啦
小小則 發表於 9-9-2022 18:14
你當時爭幾多錢,如果屋企人幫到,我都唔想入學

如果有人借百幾萬俾我,又可以攤十年還,我都唔會揀入學 ...

前面都有師兄師姐講過,其實除咗某些職業會查有冇破產外,正常人都唔會理身邊同事係咪破產囉,唔好俾無謂嘅面子,自尊廹自己埋一邊,呢個過渡期要靠自己㗎⋯⋯
mzrx7hk 發表於 9-9-2022 19:04
冇必要咁做,破產期間你都有還款的,有錢留返傍身啦

4年之後廢止咗破產令之後,我係咪可以做返原本做唔到既野?

Eg 開返銀行戶口,工作上唔受影響eg 可以做銀行業 等等⋯⋯
小小則 發表於 9-9-2022 19:11
4年之後廢止咗破產令之後,我係咪可以做返原本做唔到既野?

Eg 開返銀行戶口,工作上唔受影響eg 可以做 ...

你解破見工可以母需要話比人知你破過產,人哋check唔check 就唔知
入學有咩咁辛苦,犯法坐監果d仲辛苦
其實入學又唔係咁辛苦,個4年又唔係
Carman1216 發表於 9-9-2022 19:10
前面都有師兄師姐講過,其實除咗某些職業會查有冇破產外,正常人都唔會理身邊同事係咪破產囉,唔好俾無謂 ...

公務員,銀行就查⋯⋯

我做會計既,大公司都可能會查⋯⋯以後就少左上升機會⋯⋯男人嘛⋯⋯好睇重事業

我係衰自尊心,借貸過度都係為咗搵錢⋯⋯可惜⋯⋯⋯為咗搵錢,最終無晒不突止,仲害咗自己⋯⋯

我會學好放低所謂自尊心,要d時間⋯⋯⋯或者上天就係為咗俾個教訓我,好好做人⋯⋯
個4年又唔使數冚數,多餘錢又可以去旅行。4年好快過,解破完後一樣可以申請返信用卡,又可以買樓。呢位師弟你諗吓,你而家除左入學,仲有其他路行嗎?起碼你仲有得㨂,入學就可以解決目前嘅問題。有好多借黑財嘅,入學都俾人繼續追,仲恐怖。只要個人仲喺度,冇咩解決唔到。
amberfung1983 發表於 9-9-2022 20:42
其實入學又唔係咁辛苦,個4年又唔係

師兄,又見到你真好

我好驚人生留有污點,好對唔住自己,好對唔住家人。我愈驚留有污點,最後反而污點搵上我。

我會盡力捱呢4年⋯⋯之前為咗搵錢,係因為錢係帶黎自由⋯⋯而我覺得自由最重要⋯⋯到頭來失去自由.....

師兄,我純粹廢話連篇感慨一下,咁樣我會舒服d⋯⋯多謝你入黎留言⋯⋯

食得訓得,有健康嘅身體,我已經好感恩。有時呢啲自己已經擁有嘅嘢,有啲人可能幾多錢都擁有唔到。珍惜當下,隨遇而安
有時間掃下再前啲嘅post,,好多師姐師兄經歷嘅情況,你個心會釋懷好多,,,入咗學有份生活費,扣減正常開支,重有少少錢儲或者買下自己想要嘅嘢,如果冇入學,,只有不停輪迴諗點還點盛,,,
amberfung1983 發表於 9-9-2022 20:54
食得訓得,有健康嘅身體,我已經好感恩。有時呢啲自己已經擁有嘅嘢,有啲人可能幾多錢都擁有唔到。珍惜當下 ...

多謝你阿師兄。我屋企都係咁樣鼓勵我.......

不過我唔能夠同地呻,佢地聽得多會好心煩,亦會好擔心我。因為我集中唔到做其他事,所以經常上黎呻,呻完會轉移下注意力,會舒服d, 唔好見怪.....

佢地都擔心我,驚我睇唔開,一放工就叫我返堅企...........同時間,我同理心又多左,明白多左97個負資產既人既心情,一時睇唔開真係會做蠢事......

我會盡力收拾心情,好d個陣再做返運動