破產聯盟

查看: 5392|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

各位求救,我應該破產定點,好辛苦

各位師兄救下小弟,小弟最近連續中左投資詐騙,搞到狂借錢,最後當然咩都無
而家小弟借左好多間銀行錢,加埋成百萬,但我連第一期都還唔到,可以幫手教路應該點樣行好

小弟人工$25000

恆生加埋24萬(有信用咭分期同貸款,本身有d還左幾期)
Mox 6萬(每期110333,分6期,未開始還)
Livi 20萬(每期3873.33,分60期,還左1期)
Weland 10萬(每期4763,分24期,還左1期)
中銀20萬(每期4251.33,分60期,未開始還)
天星 7萬8(每期2247.98,分60期,未開始還)

第一個月已經還唔到,屋企人同朋友都唔幫手,所以已經唔知點算好

入學 倍數多過二十已經好大獲架喇。你都已經話還唔到 唔洗諗啦。
應該可以iva?定直接破?
小弟32,人工$25000,穩定文職非政府,同兩老(退休人士、爸爸長期病患唔能夠自理),住公屋,單身

洗費約一萬:家用、租金、水電媒、日用品、屋企買餸買飯錢、電話費寬頻費、返工lunch,返工車費

本身每個月儲左7千落保險d儲蓄plan,儲左10萬左右,但保險佬放假,要9月底先問到幾時可以拎翻出黎同cut左佢

唔會有朋友家人幫手借錢

當每個月人工有1萬4左右用,但頭6個月還$47273.15

恆生加埋仲淨35萬左右(有信用咭分期同貸款,本身有d還左幾期)
貸款:10萬,每期3037.8,分36期,未開始還
透支:12萬4千,每期10725.6,分12期,未開始還
透支:10萬,每期2957.78,分36期,還左5期
分期:每期2333.33,1/23年最後1期
分期:每期2750,4/23年最後一期

Mox 6萬(每期10333,分6期,未開始還)
Livi 20萬(每期3873.33,分60期,還左1期)
Weland 10萬(每期4763,分24期,還左1期)
中銀20萬(每期4251.33,分60期,未開始還)
天星 7萬8(每期2247.98,分60期,11月1開始還)

而家我應該問
1. 恆生幫手拖長期分期數還?
2. 問下做idrp得唔得?
3. 直接搵律師行搞iva?
4. 直接搵律師行搞破產?
如果我係你就破,因為條數咁大,計埋息可能還十幾年,十幾年變數咁大,如果唔好彩失業定咩事冇收入,最後結果都係破,咁不如一早破左就算。唯一擔心係有幾期冇供過,會被人告。
我係40倍一樣申請緊iva,但要預左還8-10年。破定iva好睇你帶無信心還到,計金額同時間一定係破抵d,唔想破就一係問痕生做唔做到idrp,佢做唔到你先去問6c做唔做到iva。再做唔到就得返破產。
如果單純考慮緊拖長黎還是直接破產,就你自己決定。如果唔想破,我建議你聽日立刻問左銀行idrp先,唔得就問6c iva。把握時間啊。
多謝師兄,我聽日問恆生先
供得一期或未開始供,idrp有啲難
octpus 發表於 6-9-2022 08:41
供得一期或未開始供,idrp有啲難

其實都未必,個個都話一期未還過做唔到drp/iva,申破都有機會俾人告。但我當時問過某銀行都有批到俾我,其實都係case by case,你答到d錢去左邊,其實都會批。
我網上見d人話如果打去銀行講做idrp,如果做唔到就會call loan同有record問過銀行,係咪真架?
Sor9ly_Lo 發表於 6-9-2022 11:33
我網上見d人話如果打去銀行講做idrp,如果做唔到就會call loan同有record問過銀行,係咪真架? ...

銀行自己record一定有,但call loan就未必,至少我問既銀行無call我。但雖然無call loan,但信用卡分期就取消左我,變相要還多d min pay。
都係果句,每間銀行做法唔同,每個case又未必一樣,與其網上聽人講,不如自己親身問銀行。
因為網上個個都話一期無還銀行咩都唔會accept。但至少我問左兩間銀行,都答我要提供資金去向,證明真係輸左無左就可以。
因為小弟之前中詐騙,不斷借錢投資而中招,所以我過幾日去警局備案先
係呀,我就係見有d人話一期都未俾銀行唔會理,所以先驚唔敢問
好嘢喎,25K人工,呢頭借livi 20個,隔一個月仲可以借多祖國20個
問左三姓律師意見,虛擬銀行做唔到idrp,都係叫我專心做破產,但佢話無咩銀行會告詐騙
Sor9ly_Lo 發表於 6-9-2022 17:20
問左三姓律師意見,虛擬銀行做唔到idrp,都係叫我專心做破產,但佢話無咩銀行會告詐騙 ...

咁iva呢?有無得考慮?
Yuyuyuu 發表於 6-9-2022 17:46
咁iva呢?有無得考慮?

佢口頭話無,不過我覺得 敷衍我