破產聯盟

查看: 2991|回復: 25

急問!!! IDRP/DRP/IVA 想請教各位師兄寶貴意見!!!

星星 $210000/$3941/60(約供24期) 有遲

東X $70000/$1391/60(約供24期) 有遲

中X $371000/$6866/60(約供14期) 有遲

大X $30000/$7770/48(約供14期) 有遲

建X $12000/$3862/36(約供12期) 有遲

UX $60000/$4100/24(供4期)
UX $50000/$3600/24(供3期)
星星 CREDIT CARD $80000
BEON CREDIT CARD $60000

月薪+commission 約$45000

因為小弟職業靠commission為主,但因疫情收入開始嚟緊收入預計減少,
小朋友還未到一歲,家庭支出又大,每月連租金大約都要用2萬多,
近呢幾個月屋企人中咗肺炎(包括我),隨離屋企人出入衣食等等又大大使
用多好多錢,所以我都有遲還,但都係拖十日八日遲還勉強可以供到,
但今個月真係頂唔到,銀行d數今個月都未供,同埋我決定做idrp/drp/iva,
今期可唔可以拖住先?如果做idrp大唔大機會批到?如果我每間銀行打去
傾,但我tu而家都已經ii grade又做唔做到?

真心想請教一下各師兄意見可以點做比較好?

希望各師兄們可以d意見小弟!!!

大x=小新?   如是可打去問做idrp
星星係星BS?大X係小新?
小新有IDRP,星星都可以試下問

個人例子:
我係同細貓申請
銀行受理我個IDRP申請後,每月還款暫停
銀行會即cut你咭,同埋有機會凍結你嘅儲蓄戶口(爬文見過有ching申請大貓係唔會,但細貓即時凍左我戶口)

PS. 間間銀行處理手法不同,只適合參考,要問返你申請果間銀行
我打咗去星星問過,佢話只可以債務重組,只重組佢地銀行欠嘅數
中X最大條數試下問佢地做不做到idrp 攬哂你的數,不過你有遲睇下遲幾耐會不會好大影響
唉!剛打去中X問過,佢地無drp呢樣嘢,叫我搵律師做IVA
中X佢地話直頭無舒緩,叫我搵律師做IVA再跟進,我打去小新問佢即時話做唔到舒緩方案,但又話無債務重組呢樣嘢
但星星同我講過有幾間叫帶頭行可做,hxbc,痕身,cixi,小新呢四間,但我問小新個職員就話無得做
浪子18 發表於 22-3-2022 16:28
但星星同我講過有幾間叫帶頭行可做,hxbc,痕身,cixi,小新呢四間,但我問小新個職員就話無得做 ...

你有無佢4間數?
浪子18 發表於 22-3-2022 16:28
但星星同我講過有幾間叫帶頭行可做,hxbc,痕身,cixi,小新呢四間,但我問小新個職員就話無得做 ...

因為你小新條數30000太細,冇勝算,所以根本唔會同你搞牽頭
要小新帶頭條數唔洗一定最大,但佔嘅比率太細都冇可能
浪子18 發表於 22-3-2022 21:07
得小新

打去追數部,同佢講想申請idrp佢會send份表格比你,我欠tu廿幾萬數,小新只係15000,佢都幫我做到。
你填完再對完數,可問佢機會大唔大,佢用佢既經驗會暗示你。
中X有idrp喎之前,佢係咪見你還款記錄個d不做比你
差唔多成百粒師兄點頂?
ELL168 發表於 23-3-2022 13:34
中X有idrp喎之前,佢係咪見你還款記錄個d不做比你

中肯冇idrp
小新 300000至啱
小新300000至啱
我就係打去小新問過,佢話佢係債務舒緩部門,check我ID後已經就話我做唔到,係咪我搵錯部門?
浪子18 發表於 24-3-2022 13:43
我就係打去小新問過,佢話佢係債務舒緩部門,check我ID後已經就話我做唔到,係咪我搵錯部門? ...

打追數,話想申請idrp.佢會電郵表格給你填。