破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

填年報

patrickcsk 發表於 11-4-2023 12:59
想問防疫用品有規定可用800元支出,如電費實際少於批的數目是否可照填落防疫用品。 ...

規定咗就無得超額啦,唔係批嚟做咩!電費少咗,咁其他水煤有無比實際單據批多咗先? 計哂全部支出先,萬一支出真係少過收入,多咗嘅錢就要上繳
覺得有用就撳第一頁右上個#收藏喇,遲吓過咗30日無人留個言,就會石沉大海,推唔返上嚟
上次傾生活費我忘記問消費券,李周主任好忙好難揾到佢問,假如可全數自用a果度寫五千,而B就點填?
需唔需要填資助人全名?
Anmi2019 發表於 29-5-2023 10:24
推推推

今月填年報了,想問計完,如收入多過支出,係米盡量再係其他支出數寫大D呀
ing2692022 發表於 30-5-2023 22:54
上次傾生活費我忘記問消費券,李周主任好忙好難揾到佢問,假如可全數自用a果度寫五千,而B就點填? ...

有買過防疫物品/家品就寫噃買咗咩,幾多錢。無買過,就將5千平均填噃落膳食,交通,雜費(無單據項目)到
Wan12345 發表於 1-6-2023 12:34
需唔需要填資助人全名?

我外判要我填全名,你可以先問你受託人
kaichung 發表於 1-6-2023 23:59
今月填年報了,想問計完,如收入多過支出,係米盡量再係其他支出數寫大D呀 ...

計清楚上繳數同預留稅款未? 收入多過支出幾多? 全期計多幾千至一兩萬,都仲可以喺無單據嘅項目合理地平均填大少少。若果太多,填完後點都要嘔噃d出嚟。
自己填過1次,之後就識點填啦 (ง •_•)ง 加油
想請問, 今年第一次填年報, 因為4月領令, 但9月先開會供款, 所以好似支出比起收入小 , 另外消費卷只批一半, 現在支出小了, 有咩可以加番 ??因為如果唔係就要上繳.... 睇醫生可以報番嗎 ?? 另外個人雜費一般可以報幾多  ( 合理 ) ?? 我外判李周 .......
RIKIK 發表於 23-6-2023 12:01
想請問, 今年第一次填年報, 因為4月領令, 但9月先開會供款, 所以好似支出比起收入小 , 另外消費卷只批一半, ...

1. 9月開會後先知批幾多生活費,到時有能力就供多少少之前欠款,出年3月先再夾吓d數。
2. 消費卷自用果一半到時都係填噃落膳食/交通/雜費到。如你有買過新家電/睇醫生牙醫(搏大霧填,其實個人雜費已包埋)……,總之留噃哂全部單據(超市除外),填年報時做証明。
其實去年已經第一年!今年4月要交!但忘記咗!所以急問!生活費已經批!因為供款小咗5個月!所以條支出小咗 !點算好!另外佢批咗膳食/交通/家庭什項/,是否仲可以加消費卷嘅數?點算好!個人雜費佢無批!可以寫D嗎?其實消費卷我已經要分期俾番_半佢
RIKIK 發表於 25-6-2023 06:40
其實去年已經第一年!今年4月要交!但忘記咗!所以急問!生活費已經批!因為供款小咗5個月!所以條支出小咗 ...

咁依5個月嘅錢大約有幾多? 諗吓期間屋企有無爆屎渠/天花板漏水/冷氣壞…… 喺無通知破署主任情況下自己搵人修補/買咗但又無留單據呀?
舊年前後派咗1萬(我記錄係4月7派5千,8月7派2千,10月1派3千),畀5千你自用÷12個月,每月=416.67 ,咪分別填大少少落膳食/交通同雜費。佢無批你個人雜費,係唔可以自行加項目。
買咗洗衣機!不過屋企人信用卡分期!但係的供!可以寫嗎?佢無批個人雜費!但我睇醫生!剪頭髮都可唔可以寫雜費報呢?因為5個月成8K! 冷氣機維修叫師傳維修都係幾百元.唉
同埋佢批實膳食&交通費!都可以加小小咩?我好驚到時全部要上繳!因為水電煤已經用小咗!預咗要上繳D!請