破產聯盟

查看: 2948|回復: 27

解破後申請Citibank的CitiPlus戶口

早兩日去Citibank 申請個CitiPlus戶口,提供哂文件,但今日職員打電話黎話我個申請有問題,要再補法庭文件先可以申請一個無 credit 的戶口,而申唔申請到,都要在提交文件後再審批先知。

我到5月10日先去法庭拎解除破產令,處理後再話比大家知成功與否。
大家如果想開戶口,應該去法庭申請解除破產令先,因為以上職員講到明係法庭文件,所以不反對通知書是不足夠。

希望大家祝我申請到啦!
有解破信,正常可以開户口
5月10號已經交了解破信,到今日都仲未收到通知開唔開到戶口
atjy 發表於 22-5-2022 23:52

正常可以即刻開户口
atjy 發表於 22-5-2022 23:52

有冇問係咩原因
正常人開citiplus過晒身份證,自拍及最後程序,應該會收到短訊及EMAIL,成功開戶或要落分行繼續處理。
airmax 發表於 24-5-2022 05:11
正常人開citiplus過晒身份證,自拍及最後程序,應該會收到短訊及EMAIL,成功開戶或要落分行繼續處理。 ...

没夠五年一定要落分行搞,伶埋解破信
Citiplus 開唔到, 只可以開一個最最最普通的戶口, 淨係得提存功能, 無 credit 和 debit, 所以諗住去海外用 debit 係唔得, 必需要在外地開一個 citibank 有 debit 咭的戶口, 轉錢過去先得. 又或者在外地於提款機拎錢.
要DRBIT卡,開獅子ONE戶口就得
因為入過學,所以唔可以申請
其實我今日都去過獅子銀行問過,都交左解破信比佢地,但職員話要send去另一個部門批核,大約要2個星期,職員話佢地都唔知,要等果邊覆
要批核咁耐嘅,你預佢開唔到比較好。
昨天收到獅子銀行回覆,可以去申請 獅子銀行一戶口喇!
星期一再去交文件,記得解破信要帶正本去,由佢地去copy,否則要行來行去交文件,但可以開到戶口,行幾次都無所謂。
atjy 發表於 10-6-2022 21:54
星期一再去交文件,記得解破信要帶正本去,由佢地去 ...

其實九年後開户口仲需吾需要解破信呢?
Joannywalker131 發表於 11-6-2022 11:40
其實九年後開户口仲需吾需要解破信呢?

如果同個間銀行有過節 我相信要。
atjy 發表於 10-6-2022 21:54
星期一再去交文件,記得解破信要帶正本去,由佢地去 ...

請問需唔需要要預約去開的?我本身破產期嗰陣時個户口都係獅子,唔知開唔開到。
finish2021 發表於 11-6-2022 13:42
如果同個間銀行有過節 我相信要。

中信無過莭,一様要解玻信