破產聯盟

新人準備入學

欠30幾間扣底,幾千到10萬都有,有一半係3-4萬,上年年頭屋企人幫手還過一次,但又唔生性,上年下半年有d生意,又去借過,以為自己攪得掂,一個月供緊十幾萬,期期準時,但一個第五波乜都停哂....開始還唔到就再去借,借唔到扣底又問朋友借,還左幾期又續數,但數冚數真係攪唔掂,真係壓力爆煲,早幾日有d數到期,但真係借無可借,真係想搵楝高d既跳落黎。

其實已經決定左,諗住同屋企人食埋最後一餐飯,都既然決定係咁,咪同屋企人坦白講我又一次差緊財仔。

屋企人當然好嬲,好心痛,我自己都覺得冇面見佢地..

佢地叫我入學,我地都深知入左學D扣底都係會追,都預左佢地會打比咨詢人同上門。

前日有一間話唔入就唔好入啦,要交收數。點知琴日打黎問我攪成點,入住多少先
早D宣誓攞number啦, 而家可能排到8 9月!
入學啦 扣底財會追 但如果屋企人咨詢人支持你一齊撐到領令 基本上冇咩好驚 好過日日驚冇錢交財仔
死係最撚蠢,死左都係你家人同你揹,唔係愛家人既表現。相反你諗下如果你家人自殺你會點。諗下之後點報答返家人好過。要好有緣先做到一家人。加油!兄弟!
你啲咨詢人,知唔知比你擺上枱? 唔知的話,肯定比人屌到反肚再斷絕關係。
我老豆講左句 一個人最惡個時 就係發窮惡 上門收都冇用 搵人上門唔洗成本呀
Malnavo 發表於 28-5-2022 09:32
我老豆講左句 一個人最惡個時 就係發窮惡 上門收都冇用 搵人上門唔洗成本呀 ...

世伯講得又岩啵