破產聯盟

查看: 3737|回復: 36

成功以dependant 身份申請 BNO Visa

關閉 [複製鏈接]

講下背景先...
我2017年11月入學, 2021年11月畢業, 家人完全不知情, 而我都唔想家人知道我入學, 所以呢4年都係秘密進行, 得自己知, 無人傾訴下捱過呢4年.
畢業後以為平平安安過埋下半世, 所以懶懶閒, 無急於去申請不反對通知書解除破產領.
點知家人失驚無神係4月初話要申請 BNO visa 移民去英國, 因為我無 BNO visa, 所以由配偶做主申請人, 我以dependant 身份申請. 亦知道自己好多文件都未準備好, 所以同家人講, 我未有心理準備, 給時間我考慮下, 話哂移民唔係一個簡單決家, 暗地裡其實係要去準備以上兩份文作.

翌日我已經打電話比主任, 問如何申請不反對通知書, 佢話有兩個方法:
1) 書面通知, 簡單在紙上寫上入學編號, 姓名, 身份證號碼及註明申請不反對通知書, 簽名, 再 scan 及 e-mail 比佢, 之後就會收到郵寄版本, 只有一份.
2) 在破產署網頁內申請, 按指示輸入所需資料, 之後就會收到 email 版本.
由於我唔想屋企人知, 所以我用了網頁申請. 於4月13日就收到 email 喇.

4月15日諗住去高院申請解除破產領, 點知因為疫情, 要派籌先可以入去, 我9點幾先到, 所以全日籌已派哂, 所以4月18日 再晨咁早去拎籌, 入到去填表格, 宣誓後等三星期5月10日去拎解除破產領.

5月10日親身去高院拎解除破產領. 同日同屋企人講我已經有心理準備好. 跟住就開始 book TB test 各樣野.

6月10日零晨 submit 申請及比錢. 我和另一半各自填返自己果份, 所以佢唔知我有填破產.

現在分享下填表係邊個位置申報入學:

Criminality
第三個問題: At any time, have you ever had any of the following, in the UK or in another country? 當中有一項係 "court judgements" 呢一項係包括破產領
所以選項要揀 " Yes " , 如果你揀 " No " 就會 skip 哂以下問題, 因此有同學話搵唔到, 係正常.
" Yes " 之後會再問: What was your offence? 會有幾個選項, 就揀返 "A civil court judgment against you, for example for no payment of debt, bankruptcy proceedings or anti-social behaviour"
另一個問題: What was the court judgment? 揀返 " Bankruptcy "

之後係 Give more detail 就要填野喇, 因為我已經完結了破產期, 所以我講返我曾經破產, 破產期係幾時至幾時. 幾時完成破產期及已經得到解除破產領.
再之後係問 Date of judgment, 我就填 破產的開始日期
最後, 就問 Which country was the judgment in? 我揀返 Hong Kong Special Administrative Region of China

跟住就會跳返去正常每個人都會問的問題, 繼續填埋落去.

全個過程無要求upload解除破產領, 係 submit 完, 比哂所有費用後, 佢會有個按扭, 話如果將來 home office 要求你地 upload 其他文件, 就用呢個按扭去提供.
保障起見, 我就係呢個位置 "主動地" upload 埋張解除破產領.

6月10日零晨2點幾 submit, 在 6月24日零晨12點幾收到 email 話我個 dependant 身份申請 BNO Visa 已獲批.

補充內容 (24-6-2022 12:35):
我打錯了日期, 我係6月7日申請.
zombie 發表於 25-6-2022 11:50
BNO visa已經係好低門檻,有刑事紀錄都會批
如果想即走就照申請同埋一定要申報,未必唔批
...

唔係所有刑事都批 網上有人拒批左,都要睇你刑事既 監禁年期同犯左咩事
回復 支持 1 反對 0

你咁憎呢啲人,佢哋走晒咪仲好囉。你有你申請信用卡,人哋有人哋申請visa.

我都update 下我17年入學,啱啱6月拎到畢業證書。上星期六申請,今日就批咗。個人申請。

Congratulations
Congratulations, thanks for sharing
Congratulations bro.破完基本上都沒問題..最慘係驚破緊果D唔批..
恭喜你,即將展開人生新一頁。
Tomleeleee 發表於 25-6-2022 03:51
Congratulations bro.破完基本上都沒問題..最慘係驚破緊果D唔批..

BNO visa已經係好低門檻,有刑事紀錄都會批
如果想即走就照申請同埋一定要申報,未必唔批
多謝樓主分享,申請嗰part 我跟足咁做。
有得走,恭喜
前路係點唔會知,只係都鼓勵下大家同學仔。錯過,最緊要識改過。希望去過新環境重新做人。
ls8988 發表於 13-7-2022 19:15
前路係點唔會知,只係都鼓勵下大家同學仔。錯過,最緊要識改過。希望去過新環境重新做人。 ...

破ING 仲等緊批..一星期仲未有結果
Tomleeleee 發表於 13-7-2022 23:26

我等左差唔多兩個月都仲未有消息
dicky6688 發表於 13-7-2022 18:52
有得走,恭喜

我吾恨渦,做四等狗,去死吧
Tomleeleee 發表於 13-7-2022 23:26

唯有等的。明白你的心情。
Louislam 發表於 13-7-2022 23:46
我等左差唔多兩個月都仲未有消息

師兄幾時申請的?解破未?
ls8988 發表於 14-7-2022 07:23
師兄幾時申請的?解破未?

未解.5月中申請
未解就真係唔知,上網見過的資料全部都係講解左之後申請。