破產聯盟

查看: 1582|回復: 14

交稅 同 供養問題

收到稅單 ,由一開始我搞破產時係由我寫供養父母的 , 我細佬已經搬出去住 同埋有供樓 ,無一齊住 。

如果稅單 供養個PART 免稅額 比左我細佬填 ,由佢供養我父母 佢就可以交稅少好多。

問題黎 ,咁其實會唔會影響到我呢 ,因為一開始我填供養父母的 , 但交稅個PART  供養父母比左我細佬填 , 我怕4年之後 佢要對數時,話我乜唔係你一直供養咩 ? 咁我就大獲。

想知會唔會影響到我 ,謝謝 師兄師姐解答 THX
到時先算啦, 交稅單好少睇到咁深入.
唔會咁黑仔啦 有啲人連bonus都走得甩 咁樣免稅額反而check? 唔係好信。
我覺得唔會check囉。你交完稅條數都報支出架啦。同埋個數唔會差太遠。
因為我第一年 免稅額比左我細佬用 , 黎緊今年係第二年 咁其實我仲比唔比我細佬用好 , 我都好矛盾 。
可以比下我意見嗎 ?
我細佬同佢老婆 供緊樓 ,有2個小朋友 佢地2公婆加埋搵幾皮野  , 我就破左第一年  , 今年係第二年 諗緊比唔比免稅額 我細佬用 , 但會唔會影響到我架 我真係唔知 , 如果有事我會點, 一陣話我一直無供養父母咪死 .
唔幫佢 , 佢要交稅都好勁呀 ,點算好呀 。
有冇供養父母都唔係睇報稅,大把家用都冇比,都找父母免稅額啦,你擔心得太多了,冇事嘅,.
你有冇報有細佬?有的話供養父母係除2,咁邊個用免稅額就唔係問題
zombie 發表於 22-6-2022 05:28
你有冇報有細佬?有的話供養父母係除2,咁邊個用免稅額就唔係問題

我初初搞破個時 ,有報埋細佬 但講佢已婚同埋唔係一齊住了 ,係我供養父母 ,
而家我先擔心幫我細佬比佢免稅額,  最後會唔會無啦啦話我,跟本唔係我供養父母, 追番我4年D錢咪大獲。
破產小王子 發表於 22-6-2022 09:25
我初初搞破個時 ,有報埋細佬 但講佢已婚同埋唔係一齊住了 ,係我供養父母 ,
而家我先擔心幫我細佬比佢免稅 ...

你話你有供養父母,你父母也承認你有供養,已經係事實啦!至於你細佬有無免稅額,邊個知,邊個會查啊!就噤簡單
HS1975 發表於 27-6-2022 02:04
你話你有供養父母,你父母也承認你有供養,已經係事實啦!至於你細佬有無免稅額,邊個知,邊個會查啊!就 ...

外判會睇你的稅單,會問點解無用免稅額
我的免稅額俾另一兄弟姐妹用左,外判以此為理由唔批供養父母
我的case 係父母供養額幾多兄弟姊妹除開,外判問點解今年稅單父母免稅額無報,答返佢同兄弟姊妹一人一年囉。如果你係主任跟應該唔會睇依啲。

我也有個問題, 如稅單 供養個PART 免稅額 比左家人.
我還可以申請有供養父母的錢嗎?
ktam3388 發表於 29-6-2022 19:24
我也有個問題, 如稅單 供養個PART 免稅額 比左家人.
我還可以申請有供養父母的錢嗎?
...

可以照申請,批與否視乎你的收入支出及個別受托人
我打去問受托人, 佢話唔理你點用 , 只要無應响佢地個供款就可以, 話只於你交多稅就唔可以問佢地claim番 。