破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人求助

本人是家庭主婦,
之前欠下幾張卡,和一筆27萬銀行ploan
最近收到該銀行主動申請我破產的律師信,今日其中一間虛擬銀行的戶口已被凍結

好想問下,那封信上面高院的兩個相隔2個月的日子是什麼?我怎麼能知道自己已有破產領還是什麼?
最後想知道破產了之後,我只靠家用,沒有任何收入的情況下,要注意什麼,謝謝各位。
【那封信上面高院的兩個相隔2個月的日子是什麼?】
你把信內文字內容寫出來先,我們先睇到是乜. 又冇睇過你封信,神仙咩!
欠一百萬 發表於 9-8-2022 16:44
【那封信上面高院的兩個相隔2個月的日子是什麼?】
你把信內文字內容寫出來先,我們先睇到是乜. 又冇睇過你 ...

The petition having been presented to the court on the x jul 2022, its orderd that the petition shall be heard on x sep 2022 before master in court ,sitting at the hight court .......... Are to take notice that if you intent yo show cause against the petition you must file with the official receiver a notice showing the grounds upon which you intent to show cuase
大概就係話, 破產呈請於x jul 2022送遞法院, 高等法院張於x sep 2022開庭審理....如你對此有反對意向, 就聯絡破產署提出理由通知.
那我想問,既然那銀行已主動幫我申破,我係唔係好應該欣然接受?我0收入,0儲蓄
同埋是否x sep 2022先為之正式有破產令?
Yoyohk 發表於 9-8-2022 17:27
那我想問,既然那銀行已主動幫我申破,我係唔係好應該欣然接受?我0收入,0儲蓄
同埋是否x sep 2022先為之 ...

除非你有資產可以作還款用, 否則你資不抵債, 債權人申訴你破產, 你只可以接受.

如無其他問題, x sep 2022 當天就會頒令你破產.
講火星話呀
欠一百萬 發表於 9-8-2022 17:48
除非你有資產可以作還款用, 否則你資不抵債, 債權人申訴你破產, 你只可以接受.

如無其他問題, x sep 202 ...

謝謝解答,不過原來連破產令都唔真正出就已經被凍結戶口
仲想問,到時會有破管局的人主動聯絡我嗎?
Yoyohk 發表於 9-8-2022 19:11
謝謝解答,不過原來連破產令都唔真正出就已經被凍結戶口
仲想問,到時會有破管局的人主動聯絡我嗎? ...

債權人入紙申破你已進入程序, 你的資產包括銀行戶口被凍結係正常的.

頒令後, 破產署應該會有信通知你, 也可能頒令前都有信.
欠一百萬 發表於 9-8-2022 19:17
債權人入紙申破你已進入程序, 你的資產包括銀行戶口被凍結係正常的.

頒令後, 破產署應該會有信通知你,  ...

明白,希望平安渡過!
樓主吾糸香港人