破產聯盟

岩岩收到卡,大家都要努力。

happymoneyway 發表於 12-5-2022 21:22
想問要整好tu.係咪用卡有tips,例如:信貸額用一半,如果就到一半,即格找左再用? ...

想tu靚仔,limit吾好碌爆,仲有每月auto pay full pay找數,我呢五年糸full pay找數
happymoneyway 發表於 12-5-2022 21:22
想問要整好tu.係咪用卡有tips,例如:信貸額用一半,如果就到一半,即格找左再用? ...

唔好碌太盡,一定要準時還同還哂,咁就得
nevergiveup 發表於 13-5-2022 14:55
唔好碌太盡,一定要準時還同還哂,咁就得

我tu糸E,仲有三間往事,過埋下個月618後,就清哂了。
Joannywalker131 發表於 12-5-2022 22:13
想tu靚仔,limit吾好碌爆,仲有每月auto pay full pay找數,我呢五年糸full pay找數 ...

唔用auto pay,但找足數應該冇咩影響掛,幾日用左6成額
happymoneyway 發表於 14-5-2022 11:10
唔用auto pay,但找足數應該冇咩影響掛,幾日用左6成額

你只要唔還min pay或遲還就得啦,無得急架洗TU
happymoneyway 發表於 14-5-2022 11:10

Autopay 等銀行覺得你有誠意
Joannywalker131 發表於 15-5-2022 22:01
Autopay 等銀行覺得你有誠意

此舉不影響TU
nevergiveup 發表於 16-5-2022 15:37
此舉不影響TU

無所謂啦,到五年啦
解破後三年真係唔使咁急升tu, 因為根本就唔會有評分,直到第4年先出I ,我真心唔建議唔夠5年試銀行,joannywalker131 師兄相信係好個別例子,你只要忍到舊數記錄清哂,香港有好多銀行肯做你生意,除非你破前有欠
mafixlam 發表於 16-5-2022 23:14
解破後三年真係唔使咁急升tu, 因為根本就唔會有評分,直到第4年先出I ,我真心唔建議唔夠5年試銀行,joanny ...

破前有欠四大,Citibank, 我諗好難在申請信用卡
mafixlam 發表於 16-5-2022 23:14
解破後三年真係唔使咁急升tu, 因為根本就唔會有評分,直到第4年先出I ,我真心唔建議唔夠5年試銀行,joanny ...

信用卡一張夠用,安仔又有2%回贈,都係想做按揭,不過抽中都係4年後先做按揭,到時就叫解破5年,希望成功啦
happymoneyway 發表於 18-5-2022 22:19
信用卡一張夠用,安仔又有2%回贈,都係想做按揭,不過抽中都係4年後先做按揭,到時就叫解破5年,希望成功 ...

無問題啦,我都做到,私樓9成按
nevergiveup 發表於 18-5-2022 23:57
無問題啦,我都做到,私樓9成按

解破没夠五年銀行吾會借錢比你
今日check tu, 提早一個月無哂的往事了
申請DBS 信用卡秒拒
Joannywalker131 發表於 21-5-2022 09:29
申請DBS 信用卡秒拒

師兄,請原諒我唐突,申請今多信用卡係為左優惠,定係為左其他?
happymoneyway 發表於 21-5-2022 20:16
師兄,請原諒我唐突,申請今多信用卡係為左優惠,定係為左其他?

其實真系貪得意,有的卡跟本没look過,純淬集郵

整好tu唔容易,減分容易加分難,解破5年後你會睇到,正常每月準時找足數可能加3~6分,如果你再成功申請新信用卡,會即減120分左右,如當月用量有7成左右,會減1x分,以上是月月找清的大約例子.
除非你好似Joannywalker131師兄咁,TU未有記錄前就申請好卡,到有記錄時唔再申請下正常用,相信好快上A了.
gamez 發表於 21-5-2022 22:52
整好tu唔容易,減分容易加分難,解破5年後你會睇到,正常每月準時找足數可能加3~6分,如果你再成功申請新信用 ...

我原先TU糸E,月頭申請左Aeon wakuwaku master card並成功批核,宜家TU系F
livi paylater 批左33000