破產聯盟

查看: 1055|回復: 10

成件事好kick 麻煩咁多位師兄師姐比啲意見

事源係咁既。我跟左上一位老闆7年
佢係上年將兩間鋪既BR轉左我名。
而上個月因為我既辦事理力問題比佢炒左.......
完全冇收入(原先搵緊大幾$60000左右一直現金出糧,冇報任何野)
所以想搞破產
因為本身還緊安信$20xxx
3張信用卡 minpay $15xxx左右
仲有屋企,水電煤要支出。
所以真係頂唔順。
問題黎喇,因為佢有兩張BR係我名獨資搞到成件事好Kick
我曾經問過三姓律師,佢地話取消左BR就可以搞破產。
但係另一間又話取唔取消都一樣,都係有機會會查。
有兩個說法,究竟邊個係岩同埋破產呢件事我都唔想影響到我前雇主。

補充內容 (16-10-2021 11:39):
上面欠緊既數係每個月供既金額
總數連息大約100個
欠3萬幾破產。。。。。。 好難相信是真的
我估都一樣,都會查,因填表時你已經要填有無獨資公司…就算你現在取消了,過去12個月都有持有…另外岀糧比自己的記錄呢?都有機會要提供丫
最煩係間公司實際上唔係我
有BR一定會問,主任會問開黎做咩,有否從中獲得利潤,就算取消左都要講明時間。
你要交返最近幾年嘅Audit report俾佢 同埋BR係你名 咁間公司係咪你個名?同埋你係咪公司董事 如果係嘅話你要遲任左公司董先可以搞老破  
axx134679 發表於 16-10-2021 13:22
最煩係間公司實際上唔係我

「實際」不是重點
重點係你名!
睇你寫,又現金糧,又轉BR名,你嗰間鋪係咪啲古惑嘢嚟? 定係有心搵你笨?
成件事好假
如果間公司你係董事,你破產間野要清盤。既然你之前已被炒,咁點解間公司你仲有職務無轉?你破產前要搞掂晒先好去申請,否則全部公司帳目要交。
另你兩間公司有無實際業務?無既話都好解析啲。點都好,首先辭左公司董事職務,跟住先搞其他野