破產聯盟

查看: 2300|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

入學戶口問題 急

黎緊準備舉手入學。。
現有問題想請教大家。。

1: 我公司必需要 用東X出糧的(我同該銀行沒有牙齒印)
咁我搵6C入紙後。所有戶口就會凍結。

咁我想問 由入紙舉手後到法庭頌令間其,我可以點?
因為問過6C 佢話可以解凍戶口
咁解凍是否可以用到頌令?還是一次性解凍。
頌令後再去開一個普通的東X 戶口?

據我所知而家排頌令 要排到9月。
如果解凍只能一次性,我可以點做?
解凍要比幾千6C幫你
拎咗No,過幾日去啲細行開個戶口用到頒令
頒左令可以同主任要求開個新戶口或保留舊戶口
冇欠款銀行係無咁快凍結. 頒令前申請的解凍戶口都係一次性.
SFZ 發表於 9-6-2022 15:11

開其他戶口無用,公司一定用東X 自動轉賬⋯⋯
欠一百萬 發表於 9-6-2022 15:21
冇欠款銀行係無咁快凍結. 頒令前申請的解凍戶口都係一次性.

咁我6月入紙後,取哂所有錢。等到佢凍結(例如7月)
我再解凍 東X戶口去取薪金(7月)
,但下一個月(8月,9月)頌令前 咁我既薪金 可以點拿?
咁嘅限制。 就好似頒令前你戶口一直唔凍丶仲要加埋你排在月中上庭,咁嘅機會率就可以頒令後第二日開新戶口丶之後盡快返公司轉戶口號碼。      你諗清楚就go ahead.   早啲瞓啦反正好多野要發生就會發生。    如果最後決定唔破住咪唔駛咁煩
Carson0811 發表於 9-6-2022 22:17
咁我6月入紙後,取哂所有錢。等到佢凍結(例如7月)
我再解凍 東X戶口去取薪金(7月)
,但下一個月(8月 ...

首先, 你頒令前要解凍戶口, 要入紙時同時間申請埋解凍, 但係你根本不可能知道幾時會批出解凍, 因為都要排期比官批. 都要你入左紙先知幾時排期. 若然你咁唔好彩7月出左糧就凍左, 你提取唔到7月糧但又入左呢個戶口, 而你又未出到解凍, 咁就要等.

下個月, 8月, 有兩個情況, 一係又入左錢, 一係就入唔到錢. 入到錢就等解凍文件批出. 入唔到錢, 公司就會找你叫你搞好個戶口.

其實有好多變數, 你無欠佢錢, 就自然唔會通知佢你已入紙申破. 咁佢幾時知呢, 就要視乎破產署幾時通知金融管局, 以往呢D情況係頒左令先會通知. 現在要等幾個月先頒令, 就無法知幾知通知.

如果個戶口凍左都入到錢, 係最麻煩.

Carson0811 發表於 9-6-2022 22:14
開其他戶口無用,公司一定用東X 自動轉賬⋯⋯

咁你焗要申請解凍戶口令啦,律師樓申請要另外收費(好似約2千),自己去就免費。
因果時入學等個零月就頒令,係近疫情依年幾先要咁耐,所以法庭份申請解凍銀行戶口 – 誓章內文只講#本人現要求法院解凍該銀行戶口直至__________年________月__________日之破產聆訊為止。https://www.judiciary.hk/zh/court_services_facilities/hcf_cfi.html (近最底) 從來無講過可以拎幾多次。之前有同學話佢律師講可以拎幾次,但佢之後又無返嚟匯報個情況,你申請前最好問清楚律師樓先。

條link直接開唔到,你copy再上網搜尋/去香港司法機構網www.judiciary.hk>法庭服務及設施>表格>高等法院>原訟法庭,睇#申請解凍銀行戶口 – 參考指引,#申請解凍銀行戶口 – 傳票 同#申請解凍銀行戶口 – 誓章
SFZ 發表於 9-6-2022 15:11

請問去邊間開會易開啲?
東亞好似無得開儲蓄戶口,只可以開有支票既戶口,你打去東亞問問好啲
我本身係有東呀的,我打左去問 的確無得開純儲蓄戶口,呢個問題到時等主任去決定。 佢可以批我續用舊戶口。
我係煩緊 一入紙凍結呢個問題。
Carson0811 發表於 27-6-2022 19:54
我本身係有東呀的,我打左去問 的確無得開純儲蓄戶口,呢個問題到時等主任去決定。 佢可以批我續用舊戶口。 ...

不是普通提存戶口, 不能繼續用.
Anmi2019 發表於 11-6-2022 11:31
條link直接開唔到,你copy再上網搜尋/去香港司法機構網www.judiciary.hk>法庭服務及設施>表格>高等法院>原 ...

申請解凍,自己去法院解 係咪可以申請解到頌令前? ,如向6C申解請好似只可以解一次性。?
欠一百萬 發表於 27-6-2022 20:01
不是普通提存戶口, 不能繼續用.

咁我公司一定要用東呀出糧,但東呀佢就話無純儲蓄既戶口,一定有埋支票。咁我拎住主任的開戶信 都係開唔到?
Carson0811 發表於 27-6-2022 20:55
咁我公司一定要用東呀出糧,但東呀佢就話無純儲蓄既戶口,一定有埋支票。咁我拎住主任的開戶信 都係開唔 ...

唔知囉, 可能有破產受託人的信, 會開到一個普通戶口, 你可以打去問下或用電郵問下, 如果係破產受託人出信開戶口, 會開到個咩性質的戶口.
欠一百萬 發表於 27-6-2022 20:58
唔知囉, 可能有破產受託人的信, 會開到一個普通戶口, 你可以打去問下或用電郵問下, 如果係破產受託人出信 ...

收到。已emai去東呀 等回覆⋯⋯