破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: handsomepennyhk

只係逾期, 但肯定找唔到數,申請緊破產 ,會唔會有咩問題?>

欠一百萬 發表於 7-7-2022 21:23
除非你隱瞞資產, 比債權人或別人知道, 才有機會比人反對你破產.

重複個句, 至於你破前的資金流向, 係另 ...

你意思係 產係照破左先
但要對數..
handsomepennyhk 發表於 7-7-2022 21:25
你意思係 產係照破左先
但要對數..

其實申請破產就係填表格, 把你的資產詳列出來, 也把你的負債列出來, 當你資不抵債, 亦沒有其他辦法去還債. 只要你填入的資料無誤, 沒有錯處, 就自然會頒令你破產.

咁至於你破產前的資金又怎樣來來去去, 過程中有無違法, 就同頒令無關.

既可以一方面頒破產令, 又可以比人質疑或告你. 兩者係可以同樣發生.
組織一下邊一個係你將來的第一債權人丶會唔會係 匯X ?    再計埋每月人工。你咪估其他都冇能力還。咁假設每個月還一萬比匯X      如果條路其實冇想像中咁複雜(又咭冧咭丶又解釋)。 其實冇必要。只要有第一步還債的決心就 go ahead.      No procrastination
除非你隱瞞資產, 比債權人或別人知道, 才有機會比人反對你破產.

咁你意思係產係照破 但要對數?
handsomepennyhk 發表於 7-7-2022 22:23
咁你意思係產係照破 但要對數?

講左3次, 你領略唔到, 都無辦法.

你的過往資金流金, 可以問好耐之前都得, 唔好諗只一兩個月的事咁簡單.

我都係6月先無再經匯豐出入賬 , 因為我都預左破
我驚佢話我預左破仲碌
tony浸信會 發表於 7-7-2022 22:12
組織一下邊一個係你將來的第一債權人丶會唔會係 匯X ?    再計埋每月人工。你咪估其他都冇能力還。咁假設每 ...

問題我本身都自僱 , 無打工好耐