破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

四年係俾個机會改變,試諗下,債務問題,法律解決,四年後無債一身輕,可以再嚟過,有乜唔好得過
小小則 發表於 15-9-2022 12:17
師姐,朋友只係做到一齊玩,傾下心事,已經夠,反正朋友只能夠做到呢d

佢係我同學,借幾千唔制。我問其 ...

你咁諗又唔岩,朋友唔係借比你係唔想將來冇左個朋友,個個人都唔同可能係人地財政唔係好多閒錢⋯ 或者你諗法係朋友應該互相幫助,你有錢會借比朋友但朋友唔借比你唔代表唔當你係朋友。
John2628 發表於 15-9-2022 13:15
你咁諗又唔岩,朋友唔係借比你係唔想將來冇左個朋友,個個人都唔同可能係人地財政唔係好多閒錢⋯ 或者你 ...

師兄,係阿,可能我同朋友既價值觀有d唔同。

有人問我借,我會照借,我亦唔會追錢,所以損失既銀碼都係我可以接受得到。

不過,呢d都係小事。

師兄,我朋友搵我,我直接同佢地講幾個月再搵佢地,因為我實在無咩心思傾⋯⋯

而我就花好多時間喺度⋯⋯
bankrupt1969 發表於 15-9-2022 12:55
四年係俾個机會改變,試諗下,債務問題,法律解決,四年後無債一身輕,可以再嚟過,有乜唔好得過 ...

岩既師兄,4年期間要好慳先得⋯⋯
小小則 發表於 15-9-2022 13:36
岩既師兄,4年期間要好慳先得⋯⋯

其實簡單啲,入咗學,每個月有份生活費,又何來要好慳,你做會計,理財應該會好過我哋大部分同學仔,點慳點儲,全部都係你可以計算到
小小則 發表於 15-9-2022 13:35
師兄,係阿,可能我同朋友既價值觀有d唔同。

有人問我借,我會照借,我亦唔會追錢,所以損失既銀碼都係 ...

同埋,你眼中可能,有人問我借3000,我實借,朋友可能本身都唔係好多積蓄,又或者真係唔想冇左個朋友,因為任何關係,一牽涉到錢,唔多唔少會變質
Carman1216 發表於 15-9-2022 13:49
其實簡單啲,入咗學,每個月有份生活費,又何來要好慳,你做會計,理財應該會好過我哋大部分同學仔,點慳 ...

師姐,我以前唔大洗,唔會月光族,但買野唔會好睇價錢

依家一分一毫我都覺得好珍貴,我想儲錢,我唔會帶飯返工已經變帶飯

我仲有好大理想⋯⋯以前我可以講一大堆,eg 追逐美國夢⋯⋯依家機會無乜⋯⋯但發白日夢對我都好重要

其實,依我既性格,要慳係我諗因為依家我好無安全感⋯⋯
Carman1216 發表於 15-9-2022 13:51
同埋,你眼中可能,有人問我借3000,我實借,朋友可能本身都唔係好多積蓄,又或者真係唔想冇左個朋友,因 ...

係,可能佢唔想變質

同朋友既關係我都睇得好開⋯

一個人咁辛苦,都係為左自己同家人⋯⋯我同時間輸左我屋企人既錢,我依家要俾心機架啦⋯⋯
小小則 發表於 15-9-2022 15:20
係,可能佢唔想變質

同朋友既關係我都睇得好開⋯

睇得開就唔會講呢啲嘢,
你須要調整情緒,心態,
Carman1216 發表於 15-9-2022 15:48
睇得開就唔會講呢啲嘢,
你須要調整情緒,心態,

所以我已經唔想再答佢任何野..

我地講左幾日既野佢根本唔明...
師兄 做人要move on
貓女 發表於 15-9-2022 17:08
所以我已經唔想再答佢任何野..

我地講左幾日既野佢根本唔明...

Me too…….
小小則 發表於 15-9-2022 15:18
師姐,我以前唔大洗,唔會月光族,但買野唔會好睇價錢

依家一分一毫我都覺得好珍貴,我想儲錢,我唔會帶 ...

同我一樣,以前帶飯依家變係公司煲飯食罐頭回鍋肉分兩餐或腐乳撈飯好正架,帶飯好煩成日要帶飯盒。
mirror0822 發表於 15-9-2022 18:48
同我一樣,以前帶飯依家變係公司煲飯食罐頭回鍋肉分兩餐或腐乳撈飯好正架,帶飯好煩成日要帶飯盒。 ...

我以前返工好少帶袋,因為無帶飯,又無拎保溫水壺

每日返工前會買枝野飲,十頭八蚊咁。其實支出唔大

我依家先開始帶飯,食蕃薯,食雞扒,食d菜,圍起都廿蚊一餐

師兄,雖然罐頭同腐乳都好食,但唔多健康喎

我仲有早左起身返工,搭車平dd....

食咩對我無所謂,只係我依家無錢,返工返到壓抑都無條件辭職抖兩抖⋯

Carman1216 發表於 15-9-2022 15:48
睇得開就唔會講呢啲嘢,
你須要調整情緒,心態,

師姐,我知你地成日同我講改變唔到既野唔好諗,同埋同前看

貓女師姐就話我鋪天蓋地處於埋怨同痛苦既狀態

我要睇化都要時間,好難一下子就當無發生過,同唔會諗返之前既事

我已經盡力做緊唔好影響工作⋯⋯
邊有咁多早知 既然兜路咪行返啱佢 無理由棄車走人架
小小則 發表於 15-9-2022 19:51
師姐,我知你地成日同我講改變唔到既野唔好諗,同埋同前看

貓女師姐就話我鋪天蓋地處於埋怨同痛苦既狀態 ...

睇開滴,你起碼有文化有學識,轉行都容易好多,我無知識做餐廳仲要周身病拖住個細路都係咁過。
ericc 發表於 16-9-2022 19:29
邊有咁多早知 既然兜路咪行返啱佢 無理由棄車走人架

黎緊都會試下唔同其他工種, 暫時未知咩行業岩

mayan 發表於 16-9-2022 21:36
睇開滴,你起碼有文化有學識,轉行都容易好多,我無知識做餐廳仲要周身病拖住個細路都係咁過。 ...

師姐亦都要保重身體

有學歷既一大把, 依家我個底花左, 人地唔識我, 人地自然會揀個身家清白, 無論如何我都係比下去。所以要另覓出路...

黎緊我都會試唔同工, 或者到時我做餐廳, 我要向你請教
小小則 發表於 17-9-2022 08:54
師姐亦都要保重身體

有學歷既一大把, 依家我個底花左, 人地唔識我, 人地自然會揀個身家清白, 無論如何我 ...

你破左幾耐呀,我都是會計人嚟,我破左差唔多2年,依家每月人工要上繳好多同還錢比屋企人.....每次出糧都好快冇晒錢.....覺得做到咁辛苦高人工仲有幾年都是一出糧就冇晒錢好慘,好唔想公司加人工同出bonus....

我其實破左咁耐個心都好灰....早排公司話可能要我做bank signor我都好驚......因為一上form比銀行實被reject....可能要辭職.......同埋我都唔想再上繳咁多錢比破署,我想移民避開還錢,但驚去左外國又賺唔返呢個人工....又會冇晒之前儲d經驗
也許做專業人士太耐更加難放棄個專業,我都明你諗法。
我同你一樣都是貪字得個貧,每次回想起個犯錯我都好悔恨,明明好地地打工儲錢都會有好多錢.....但我知道如果日日繼續沉溺喺個已經過去既過失裡面,係會永遠都爬唔番起身,我地一定要學識點樣放下,要自救,過去既野左已經番唔到轉頭,仲成日諗住唉聲嘆氣做咩呢,不如諗4年後可以儲返多d錢重新嚟過,勤力d捱到高d人工第日都會好快儲返d錢。你先3x歲情況其實好我好多,你畢業仲有大把時間再儲過錢買樓又剩,你可以繼續做會計,做到mgr, 冇牌都可以做,但好高級果d位要簽名果d就唔好諗囉,或睇你彩數博到唔駛簽名既工。或者你移民都撈過第2範都可以過得好好。