破產聯盟

查看: 2035|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

只係逾期, 但肯定找唔到數,申請緊破產 ,會唔會有咩問題?>

本人差獅子 痕X 星X 渣X 同 AXXN 全部卡數
渣打總結欠連分期差 27萬 未到期 , 找左min , 獅子總結欠20萬連分期  星X 總結欠17萬連分期 已經到左期 , 恆生 20000 分期 就到期 未找 無錢再找 ,
AXXN 有條70000 現金分期 供左2期 未到期

想問下我而家係無野做 , 一路卡冚卡找 , 碌完套現入返落卡度咁去找 ,
但呢個月 要用錢碌爆哂 , 找唔到 ,
我27號搵左3姓搞破產 , 其實有無咩問題?
因為我見大部分人都係去到走投無路 上門追先破
但我呢種狀態去破會唔會有咩問題?
請教下各師兄
自己搞,根本唔駛搵中介。但上破產處耍先比9000幾蚊。第一步你做唔做到?
tony浸信會 發表於 30-6-2022 22:55
自己搞,根本唔駛搵中介。但上破產處耍先比9000幾蚊。第一步你做唔做到?

人地邊隻字寫搵中介呀, 你真係幾好笑
tony浸信會 發表於 30-6-2022 22:55

我搵左3姓搞 , 唔想煩
係驚咁樣既狀態會唔會唔批姐
樓主, 律師樓接得你CASE, 應該問題不大, 不過你碌卡再套現, 就有機會要你解釋你買過的物件去了邊, 要有列明每碌邊條數, 賣左邊幾錢, 又找左邊條卡數. 換言之, 即係會對數. 當然啦, 唔問你就梗係無問題啦.

另外, 這論壇不建議寫出某某的名稱, 就算隱喻名稱, 都會犯規.
加加埋埋都欠70萬多,不過碌爆咭,要對數,條Axxn 供左2期既$70000一定要解釋,$70000洗左去邊。
欠一百萬 發表於 30-6-2022 23:04
樓主, 律師樓接得你CASE, 應該問題不大, 不過你碌卡再套現, 就有機會要你解釋你買過的物件去了邊, 要有列明 ...

明白 多謝師兄提醒 ,
但搵6C樓係咪可以免上庭?
正常我都係話我使大左 , 找唔到
Stanyan1229 發表於 30-6-2022 23:11
加加埋埋都欠70萬多,不過碌爆咭,要對數,條Axxn 供左2期既$70000一定要解釋,$70000洗左去邊。 ...

AXXN係喺卡度分期 過數攞我戶口 , 找左渣打啲卡數 , 要唔要show比佢睇?
係咪要巢返哂啲月結單?
handsomepennyhk 發表於 30-6-2022 23:11
明白 多謝師兄提醒 ,
正常我都係話我使大左 , 找唔到  ...

我果時都係搵3姓搞 不過你真係要催一催佢哋 我果時宣誓到有no.足足一個禮拜 同埋答返你個問題:係唔需要自己上庭。
handsomepennyhk 發表於 30-6-2022 23:11
明白 多謝師兄提醒 ,
正常我都係話我使大左 , 找唔到  ...

通常, 律師樓都會包埋代上庭, 你要問佢確定一下.

申請破產時, 其實只係填表, 列出負債, 列出資產, 列出收入/支出.

頒令後就要交一份交件(初步訊問), 呢到俗稱叫26頁, 你遲些少入左紙後會收到. 26頁就會問你一些問題, 例如, 無力還款的原因.

至於申破前的資金去向有疑問, 就會由受託人問你.
欠一百萬 發表於 30-6-2022 23:35
通常, 律師樓都會包埋代上庭, 你要問佢確定一下.

申請破產時, 其實只係填表, 列出負債, 列出資產, 列出收 ...

我就係驚因為我碌大左都係4-5月既事
我驚解釋唔到啲簽賬去左邊
因為其實我係碌完套現比人搞保釋
實話實說就係啦,都破嘅地步仲有咩好保留。講出來人地知道點處理,你自己又釋放心裡,何不為之?
其實我唔建議呢間律師樓,我自己都搵呢間,成日唔覆訊息,問佢野搞好耐先答到我想知既,又要成日催,唯一好就係有人幫你交呈請同幫你上庭
最搞笑係要14500申破,無出糧又無錢點比。多數d人一出糧就用份糧用黎申破。
而家我問題係 , 我碌爆啲咭就申請破產
唔知到時點解釋 , 我驚破唔到或者比個官告欺詐
handsomepennyhk 發表於 1-7-2022 10:54
而家我問題係 , 我碌爆啲咭就申請破產
唔知到時點解釋 , 我驚破唔到或者比個官告欺詐 ...

個官唔會吿你 係吿都係債權人吿你啦:)
星期二宣左誓 , 未入紙
好驚到時破唔到....
handsomepennyhk 發表於 7-7-2022 21:08
好驚到時破唔到....

個陣我都係咁
有no.後 要搞多4個月先破到
因要print返哂啲record 出黎對數
handsomepennyhk 發表於 7-7-2022 21:08
好驚到時破唔到....

除非你隱瞞資產, 比債權人或別人知道, 才有機會比人反對你破產.

重複個句, 至於你破前的資金流向, 係另一回事, 有無資產轉移, 有無其他行為會比人質疑或提告係同破產分開處理.
finish2021 發表於 7-7-2022 21:19
個陣我都係咁
有no.後 要搞多4個月先破到
因要print返哂啲record 出黎對數

點樣對數架其實?
咁我咪要準備
我最後5月尾碌嗰啲大部分買野套現禁現金出黎
都唔知點對..